28 november 2017

Clubheld Tiny Heijmans: “Gewonnen prijs besteden voor binding met vrijwilligers”

GEFFEN – Het oogt of de prachtige nationale titel ‘Clubheld van de amateursport’, die Tiny Heijmans (51) van voetbalvereniging Nooit Gedacht uit Geffen in de wacht sleepte, hem niet van zijn stuk brengt. Tiny kan zijn emoties bijzonder goed in bedwang houden. Maar eenmaal in gesprek kruipt de bescheiden ‘Nooit Gedacht Man’ langzaam uit zijn schulp en wordt zijn terechte trots meer en meer zicht- en hoorbaar. “Als je iets doet, doe het dan goed. Dat is nu eenmaal mijn credo voor alles wat ik doe. Voor privé, mijn werk, de club en dus ook voor deze stemming”, aldus Tiny.

door Jan van Ravenstein

De regionale titel, de voorloper van de nationale verkiezing, was met een ruime meerderheid aan stemmen al binnen. “De hele vereniging, kennissen, vrienden en familie zijn dagen in de weer geweest met deze verkiezing. Het dorp hing vol met flyers en op social media leek het maar om één ding te gaan. Dat geeft toch wel de verbondenheid van zo’n mooie vereniging aan. Daarvoor doe je het toch allemaal”, zegt Tiny. De acties hadden succes. Tiny werd verkozen tot Clubheld uit de Regio en mocht meedingen naar de grote landelijke Clubheld Verkiezing met de aanlokkelijke hoofdprijs van tienduizend euro. Tiny: “Ik wist dat het een spannende strijd zou worden. Zeker ook om het feit dat ik mezelf, met alle overige regiowinnaars, moest presenteren voor een jury. Vanuit die presentatie zou de uiteindelijke landelijke winnaar worden gekozen”.

24 jaar
De vrijwilligersloopbaan begon op zesjarige leeftijd met het rondbrengen van het clubblad. Zo’n twintig jaar later had hij het lef om naar het bestuur te stappen om hun te vertellen dat het op een aantal onderdelen bij de club beter kon. Tiny: “Natuurlijk kwam er een reactie van het bestuur. Ze waren dringend op zoek naar vrijwilligers. Niet veel later nam ik zitting in het jeugdbestuur. Dat was een prachtige tijd”. En toen ging het snel. Inmiddels is hij, bijna een kwart eeuw later, het ‘boegbeeld’ van de vrijwilligers van Nooit Gedacht. Bij alle maar enigszins denkbare activiteiten is de betrokkenheid van Tiny zichtbaar. Van de Penaltybokaal, de Biescamploop, het kampioenenbal en alles wat daar tussen zit, tot het roemruchte Ruud van Nistelrooij EF-toernooi. “Eenmaal in de drie jaar organiseren we het EindeJaarsKamp voor de jeugd. Daar kijken we elke keer weer naar uit. Dat zijn van die hoogtepunten die het zo allemaal mooi maken allemaal”, aldus Tiny.

Vrijwilliger
Ook bij Nooit Gedacht neemt de vrijwilliger een belangrijke plaats in. “Natuurlijk, het geheel gaat over voetbal. Maar het één is niet zonder het ander mogelijk. De trainers, begeleiders, het bestuur en de voetballers zijn vaak in beeld. De vrijwilliger daarentegen is de onmisbare factor in het geheel die dagelijks en wekelijks zijn of haar werk doet. De ‘stampertjes bijvoorbeeld, onze terreinknechten. Vaak oud-leden met vrije tijd, die de club een warm hart toedragen. Op maandag verzorgen ze de velden die na de wedstrijden van het weekend hun zorg nodig hebben. Maar ook cleanen ze het hele sportpark, vegen de stoepen en ruimen ze op. Daarnaast verzorgen ze kleine herstelwerkzaamheden. Een werkelijk onmisbare groep in het geheel. Ook op vrijwillige basis werkzaam zijn onze dienstdraaiers. Vrijwilligers die doordeweeks en op zaterdag en zondag dienst draaien op het sportveld. Zij dragen zorg voor alle bijkomende zaken tijdens trainingen en wedstrijden en ontvangst van de bezoekende clubs. Maar ook de kassadame, lotenverkopers, omroeper, veldinspecteurs tot aan de verzorging van de thee in de rust komt op het conto van de vrijwilliger. Ze zijn onmisbaar”, aldus de Clubheld. “Juist voor dit soort werkzaamheden zijn we naarstig op zoek naar ‘de vrijwilliger’ met een warm Nooit Gedacht hart. Iedereen is van harte welkom”, aldus Tiny.

Tienduizend Euro

De finale van de verkiezing had niet alleen een prachtige beker in het verschiet. Maar liefst tienduizend euro lag in Zeist te wachten op de winnaar. Tiny had op voorhand de bestemming van dat verenigingsgeld al compleet in beeld. Alles voor de vrijwilliger. Deels als een soort van waardering en tegelijkertijd om een aantal zaken aan te pakken die vaak in het verdomhoekje zitten. Als voorbeeld noemt Tiny het creëren van een aparte ruimte voor de Stampertjes, waar ze samen een kopje koffie kunnen drinken en hun materiaal kunnen opbergen. Een soort van eigen honk dus. Tiny Heijmans: “Ook een mooi voorbeeld is de ruimte voor de kassadame. Ook bij extreme kou doet ze haar werk, je moet het maar willen doen. Zorg dan ook dat ze er enigszins behaaglijk bij zit. Dat geldt overigens ook voor de lotenverkoopsters. Een afdakje bijvoorbeeld ter bescherming van regen en wind. Concreet betekent dit dat de geldprijs besteed gaat worden aan het verbeteren van de facilitering van de taken van de vrijwilliger. Een training aanbieden aan de vrijwilliger hoe om te gaan met agressie, het bewaken van cultuur en borgen van normen en waarden”. Alles, bijna een kwart eeuw, in het teken van zijn club. Tiny Heijmans, Clubheld bij uitstek.

Foto: Lisa van Erp

Foto's:


TT