Bewustzijn noodzaak fietsverlichtingcontrole groeit

BERLICUM – Onder het motto: ‘Ik wil je zien’ organiseerde Veilig Verkeer Nederland – werkgroep Sint-Michielsgestel – met steun van diverse vrijwilligers een fietsverlichtingactie voor alle sporters van de verenigingen op Sportpark De Brand. Deze fietscontrole, met medewerking van de verenigingen, vond plaats op 13 en 15 november. De gemeente Sint-Michielsgestel en de provincie Noord-Brabant hebben dit Brabant-brede verkeersproject gefinancierd.

Zichtbaarheid van fietsers is van groot belang voor de veiligheid van fietsers. Fietsverlichting is daarbij cruciaal. Ook reflectoren spelen een belangrijke rol bij de zichtbaarheid. Het is niet bekend hoeveel ongevallen en hoeveel slachtoffers onder fietsers te wijten zijn aan ontbrekende of onjuiste verlichting of reflectoren. Elk slachtoffer is er één teveel. Brabant gaat immers voor NUL verkeersdoden.Doelstelling van de fietsverlichtingsactie is om vooral jeugdige fietsers te stimuleren op te vallen door middel van goede fietsverlichting en juiste reflectie. Fietsen met licht is prettig. Je ziet meer en je wordt door anderen gezien. Zo kom je veilig thuis.Met de actie “Ik wil je zien” wil VVN – samen met ouders en kinderen – een belangrijke bijdrage leveren aan de verbetering van de verkeersveiligheid en het verminderen van het aantal verkeersslachtoffers.

Veel goede verlichting
Op maandag 13 november heeft een groep vrijwilligers van Voetbalvereniging BMC, LTV Berlicum, de Whoopers samen met medewerking van Veilig Verkeer Nederland zo’n 350 fietsen gecontroleerd. De resultaten van de verlichtingscheck mogen we zeer hoopgevend noemen. Van alle voetballende kinderen en tennissende kinderen had 90% goede verlichting. Van de hockeymeisjes en –jongens lag dit percentage beduidend lager. Omdat we zowel op maandag als op woensdag gecontroleerd hebben had een aantal kinderen op dinsdag meteen de batterij vervangen om op woensdag toch zeker de leuke gadget te mogen ontvangen bij een goed functionerende verlichting.

Als we de resultaten afzetten tegen de controle in 2015 en 2016 mogen we concluderen dat de bewustwording van goede verlichting enorm verbeterd is. Wel sneu om te constateren dat sommige ouders zonder licht op het park komen terwijl hun kind prima verlichting heeft. Goede verlichting in deze donkere maanden is belangrijk voor iedereen.
In 2018 gaat Berlicum voor een 100% score!

Foto's:


0