Triathlon Rosmalen keert terug op 17 juni 2018

ROSMALEN – Henk van de Wouw (76) was in de jaren ’80 de beheerder van het fitnesscentrum aan de Korte Nieuwstraat. In deze sportschool is het initiatief voor de eerste zeven Rosmalense triathlonwedstrijden ontstaan, na een bezoek aan de hele triathlon van Almere. Op zondag 26 augustus 1984 werd de eerste wedstrijd gezwommen, gefietst en gelopen. Nieuwe initiatiefnemers maken het mogelijk dat deze sportwedstrijd in 2018 terugkeert in Rosmalen.

Door Corrianne Schijvens-van Hassel

In gesprek met Henk van de Wouw, één van de mannen van het eerste uur. “Fitnesscentrum trainer Bert Pijenburg kwam razend enthousiast terug van zijn bezoek aan de hele triathlon en stelde voor eens te bekijken of een kwart versie niet in Rosmalen te organiseren was. Met medewerking van een aantal klanten zijn we aan de organisatie begonnen. Er werd door Bert een speciaal trainingsprogramma opgezet voor deelnemers aan dit nieuwe evenement. De kwart triatlon zou bestaan uit 1000 meter zwemmen in de Rosmalense Plas, 40 kilometer fietsen in de polder en 10 kilometer hardlopen in het centrum van Rosmalen“

Hulp van gemeente

“Al snel bleek dat het evenement veel groter zou worden dan gedacht en schakelden we de hulp van toenmalige gemeente Rosmalen in. Het fitnesscentrum kon zo’n grote organisatie niet alleen dragen. We kwamen in contact met Dhr Kwerreveld, hoofd sport van de gemeente Rosmalen. Met al zijn middelen, materialen en rechterhand Francois van Kruisdijk, rolden we door de organisatie van de eerste triathlon heen. Veel materialen, zoals dranghekken en strobalen, hadden we nodig om het evenement veilig te laten verlopen. Door de medewerking van de gemeente was het makkelijker om deze materialen te bemachtigen.”

Sponsors

“Door de hulp van de gemeente werd het ook makkelijker om sponsors te werven. Zo stelde Bakkerij Egberts uit Hedel twee vrachtwagens ter beschikking voor transport van benodigde materialen. Stelde de Firma Sorbo gigantische hoeveelheden sponzen ter beschikking en legden mensen langs de route waterslangen uit voor wat afkoeling voor de deelnemers. Zorgde de Firma Heijmans voor routeborden voor aan de lantaarnpalen met mogelijkheden voor bedrijfsreclame en leverden ze steigermaterialen voor
de fietsenstalling en noodzakelijke afscheidingen. Annie van Buul zorgde voor de tijdwaarneming. Geheel spontaan bezorgde cafetaria Meurs uit de Dorpsstraat de avond voorafgaande aan de triathlon snacks en broodjes voor de vrijwilligers.”

Beloning

“Aan de finish werden de deelnemers opgewacht door duizenden bezoekers. De straat liep helemaal vol en wat een feest werd het iedere keer weer. De stemming was opperbest. De deelnemers die de wedstrijd voltooiden kregen bij de finish een kruisje als beloning.
Zowel in 1985 als in 1986 werd het aantal deelnemers flink opgevoerd door de mogelijkheid mee te doen aan de Pamadozo-versie. Pa, ma, dochter en zoon, met het hele gezin de kwart triatlon voltooien. En in 1987 introduceerden we de triatlon . Je nam deel met een team van drie personen, waarbij de één zwom, de ander fietste en de derde liep de 10 kilometer.

Hier deden vooral veel bedrijven aan mee, wat nóg meer mensen op de been bracht. De eerste triatlon leverde rond de 380 deelnemers op en met de pamadozo en triatlon versie waren er zelfs 600 sporters aan de slag op het parcours.”

Nieuw bestuur

“Na de eerste vier jaren hebben we het stokje overgedragen aan een nieuw bestuur. Het evenement werd ons te commercieel. Het hele jaar waren we bezig met de organisatie en het werven van sponsors. En het weekend zelf was heel heftig. Dat gaat je niet in de koude kleren zitten, al deden we het met veel plezier. Het volgende bestuur heeft er toen nog enkele edities aan vastgeplakt.” DKM Triathlon Rosmalen heeft vervolgens in 2002 de vereniging opgeheven. Reden: Te weinig deelnemers, sponsors en vrijwilligers.

Terugkeer op Vaderdag

Na een afwezigheid van ruim 17 jaar staat de triathlon in Rosmalen weer op de kalender. Het wedstrijdparcours bevindt zich in en rondom de Groote Wielenplas en in de polder richting Kruisstraat. Het centrale wedstrijdterrein is gelegen aan de Deltalaan. De organisatie kan in totaal 500 deelnemers herbergen op het parcours. Vanaf 1 januari 2018 kan online ingeschreven worden via www.triathlonrosmalen.nl voor een kwart of achtste triathlon.
Naast individuele deelname op beide afstanden is er ook weer de mogelijkheid als trio deel te nemen. De organisatie is in handen van Hans de Wit, Norbert van der Plas en Paul Hazenberg, ondersteund door diverse commissies.

Foto's:


0