Koren op de Rosmolen: ‘Zingen geeft energie en lucht’

ROSMALEN – De repetitie is in volle gang, er wordt hard gewerkt om het repertoire voor de komende editie van Koren op de Rosmolen in te studeren. Interim-dirigente Ien Bouwmans van het Rosmalens Mannenkoor laat de heren de tekst woord voor woord articuleren. En zo klinkt het Love Me Tender even later vlekkeloos uit 45 monden. Sinds februari leidt Ien de repetities op een elegante manier, zoals alleen vrouwen dat kunnen. De heren volgen aandachtig haar aanwijzigen en nummer voor nummer werken ze het repertoire uit. Vijf gastkoren en het Rosmalens Mannenkoor staan garant voor een heerlijk avondje muziek tijdens het evenement ‘Koren op de Rosmolen’ dat op 14 oktober zal plaatsvinden in Perron -3.

Door Corrianne Schijvens-Van Hassel

Ien Bouwmans: “We hebben voor Koren op de Rosmolen veel a capella nummers ingestudeerd. Voor de overige nummers worden we op piano begeleid door Marc Baghuis. Dit gaat de zevende editie van het korenfestival worden met diverse koren uit de regio en we hebben er zin in.”
Het gesprek gaat verder met voorzitter Jim van Brakel en zijn mede-organisatoren Cees Buijs en Kees Sieben. “Het evenement is er niet alleen om naar de zangkunsten van andere koren te komen luisteren. We willen hiermee ook de muzikale en vriendschappelijke banden met andere koren versterken.
De deelnemende koren brengen een grote verscheidenheid aan repertoire. Van opera tot shanty koren, maar ook musical en gemengde koren laten hun kunnen horen. Cees Buijs is de bedenker van het korenfestival, de geestelijk vader. De koren treden op drie plaatsen in Perron-3 op. Dit betekent maar liefst 18 optredens in 3 uur tijd. Het evenement is dus een festival. De toeschouwers kunnen de verschillende ruimten in- en uitlopen wanneer ze willen. Het evenement heeft intussen grote bekendheid in de omgeving, koren melden zich zelf met de vraag of ze mee mogen doen. Dit jaar zullen deelnemen Basic Light uit Berlicum, Gestels Gemengd Koor, Mazing Joy uit Nederasselt, La Corbeille uit Vlijmen, Rond & Blond uit ’s-Hertogenbosch en het Rosmalens Mannenkoor.”

Publieke belangstelling

“De publieke belangstelling heeft sterk te maken met de grootte van de deelnemende koren. Grote koren brengen veel aanhang en dus veel publiek mee. Na de optredens zal er in de foyer een afterparty plaats vinden. Deze evaluatie brengt veelal spontane samenzang met zich mee. Dit korenfestival wil ook nog wel eens nieuwe leden opleveren. Er zingen genoeg mensen in twee koren, dus waarom niet! Dit evenement heeft ook bijgedragen aan de bekendheid van het Rosmalens Mannenkoor in Rosmalen en omgeving. Lang niet alle zingende heren komen uit Rosmalen, er zijn ook leden uit omliggende plaatsen. Het repertoire bestaat uit van alles wat. Zo passeren religieuze liederen, opera en buitenlandse liederen en drankliederen de revue. Een bonte verzameling.”

Gezocht

Het Rosmalens Mannenkoor wil graag kennismaken met nieuwe leden. Met namen met tenoren en baritons, maar heeft u een basstem dan bent u ook van harte welkom. Het mannenkoor is een gezellige laagdrempelige club. Zij vindt het sociale aspect belangrijk, de vrouwen van de leden zingen dan wel niet mee, ze mogen wel altijd mee. Dit versterkt de betrokkenheid. De dames verlenen bij concerten zoals Koren op de Rosmolen ook de nodige hand- en spandiensten. De sfeer in de club is belangrijk, veel van de zingende mannen hebben dan ook spijt dat ze niet eerder bij het mannenkoor gekomen zijn. Zingen geeft energie en lucht, het is goed voor de gezondheid.

Open repetitie

Op donderdag 9 november organiseert het mannenkoor een openbare repetitie-avond. Op deze avond zijn mannen en hun partners welkom die interesse hebben in het Rosmalens Mannenkoor. Bezoekers krijgen dan vrijblijvend een beeld van een reguliere repetitieavond. Er wordt dan gewoon stevig gerepeteerd voor het komende kerstconcert. De repetitie begint om 20.00 uur in de zaal van Café- zaal D’n Beer in de Dorpsstraat. Mannen die een lidmaatschap overwegen, mogen zonder kosten en verplichtingen daarna een paar repetities meemaken.
Het jaarlijkse kerstconcert zal plaatsvinden op 16 december in de Lambertuskerk en begint om 15.00 uur. De entree van dit kerstconcert is gratis. U volgt het mannenkoor via www.rosmalensmannenkoor.nl Kaarten voor koren op de Rosmolen kosten € 10,00 en kunt u bestellen via ticket@rosmalensmannenkoor.nl

Foto's:


0