G-voetbal OJC Rosmalen: ‘Hier zie je alleen blije koppies’

ROSMALEN – Iedere woensdagavond trainen er twee teams met ‘speciale gewone’ kinderen bij voetbalclub OJC in Rosmalen. “Het zijn kinderen die net als alle andere kinderen van voetbal houden, maar in een regulier voetbalteam niet tot hun recht komen”, aldus Monique van Amelsfoort, begeleidster van het G-voetbal en moeder van de 15-jarige Maikel. Ze wil graag in dit interview met het stigma van een G-team afrekenen.

Monique brandt los: “Als mensen ‘G-team’ horen, denken ze vaak dat er gehandicapten in het team zitten. Maar kijk om je heen, er is hier niemand gehandicapt. Het zijn kinderen die zich niet thuis voelen in een ‘gewoon’ team. Omdat ze ADHD hebben, autisme, een oogafwijking, een groeiachterstand of omdat ze gewoon niet zo goed de spelregels kunnen onthouden. Maar ze houden net zoveel van voetbal als alle andere kinderen.”

Op het veld gaat het er ondertussen fanatiek aan toe. Maar dat belet Maikel niet om Kevin, die sinds kort in een rolstoel zit, met zijn rolstoel tussen alle spelers door over het veld te rollen. Hij parkeert Kevin in het midden van de goal. “Kevin is keeper!”
Daar komt Dylano aangesneld. Met zijn 9 jaar is hij de jongste en de kleinste van het stel. Maar ook de snelste. Hij dribbelt behendig tussen de spelers door en geeft een schot op goal. Maikel kan de bal nog net tegenhouden. Hij geeft de bal vervolgens aan Kevin die mag uitgooien. “Goed zo Kevin!” klinkt het uit verschillende kelen.

Nassim is 13 jaar en speelt op het middenveld. Hij heeft de baard al in zijn keel. “Ik moet nog goed oefenen. Ik schiet met de punt van mijn voet, maar trainer Roy wil dat ik met de zijkant en mijn wreef schiet. Ik ben wel heel goed in rennen. Daarom sta ik ook op het middenveld. Nee, ik heb nog niet veel gescoord.”

Verschil

Op de vraag wat het verschil is met voetbal in de reguliere elftallen, antwoordt Monique: “De regels zijn wat anders. We spelen 7 tegen 7, op een half veld. Een wedstrijd duurt 2 x 20 minuten en de leeftijd van de spelers ligt tussen de 8 en 15 jaar. Maar het grootste verschil is de sfeer. Iedereen accepteert elkaar zoals ze zijn, niemand wordt buiten gesloten. Als er een nieuwe speler is, wordt hij direct door de rest erbij betrokken.”

De 11 jarige Mathijn is moe van de training en heeft niet zo’n zin om te praten. Totdat hem gevraagd wordt naar zijn lievelingsclub, dan begint hij te stralen. “PSV!” En hij heeft drie lievelingsspelers: Messi, Ronaldo en Luuk de Jong.
Hij wil wel vertellen waarom hij het zo leuk vindt in dit team. “Omdat ik alle kinderen ken van school, het Stedelijk Voortgezet Speciaal Onderwijs. En in het team houdt iedereen rekening met elkaar.” Hij speelt zelf het liefst voorin omdat hij dan kan scoren en voorzetten geven. Verdedigen vindt hij moeilijk, zijn benen zijn eigenlijk te kort om goed de bal te kunnen afpakken.

Samen spelen

‘Samen spelen is leuker dan winnen’, is het motto van het team. Monique: “We spelen een KNVB-competitie voor G-teams. Afspraak is dat de teams met niet te grote verschillen mogen winnen of verliezen. Als het niveauverschil te groot is halen we er gewoon een paar spelers uit. Of we laten een paar spelers met de tegenstander meedoen. De kids vinden het geen probleem. Als ze maar plezier hebben.”

Marcus is 13 jaar en heeft een zicht van maar 5 %. Toch is hij keeper en staat in het doel. “Mijn grote voorbeeld is Jasper Cillissen, die nu bij Barcelona keept. Ik heb mezelf allerlei trucjes geleerd. Als ik zie dat er een groepje spelers bij elkaar staat, dan schat ik in dat daar de bal is. Als er een speler heel hard mijn kant op sprint, ga ik er ook vanuit dat hij de bal bij zich heeft.”
Hij voelt zich thuis in dit team. “Er worden geen kinderen buiten gesloten. We houden rekening met elkaar en geven complimenten.” Zijn moeder vult aan: “Qua sportiviteit kunnen ze in de reguliere teams nog veel van deze kinderen leren!”

Blije koppies

Monique doet veel voor de G-teams, samen met haar vriendin Angelique. “Deze kinderen vallen vaak buiten de boot, omdat ze net niet mee kunnen. Veel van hen volgen speciaal onderwijs waardoor ze in de buurt vaak niet veel vriendjes hebben. Ze kijken de hele week uit naar de training of de wedstrijd. Op school moeten ze stil zitten maar op het veld kunnen ze hun energie kwijt. Hier zie je alleen maar blije koppies.”

Monique sluit af met een oproep: “Jongens en meisjes in de leeftijd tussen 8 en 15 jaar die zich in een regulier voetbalteam niet thuis voelen, zijn van harte welkom bij ons. Ook zijn we op zoek naar spelers/speelster vanaf 16 jaar voor het seniorenteam dat we bezig zijn op te zetten. Ze kunnen drie keer komen meetrainen op woensdagavond van 19.00 tot 20.15 uur en dan beslissen of ze doorgaan.” Contactgegevens: 73meijer@gmail.com. Nog een tip: via het jeugdsportfonds van de gemeente ’s-Hertogenbosch kun je wellicht een bijdrage krijgen voor de contributie.

Foto's:


0