‘Niet Vanzelfsprekend’ houdt de herinnering aan dovenonderwijs levend

 

 

SINT-MICHIELSGESTEL – Op de dag dat Willem Geurts uit Sint-Michielsgestel exact veertig jaar in dienst was als leraar bij Kentalis nam hij afscheid. Om iets tastbaars achter te laten maar ook voor het behoud van een stukje cultureel erfgoed, schreven op zijn initiatief tientallen (oud) collega’s en hij zelf het boek ‘Niet Vanzelfsprekend’. Een naslagwerk met 57 persoonlijke verhalen over bijzondere, grappige en ontroerende gebeurtenissen op ‘Het Instituut’ waarmee tevens de ontwikkelingen in 40 jaar zijn vastgelegd.

 

Veertig jaar trouwe dienst en veertig verhalen die deze periode bestrijken en de ontwikkelingen door de jaren heen middels op papier vastgelegde gebeurtenissen tastbaar maken, tot leven brengen én zorgen dat deze bewaard blijven. Dat was het oorspronkelijke plan van Willem Geurts. Dat alle (oud) collega’s die hij benaderde zo enthousiast zouden reageren en eigenlijk allemaal direct hun medewerking toezegden, had hij niet verwacht. Het resultaat is een écht boek. Niet met 40 maar met 57 persoonlijke verhalen. “Naast leraren hebben ook de conciërge, administratief medewerkster, logopedist, priester, maatschappelijk werker, psycholoog, directeur, orthopedagoog, doventolk en gebarendocent gebeurtenissen die hen bijgebleven zijn op papier gezet. Ik had niet de ruimte om iedereen zijn of haar verhaal te laten doen. Ik heb derhalve een lege bladzijde in het boek laten opnemen die de niet vastgelegde verhalen symboliseert”, vertelt Geurts.

Dovenonderwijs verdwijnt uit Gestel

Veertig jaar was hij actief in het dovenonderwijs en maakte aan den lijve alle veranderingen door de jaren heen mee. “De aanleiding van dit boek is vooral om een stukje cultureel erfgoed te bewaren. Het dovenonderwijs dat Sint-Michielsgestel ‘groot’ maakte in binnen- en buitenland, verdwijnt. Zeker bij de school Kentalis Compas, het vroegere Voortgezet Speciaal Onderwijs (V.S.O.)”, aldus Geurts. Hij legt uit: “Vroeger telde een klas alleen dove leerlingen. Vanaf de invoering van het Passend Onderwijs worden zoveel mogelijk leerlingen met een beperking in het reguliere onderwijs ondergebracht. Uiteindelijk zijn er jongeren met een TaalOntwikkelingStoornis (T.O.S.) bijgekomen. Deze zijn echter vanaf het nieuwe schoolseizoen ook elders ondergebracht. Voor de resterende leerlingen wordt gezocht naar een passende plek elders. Er blijft wel V.S.O. bestaan voor dove middelbare scholieren. Het zijn er landelijk gezien echter te weinig om meerdere scholen te handhaven. Er wordt momenteel gekeken of het mogelijk is om één landelijke school op te zetten. Dat zal echter niet in Sint-Michielsgestel zijn. Dit onderwijs verdwijnt hier”, stelt Geurts.

Verhalen

Om de herinnering eraan te bewaren voor het nageslacht en, zo bekent hij eerlijk, omdat hij graag schrijft en een gepast afscheidscadeau zocht, is er nu het boek ‘Niet Vanzelfsprekend.’ Een boek dat, volgens Geurts, gevuld is met een diversiteit aan verhalen met allerlei emoties. Grappig, bijzonder, verdrietig en hilarisch. Speciaal ook, omdat er zoveel mensen in het diepste geheim aan meewerkten. Geurts lacht: “Ik had iedereen verzocht om zijn of haar mondje dicht te houden tot mijn afscheid. Toen pas heb ik dit boek aangekondigd. Een week later werd het gepresenteerd.”
Het boek geeft een beeld van de ontwikkelingen van het Instituut voor Doven, later Viataal en momenteel Kentalis over vier decennia. Het is, zo is zijn overtuiging, een goed en prettig leesbaar boek voor iedereen en zeker niet alleen geschikt voor mensen die om wat voor reden dan ook nu of ooit met ‘Het Instituut’ van doen hebben of hadden. Geurts: “Het zijn stuk voor stuk mooie verhalen en een pluspunt is dat je na het lezen ervan dove mensen en waar zij mee van doen hebben, veel beter begrijpt.” Het boek is te koop bij de plaatselijke Readshop en via bol.com. De opbrengst van het boek gaat door Geurts besteed worden aan een reünie voor oud leerlingen over de 40 jaar dat hij er actief was als leraar.

Foto's:


0