Record bezoekers voor openluchttheaters

HEESWIJK DINTHER – Voor de openluchttheaters in Nederland gaat 2017 de boeken in met een recordaantal van bijna 400.000 bezoekers, een toename van ruim 94.000. Een fantastisch resultaat want ook dit jaar was het een seizoen van uitersten: van tropisch warm tot stortbuien en een spetterende tweede helft van de zomer. Ook Natuurtheater de Kersouwe verwelkomde deze zomer meer bezoekers dan afgelopen jaren

“Geweldig dat steeds meer mensen de magische plekken van de openluchttheaters in Nederland weten te vinden,” vertelt Henk Voets, voorzitter van de Vereniging Nederlandse Openluchttheaters en oud-voorzitter van Natuurtheater de Kersouwe. Voets maakte op 4 november, tijdens de Jaarvergadering van openluchttheaters.nl (Vereniging Nederlandse Openluchttheaters), de bezoekersaantallen van de 38 aangesloten openluchttheaters bekend.
Afgelopen seizoen trokken zij met 724 voorstellingen 394.197 bezoekers, een toename van 75 voorstellingen en 94.727 bezoekers ten opzichte van 2016.

Divers programma-aanbod

Muziek bepaalt 43% van het programma gevolgd door toneel met ruim 25%. Cabaret en kleinkunst namen weer iets toe. Ook bij de jeugdvoorstellingen is een kleine toename te zien en blijft met 12% een constante factor binnen de programmering. Dans en dance-events zijn aanzienlijk toegenomen van ruim 2% vorig jaar naar 8% dit jaar. Het gemiddeld aantal bezoekers per voorstelling komt dit jaar op 544 bezoekers, in 2016 was dit nog 461 met 649 voorstellingen.

Meer professionals

De verhouding tussen professionele voorstellingen en amateurs is iets verder uiteengelopen in het voordeel van de professionals. Grote namen als Douwe Bob, 10CC, Wende, Racoon, Caro Emerald, 3 JS, Bløf, Typhoon, Milow, De Dijk, Kovacs en Ellen ten Damme zijn steeds vaker op het podium van de openluchttheaters te vinden. De tribute-bands zetten hun toenemende deelname ook dit jaar verder door met o.a. Pink Floyd Project, The Dutch Eagles, Abba, Fleetwood Mac, Motel Westcoast, Joe Cocker, The Cats, Touch of Toto, Glen Miller Tribute, Louis Armstrong, Dire Straits, U2, Status Quo, LSB Experience, Fischer zingt Hazes en Crosby, Stills, Nash & Young.

Foto's:


k