Circusartiest en honden(f)luisteraar Ronald Voets met kerst weer even in de piste

 

HEESWIJK-DINTHER – Hij leerde voor kok, wilde vervolgens boer worden, maar belandde uiteindelijk in de artiesten/circuswereld in binnen- en buitenland als mimespeler, clown met zijn pony Toeike, trainer van olifanten, tijgers, kamelen en paarden en fungeerde als spreekstalmeester. Inmiddels heeft de in Middelrode geboren en getogen en intussen in Heeswijk-Dinther woonachtige Ronald Voets de piste bijna verlaten om honden en paarden te trainen. Bijna, want tijdens de feestdagen is hij te zien met een paardenact in een kerstcircus in Brabant.

 

Door Wendy van Lijssel
Doorsnee is het leven van Ronald Voets niet. Na de basisschool begon hij aan een koksopleiding, maar hij wist al snel dat hij dat niet zou worden. “Omdat ik van jongs af aan met dieren in de weer was, besloot ik boer te worden. Na de middelbare school, heb ik de 4-jarige landbouwschool doorlopen en succesvol afgerond”, vertelt Voets. Hij lacht: “Ik ben zelfs enkele jaren doende geweest in de bio industrie.” Ondertussen is hij echter ook druk met zaken die hem nader aan zijn hart liggen. “Ik ben honden en paarden gaan trainen en begon just for fun als mimespeler op feestjes. Dat vond ik fascinerend om te doen. Aansluitend werd ik ‘beroepsclown’ in een act samen met mijn pony Toeike. Die had ik allerlei kunstjes geleerd. Van tellen, ja en nee knikken, steigeren, knielen en meer. Ik heb tien jaar met hem door heel Nederland getrokken. Vervolgens heb ik twee kamelen gekocht van wijlen Herman Renz en ben ik het circus in gegaan”, vat Ronald het samen. Volgens hem was dat niet eens zo gek.: “Ik heb ook altijd iets met het circus gehad. Als er een in het dorp was, was ik er niet weg te slaan en toen al besloot ik om daar ooit iets te gaan doen.”

Circus

Hij verkocht zich, zoals hij dat zelf zo mooi verwoord niet met één act, maar meerdere. “Ik had een kamelen-, hogeschool paarden- en clown act met mijn pony”, aldus Ronald die zichzelf de artiestennaam Mark Rivaz gaf. In die tijd hielden circussen geen audities en internet bestond nog niet, dus filmpjes waren ook niet voorhanden. Foto’s wel en daar trok hij mee langs circussen tot hij aangenomen werd. Alle begin is moeilijk. “Ik begon bij circus Moneli in België. Ik was met Toeike het theater gewend en niet de piste. Om te beginnen ging het zeker niet van een leien dakje. Na verloop van tijd groeide ik er echter in”, blikt hij terug. Sterker nog. Vanaf het moment dat zijn acts als een huis stonden, hoefde Voets niet meer te solliciteren, maar werd gevraagd. Hij was jaren te vinden in het buitenland. Op enig moment werd hij gevraagd bij circus Belly Wien. Een Duits circus dat overal in Nederland shows verzorgt. “Naast mijn acts werd ik er, omdat ik Nederlands spreek, ook spreekstalmeester”, aldus Ronald.

Trainer

Ook zijn naam als trainer groeide. “Soms had een circus wel dieren maar geen tijd om ze te trainen en dan werd ik gevraagd. Naast paarden en kamelen heb ik zo ook tijgers en olifanten getraind. Alles was een groot avontuur”, lacht Ronald. Daar kan hectisch en zwaar aan toegevoegd worden. “Een circus trekt rond van maart tot november en in december zijn er de kerstcircussen. Het is zeven dagen in de week hard werken”, weet Ronald uit ervaring.
Dat maakt ook dat hij de piste intussen bijna verlaten heeft. Bijna, want met de feestdagen is hij van zaterdag 23 december t/m zondag 7 januari met een kamelen en paarden act te zien in een kerstcircus in Etten Leur. Iets wat hij ontzettend leuk vindt. “Maar ik ga dat niet meer het hele jaar doen. Ik verheug me echt om dit kortdurend te doen, maar maak vervolgens met liefde de piste vrij voor jonge artiesten. Ik vind het nu leuker om hen iets te leren.”
Voets is intussen weer doende met dat waar het ooit mee begon; Honden en paarden trainen. De voormalige clown opgewekt: “Ik ben honden- en paardenfluisteraar, maar de f, mag je weglaten. Ik train vooral probleemgevallen. Dat is altijd aangeleerd en kan ook weer afgeleerd worden.” Lachend: “Dat kost me doorgaans meer tijd bij de baas, dan bij het dier.” Wie een hond/paard met probleemgedrag heeft kan bellen met 06-20872388.

Foto's:


0