BIJNA

PrietJanPraat

Het scheelde maar een ‘haartje van een gouden paardenstaartje’ bedacht ik me zaterdag jongstleden. Ik schrok me een hoedje, het was niet normaal. Men hart dat bonkte zowat uit mijn borstkas… De gevolgen hadden desastreus kunnen zijn…

Ik vraag me af of die fietser er iets van gemerkt heeft.. Ik bedoel… Of hij of zij iets heeft meegekregen van die slinger die ik aan mijn stuur van de auto moest geven om diezelfde bewuste fietser zonder achterlicht niet vol van achteren te raken. Wanneer er een tegemoetkomende auto was geweest, had ik een frontale botsing gehad, met alle gevolgen van dien.

En echt, en ik denk dat het hem of haar geluk is geweest, reed ik niet te hard. Volgens mij zelfs nog onder de maximum snelheid die daar geldt.. Maar dat terzijde. Een pikdonkere weg, die eenzame fietser. Geen achterlicht, zelfs geen reflectieplaatje… Wat ik me wel herinner was, boos als ik was, die enorme vloek die ik slaakte… Vanwege die donkere weg was ik extra aan het opletten. In de verte was een lichtpuntje, vandaar mijn dimlicht… Iets minder gas, toch maar. En ineens vanuit het niets, was die fietser er… Vanuit het niets doemde hij op. En weer zou ik willen vloeken om zo’n domme actie… Geen achterlicht, hoe bedenk je het.

Mijn eerste reactie was om te stoppen. Hem of haar eens flink de les te lezen.. Achteraf maar goed dat ik ben doorgereden, je maakt het alleen maar erger. Laatst hoorde ik iemand zeggen dat je dat pas weet, hoe gevaarlijk het is om in de griebelgrauw zonder achterlicht te fietsen, wanneer het moment daar is dat jezelf gaat autorijden. “Nu kom ik pas erachter hoe roekeloos ik toen geweest ben. Hoe intens gevaarlijk het is”, zei diezelfde persoon. Een waarheid als een koe, ik kan het niet anders betitelen.

Wintertijd, eigenlijk nu al… De herfst. Een oproep. Zorg toch alsjeblief dat je gezien wordt. Natuurlijk is er het vooroordeel, dat de schooljeugd daarvan de hoofdschuldige zou zijn. Maar neem van me aan, het is van alle leeftijden. Die bijna botsing van mij, dat was echt geen schoolkind. Verre van dat…

Als de automobilist niet handsfree belt dan kost dat 230 euro. Geen gordel om 140 euro. Prima, niks mis mee. O ja, geen werkend achterlicht kost de automobilist 140 euro. Zou de stelling: “Gelijke monniken, gelijke kappen”, helpen? Die grote bedragen hoeft niet perse, maar een regelmatige fietslicht zou niet misstaan. Want, wie niet wil horen, moet maar voelen.

Het is tenslotte ook nog eens puur voor zijn of haar eigen veiligheid.