BSO de Wittering.nl bezoekt verzorgingshuis De Hooghe Clock: ‘Als de kinderen komen springt mijn hart open’

’s-HERTOGENBOSCH- Buitenschoolse Opvang Wittering.nl , gevestigd in de Groote Wielen in Rosmalen, is gestart met een project gericht op het contact tussen ouderen en schoolgaande kinderen. Wekelijks gaan ze, op wisselende dagen, met een groepje kinderen met een taxibusje naar verzorgingshuis De Hooghe Clock in ’s-Hertogenbosch, waar ze samen met de ouderen activiteiten ondernemen.

Door Ankie van Hezewijk

“Als de kinderen komen springt mijn hart open”, zegt een van de bewoners. Het is aandoenlijk te zien hoe natuurlijk dat gaat, de omgang tussen jonge kinderen en volwassenen met dementie. Bij binnenkomst wordt een sinterklaasliedje gezongen. “Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht” klinkt het uit oude en jonge kelen op de woongroep voor ouderen met dementie bij de Hooghe Klock. Een enkeling klapt het liedje mee.

Out of the box

Het idee voor de uitstapjes is van Mandy Arens, 23-jarige begeleidster op de Buitenschoolse Opvang Wittering.nl . “Ik denk graag out of the box. Een paar jaar geleden ben ik naar een weeshuis in Afrika gegaan en toen heb ik samen met de kinderen op allerlei manieren geld ingezameld. Ik vind het leuk om de kinderen iets mee te geven van hoe het er in de maatschappij aan toe gaat. Mijn oma woont hier, dus hier had ik een ingang. En het mes snijdt aan twee kanten. Kinderen krijgen inzicht in wat er speelt in de wereld om hen heen en zien dat niet alles vanzelfsprekend is. De bewoners van de Hooghe Clock krijgen op deze manier wat meer aanloop en de mogelijkheid om deel te nemen aan activiteiten. We hopen met deze bezoeken op een speelse manier wat extra gezelligheid te brengen aan de bewoners van het woonzorgcentrum.”

Activiteiten

Aan de ene kant van de huiskamer zit een tweetal bewoners te dutten in hun stoel. Een andere bewoner zit het rustig vanaf een afstandje te bekijken. Hij vindt het wel leuk, “maar het moet niet te druk worden hoor!”
De activiteiten verzinnen de kinderen zelf en lopen uiteen van samen een liedje zingen tot aan samen koken of een spelletje spelen. “Vrije keus is het uitgangspunt’, aldus Mandy. Zowel de kinderen als de ouderen kunnen zelf bepalen of ze willen meedoen.

Aan een grote tafel zitten drie bewoonsters samen met een paar meisjes van de BSO te tekenen en kleuren. Vera (5) schrijft in opperste concentratie haar naam op een blaadje, haar tong uit haar mond. Ze tekent er een huis onder en een boom. Trots laat ze de tekening zien aan een bewoonster. Mandy moedigt haar aan om de tekening te geven, en verlegen geeft ze het papier aan de mevrouw, die de tekening ontvangt met een glimlach. Aan de andere tafel worden pepernoten gebakken. Van het beslag draaien de kinderen en volwassenen kleine bolletjes. De 6 jarige Luc draait grote ballen. Mandy: “Straks in de oven worden ze nog groter, dus maak ze maar wat kleiner Luc”.

Oma’s

De 8-jarige Merette heeft ‘in het echt’ drie oma’s, dus ze is wel gewend aan oma’s. Ze is niet weg te slaan bij een van de bewoonsters. Ze knuffelen wat af. “Dit is echt mijn schatje”, zegt de mevrouw terwijl ze kusjes geeft op de hand van Merette. Als ze vraagt hoe oud de bewoonster is, begint deze druk te tellen op haar vingers. Ze komt uit op 49 jaar. Merette zegt: “Ik denk dat je wel wat ouder bent hoor, maar dat geeft niks.” En ze knuffelen weer verder.

De zevenjarige Nikki gaat nog maar eens met de koekjes rond. Voorzichtig staat ze met de rol koekjes voor de bewoners en kijkt ze verlegen aan. Ze pakt er eentje uit en geeft deze. Iedereen wil wel een koekje en tevreden worden de koekjes opgepeuzeld.

Als de pepernoten uit de oven zijn en samen zijn opgegeten, komt het taxibusje weer voorrijden en vertrekken de kinderen weer naar de BSO. “Twee uur is lang genoeg, anders wordt het te vermoeiend voor de kinderen en de ouderen”, aldus Mandy. Als de kids weg zijn daalt de rust weer neer op de afdeling. Menig oudere sluit moe maar tevreden de ogen en doezelt even weg.

Goed voor Elkaar 2017

Het project duurt een half jaar en is mede mogelijk dankzij de subsidieregeling Goed voor Elkaar 2017. Deze subsidie is beschikbaar gesteld door de gemeente ’s-Hertogenbosch voor inwoners, groepen inwoners of organisaties die activiteiten ontwikkelen voor inwoners die op eigen kracht onvoldoende (kunnen) meedoen in onze samenleving.

Foto's:


0