Zwengelfeest eert twee jubilarissen op zondag 17 september

Uniek combinatiefeest staat garant voor een bijzonder gezellig middagje uit.

GEFFEN –De leden van de Geffense Pompzwengels mag je bij wijze van spreken midden in de nacht wakker maken, wanneer het om muziek maken gaat. Hun specialisme van met name de Egerländer en Tsjechische muziek is van ongekende hoogte. Achttien jaar terug is de basis gelegd van het huidige Zwengelfeest. “Gezelligheid in combinatie met sportiviteit”, dat was toen en ook nu nog, in feite zo’n beetje de huidige doelstelling”, zegt Arnout van Erp (20) de muzikaal leider van de Pompzwengels.

Door Jan van Ravenstein

Elk moment of gelegenheid wordt door het groepje fanatiekelingen aangepakt om samen te musiceren. Waar of wanneer het ook moge zijn. “We zijn toen, 18 jaar terug, in 1999 begonnen op een zondagmiddag op de kiosk. De laatste jaren in samenwerking met het MOV van toen. Het plein- of kioskfeest heette het toen. De finish van hun fietstocht was op het plein en wij droegen ons steentje daaraan bij met ons muzikale repertoire. In de loop van de jaren is de finish van de fietstocht, in goed overleg, verplaatst naar de molen de Zeldenrust aan de Elzendreef in Geffen. Een prachtplek natuurlijk om er een compleet geheel van te maken. Een podium, meerdere kapellen, een gezellig terras en de finish van de fietstocht die inmiddels werd geregeld door Stichting Goed Gevoel Geffen. Allemaal top ingrediënten voor een prachtig en vooral sfeervol Zwengelfeest”, zegt Arnout.

Samenwerking
De samenwerking met Goed Gevoel Geffen was er. “Het was ook een soort van ondersteunende actie naar elkaar toe. De fietstocht, die steeds meer deelnemers kreeg, had hiermee een gezellig eindpunt en wij op onze beurt kregen daardoor een vast publieksaanbod. Handig toch”, lacht Arnout. Het ‘feestje’ bij de molen bleef niet onopgemerkt, het publiek buiten de fietstocht om, ontdekte ook de gezellige sfeer en kwam massaal naar de molen. “In de loop der jaren zijn we dan ook gaan uitbreiden. JBC, de Geffense Jeu de Boules vereniging, gaf acte the présence en dit jaar gaat het Geffens Gilde zich ook, net als JBC, actief presenteren door de bezoekers te betrekken in hun activiteit. Alles is gratis toegankelijk.

Fietstocht
De fietstocht van Goed Gevoel, is in feite de start van het gezellige dagje uit. De vaste deelnemer daarvan kent inmiddels de gemoedelijke insteek van de fietstocht. De start is op zondag 17 september op het kerkplein aan de Kerkstraat in Geffen. “Na de Heilige Mis van 09.30 uur, dus zo’n beetje rond de klok van half elf, kan er worden gestart. Er wordt een kleine bijdrage gevraagd, alles voor het goede doel. Een mooie fotozoektocht maakt dat de aandacht voor de omgeving onderweg aanstekelijk blijft. In de gehele tocht zijn bovendien twee rust/stopplaatsen ingebracht waar koffie, soep en een broodje voor de deelnemers klaar staan. Eenmaal bij het eindpunt aangekomen worden ze welkom geheten door de Pompzwengels op hun feestje. Alle fietsende deelnemers ontvangen van de Pompzwengels een gratis kopje koffie of thee. Goed Gevoel Geffen probeert op haar beurt de gasten te verleiden om deel te nemen aan de loterij die geheel in het teken staat van het voor dit jaar gestelde goede doel: “Stichting Rived”. (www.rived.org)

Zwengelfeest
Zondag 17 september, vanaf 13.00 uur gaat het feestje bij de molen van start. Arnout: “Wij openen de middag. Tot de klok van twee uur verwelkomen wij onze gasten met muzikale klanken”. Samen met Willie van Erp, Antoon van Lith, Ricardo Caspers en de contactpersonen van de deelnemende verenigingen is er een pracht programma in elkaar gezet. Muzikaal komt de bezoeker niets tekort. Twee gastoptredens zitten opgesloten in het programma. En het zijn niet de minste namen die door de Pompzwengels zijn ‘gecontracteerd’. De Rozenbottels uit Haps, een gezellige kapel uit het Brabantse Haps die zich heeft toegelegd op de Tsjechische volksmuziek en dan met name de Mährische- en Egerländermuziek. Een van de oudste kapellen in hun regio. Blaaskapel de Kersenlanders uit Mierlo behoeven voor de kenners van Böhmisch en Moravische blaasmuziek geen verder betoog. Samen met de Pompzwengels staan deze kapellen garant voor een middagje entertainment van zeer grote muzikale klasse.

Jubilarissen
De Pompzwengels herbergen dit jaar een tweetal jubilarissen. Willie van Erp, Flügelhornist, viert zijn 40- jarig jubileum. Willie is bijna 20 jaar lang de muzikaal leider geweest van de kapel. Inmiddels heeft Arnout, zijn zoon, die taak overgenomen. Bij de fanfare (WIK) fungeert Willie tot op de dag van vandaag nog als een bijzonder bevlogen concertmeester.
Adri van Lieverloo, slagwerker (bekkens), is inmiddels 25 jaar lid van ‘zijn’ Pompzwengels. Zijn vader, Jas van Lieverloo, was vanaf de oprichting lid van WIK en de Pompzwengels. Misschien was hij wel het muzikale voorbeeld van zijn zoon, Adri. Bij de fanfare, waar Adri inmiddels 34 jaar lid van is en de grote trom beslaat, fungeert hij ook als commissaris.
Twee gedreven jubilarissen die hun liefde voor de muziek in alle toonaarden hebben bewezen. Genoeg redenen voor een feestje. Om 14.00 uur zullen deze twee muzikale grootheden door de Pompzwengels in de bloemetjes worden gezet.
Meer info: http://fb.me/5oTFbetNx

Programma:
10.30 uur Start fietstocht
13:00 uur Blaaskapel de Pompzwengels
14:00 uur Onderscheidingen aan Adrie en Willie
14:30 uur Blaaskapel de Rozenbottels Haps
16:00 uur Blaaskapel De Kersenlanders Mierlo
17:00 uur gezamenlijke finale drie kapellen

img src=”https://www.janenjanmedia.nl/wp-content/uploads/2017/09/Pompzwengels-4-360×280.jpg” alt=”” width=”360″ height=”280″ class=”alignnone size-medium wp-image-29793″ /

img src=”https://www.janenjanmedia.nl/wp-content/uploads/2017/09/Pompzwengels-16-203×360.jpg” alt=”” width=”203″ height=”360″ class=”alignnone size-medium wp-image-29794″ /

Foto's:


PP