20 december 2017

‘KOM D’R IN IN GEFFEN: Een warm welkom voor wie dan ook

GEFFEN – De kernwoorden: “Laagdrempelig, gezellig en vooral een warm en gastvrij huiskamergevoel zien te creëren”, waren de voornaamste uitgangspunten van de kerngroep ‘Geffen Zorgt’ bij de oprichting van ‘Kom d’r In‘. Het zou een waarachtig mooi kerstverhaal kunnen zijn. Een warme huiskamer voor echt iedereen die daar behoefte aan heeft. “We zijn gestart om vooraleerst te ontdekken of, en hoeveel, behoefte er is aan een ontmoetingsruimte voor jong en oud. Ontmoeten staat altijd centraal”, aldus Tineke Willemse gastvrouw en lid van de werkgroep.

door Jan van Ravenstein

Tijdens het proces van de burgerbegroting ‘Geffen Begroten’ kwam de vraag voor een ontmoetingsruimte naar voren. De gedachte om een soort van huiskamer te creëren waar ‘ontmoeten’ centraal stond, kreeg van velen een positieve bijval. Omdat de Koppellinck op dit moment nog niet de gewenste ruimte voorhanden had werd er naar alternatieven uitgekeken. Het leegstaande winkelpand aan het Dorpsplein 13 bracht de oplossing. Een mooie ruimte die niet alleen midden in het dorp maar spreekwoordelijk ook midden in de samenleving staat.

Geffen Zorgt
De kerngroep ‘Geffen Zorgt’ is ontstaan vanuit het traject voorzieningenkaart en heeft als voornaamste doel; “De bevolking bewust te maken van de veranderingen in de zorg en de maatschappij en wat dit vraagt voor iedereen in de toekomst. Vanuit de burgerbegroting die daarop volgde is in feite de werkgroep ‘ontmoetingsruimte’ ontstaan. Jasper Timmerman werd door de gemeente voor een jaar als begeleider gekoppeld aan het totale project. “Een van de eerste agendapunten was de locatie die het zogenaamde ‘huiskamergevoel’ in zich zou hebben “, zegt Tineke. Zoals gezegd kon de Koppellinck ons op dat moment niet de ruimte bieden die wij voor ogen hadden. Al zoekende en met een grote dosis geluk kwam Dorpsplein 13 op ons pad. Het stond centraal, was toegankelijk en de grootte en indeling was ideaal. We konden ons geluk niet op, de start was gemaakt”, aldus Tineke.

Doel
Even het doel van ‘Kom d’r In’ omschrijven gaat verder dan een paar steekwoordjes. “Ontmoeten staat centraal”, dat gegeven staat. En vanuit dat gegeven kun je verder filosoferen en organiseren. Tineke: “Vanuit het kopje koffie willen we mensen bij elkaar brengen. Leeftijd, afkomst, religie of wat dan ook speelt daarbij in feite geen enkele rol. Wanneer, na verloop van tijd, de drempel een stukje lager is en het kopje koffie ‘gewoon’ is geworden zou het mooi zijn wanneer de bezoeker aanschuift bij de activiteiten die we gaan organiseren. Ideetjes van onze gasten worden opgepikt, alles is welkom. Het kan en mag allemaal. Samen knutselen bijvoorbeeld. We hebben dat laatst gedaan zo net voor de kerst. Iedereen ging spontaan meedoen, het was echt gezellig”. Er zijn mogelijkheden te over en de werkgroep en de vrijwilligers zijn vol enthousiasme. Ook voor de mannen gaat men van start. Een aantal heren zijn druk met de opstart van een Repair Café. “Zeker vermeld mag worden dat we reuze zijn geholpen met de inrichting door tal van gulle gevers, zowel zakelijk als particuliere gevers. Dat doet een mens goed”, aldus de werkgroep.

Jongeren
De werkgroep bestaat uit Elly Smit, Marloes Cremers, Riet Schuurmans, Antoine Janssen, Esther van Kreij, Tineke Willemse en Roos Bijveld. Ieder heeft als het ware zijn of haar specialisme. Onze jongeren, Marloes, Roos en Esther zijn op dit moment druk met het bedenken en neerzetten van een programma voor de jeugd. Ook de groep van mensen met een beperking staat hoog op hun activiteitenlijst. “Vrijwilligers en creatieve meedenkers zijn van harte welkom”, zeggen de dames. “Voor de jongeren wordt gedacht aan een game dagje, een spellen wedstrijd, een excursie of een leuke kwis. En wat te denken van het idee dat de jongeren zich dienstbaar opstellen naar de ouderen bij een instructie middagje voor computer, ipad of smartphone. “Alles moet in feite vraag- en niet aanbodgericht zijn. Gericht op de talenten van onze gasten”, zegt Tineke.

Huiskamer
Tijdens ons gesprek, onder het genot van een heerlijk kopje koffie, druppelen de gasten binnen. Gastvrouw Marijke voorziet ze vriendelijk van een kopje koffie of thee en gaat ongedwongen een gesprekje aan. Ze laat tussen de bedrijven door meteen even weten dat ze best dringend op zoek zijn naar vrijwilligers die, net als zijzelf, soms een handje willen helpen. Tineke: “In het nieuwe jaar gaan we ‘bewegen’ op country-muziek en elke 3e dinsdag van de maand is er een breicafé, verzorgt door Annemiek van de Berg. In de planning staan ook nog een wereldproeverij, taalverwerving, knutselen en kaarten. Maar ook diverse buitenactiviteiten behoren tot de mogelijkheden”. Op iedere eerste dinsdag van de maand (van 14-16 uur) is het Sociaal team van “Ons Welzijn’ aanwezig voor advies of vragen betreffende WMO. Marijke Peters (vrijwilliger) gaat bezighouden met de taalverwerving en kennismaking van onze ‘buitenlandse’ gasten. De werkgroep zit vol met bruisende plannen, ze hebben er echt zin in. De voorlopige openingstijden zijn: dinsdag van 13.30 uur tot 16.00 uur en vrijdag van 09.30 uur tot 12.00 uur.

Foto: Een aantal werkgroepleden aanwezig in de huiskamer van Kom d’r In

Foto's:


TTIIIIII