Peter Keijzer exposeert in Perron-3: ‘Ik zou zo graag van het Noorderlicht foto’s maken’

ROSMALEN – Peter Keijzer (18) is graag creatief bezig en heeft diverse hobby’s. Met een van die hobby’s, fotografie, mag hij nu gaan exposeren. Deze kans wordt Peter, die verstandelijk beperkt is, geboden door het Bijna-Baantjes project. Afgelopen zomer is Peter op vakantie geweest in Canada en heeft daar de foto’s geschoten die hij tijdens zijn expositie wil laten zien. De foto’s zijn de moeite waard om te gaan bekijken en dat kan van 31 oktober tot en met 20 november in Perron-3 in de foyer op de eerste etage.

Door Corrianne Schijvens-van Hassel

De wens van Peter om natuurfotograaf te worden en te exposeren begint serieuze vormen aan te nemen. Via bemiddeling van Bijna-Baantjes gaat deze droom binnenkort werkelijkheid worden. Bijna-Baantjes is een initiatief van Stichting Bijzonder Gewoon. Haar doel is jongeren met een verstandelijke beperking buiten schooltijd ervaring te bieden op de werkvloer. Ze willen graag net als leeftijdsgenoten een bijbaan, maar dat is niet voor hen weggelegd. Peter woont met 5 andere jongens in een woongroep in ‘s-Hertogenbosch. Twee dagen per week werkt hij op een zorgboerderij in Berlicum en vervolgens ook nog twee dagen per week bij Cello. Daarnaast heeft hij een Bijna-Baantje als fotograaf. De moeder van Peter was deze stichting op het spoor gekomen en legde het contact.

Fotografie

Door het initiatief van Bijna-Baantjes is Peter al een paar keer mee geweest met natuurclub IVN in ’s-Hertogenbosch. Zijn fotocamera gaat dan uiteraard ook mee.
Peter: “Ik vind het leuk om foto’s te maken en om ze op te hangen. Ik laat mijn foto’s ook graag aan andere mensen zien. Afgelopen zomer zijn wij op vakantie geweest in Canada, bij familie. Mijn moeder is Canadees. Dus ik ben half-Canadees. De foto’s voor de tentoonstelling heb ik daar gemaakt. Kijk, deze is van de rook van de bosbranden. Samen met mijn vader heb ik de foto’s uitgezocht die ik wil laten zien. Ik heb geen school gevolgd om fotograaf te worden. Ik probeer het gewoon uit met mijn camera. Ik heb ook een Youtube-kanaal waarop ik zelfgemaakte filmpjes zet. Dat kanaal heet ‘Doe nu maar sporten’. Ik doe zelf ook aan sport, aan krachttraining. Samen met mijn trainer heb ik een rap gemaakt die op mijn Youtube-kanaal staat. Ik maak de filmpjes om andere mensen te stimuleren. En thuis bewerk ik ze zelf. Ik heb van een vriend geleerd hoe dat moet.”

Voor de lol

Het maken van de foto’s en filmpjes is puur voor de lol. Peter wil er verder eigenlijk niet iets mee bereiken. Dat is wel jammer want hij heeft een feilloos gevoel voor mooie dingen, zoals de natuur. De foto’s die hij laat zien geven prachtige beelden weer van ongerepte gebieden. Naast zijn interesse voor foto en film vindt hij auto’s ook te gek . En van graffiti kan Peter ook genieten. Graffiti spuiten is een hobby die hij heeft beoefend. Net zoals schilderen en tekenen. Dat groen zijn lievelingskleur is wilde hij ook nog even kwijt. En op de valreep laat hij nog weten dat ook gamen en computeren hem regelmatig bezig houden. Peter heeft nog wel een wens. Hij zou zo graag foto’s gaan maken van het Noorderlicht.

Expositie

De expositie zal feestelijk geopend worden op maandag 30 oktober om 19.30 uur met een presentatie van zijn foto’s . Aanmelden voor deze avond kan door een mail te sturen naar info@bijnabaantjes.nl. De toegang tot de expositie, die duurt tot en met 20 november, is gratis tijdens openingstijden van Perron -3.

Foto's:


0