24 januari 2018

DE GOUDEN LEEUW HEEFT ER ‘ZIN IN’

De deuren staan wagenwijd open voor het Rottenrijkse carnaval

GEFFEN – Sinds ‘Geffense’ mensenheugenis gaat het etablissement aan de Dorpstraat in Geffen door het leven onder de naam de naam ‘De Gouden Leeuw’. Door een overname, die samenging met een nieuwe bedrijfsfilosofie, werd de naam van ‘de Gouwe Luw’ gewijzigd in “Restaurant Zin In’. De carnavalthema’s die sinds jaar en dag in de zaal hadden plaatsgevonden konden zonder problemen doorgang vinden. Totdat, een jaar na de opening, de kersverse ondernemer de handdoek in de ring gooide. Het faillissement werd aangevraagd met een totale uitverkoop van de inventaris, en de deur ging op slot.

door Jan van Ravenstein

Op het moment van de faillissementsaanvrage was het probleem, voor de doorsnee Geffenaar, wel enigszins duidelijk maar viel het bekende kwartje nog niet echt. Hans Schalks, voorzitter van het Rottenrijk: “Het was half augustus, vakantietijd en dus hoogseizoen voor een restaurant. Zin In was echter gesloten. De kermis en Effe noar Geffe werden, bijna onvoorstelbaar, gevierd met een gesloten ‘Gouwe Luw’. Jammer, heel erg jammer voor alle betrokkenen. Met zoiets treurigs heb je alleen maar verliezers. Natuurlijk waren wij met onze gedachten al bij ons feestje, het carnaval”.

Verkoop
Bij een faillissement ontkom je niet aan een gedwongen verkoop van de inventaris. Ook niet in dit geval. Met lede ogen moesten betrokkenen aanzien dat alles, zelfs het bekende ‘Gouwe Luw bloemvaasje’ van eigenaar ging wisselen. Ook de ‘de ton van de roap’ stond op de lijst. “Het was een triest leeg aanzien de weken na de verkoop. Wat kan zoiets pijn doen wanneer je dat moet aanzien en zonder dat je er ook maar iets aan kan doen, moet meemaken”, aldus pandeigenaar Bennie Romme. Het doet hem nog zichtbaar verdriet. Geplande particuliere feesten en partijen moesten elders gaan boeken. Voor het Rottenrijk kwam de Prinsverkiezing en de viering van hun 44- jarig jubileum als eerste in zicht.

Thema’s
Het grote vijfdaagse feest van carnaval wordt sinds een aantal jaren gevierd in de grote feesttent. De vele thema feesten, o.a. de Roap en het Roaplied, die daaraan voorafgaan zijn afhankelijk van een zaal. Deze vonden plaats in de Gouwe Luw. “Een aantal daarvan zou met gemak op een andere locatie kunnen plaatsvinden, niets is minder waar. Maar voor de uitvoering van de Roap en het Roaplied bijvoorbeeld, is dat bijna onmogelijk”, aldus Hans Schalks. Zaal ’t Haasje is zeker voor een aantal activiteiten in het vizier. We hebben daar overleg over gehad en komen daar zeer zeker op terug. Maar daarover kan en mag ik in het belang van beider partijen nog niet te veel los laten. Ook de sporthal is zelfs in beeld geweest. Inmiddels heeft het jubileumfeest met receptie en een aantal overige feesten al plaatsgevonden in de Koppellinck. Goede raad was duur, maar de redding was nabij.

Carnaval
“Er moesten keuzes worden gemaakt, en snel ook. Soms heb je, qua activiteit, ruimte nodig. Ook speelt de beschikbaarheid van de zaal een rol. Maar het allerbelangrijkste zijn de wensen van de werkgroepen. Met diverse partijen, Stichting, werkgroepen en pandeigenaar zijn we aan tafel gaan zitten en in het kort komen de gemaakte afspraken hier op neer. Met pandeigenaar Bennie Romme zijn wij als Stichting overeengekomen dat we het geheel voor een periode gaan huren. Wij, als Stichting, gaan eenmalig en uit pure noodzaak, de exploitatie van het geheel doen. De werkgroepen gaan ieder op hun beurt ‘hun ding’ doen waar ze goed in zijn. Het organiseren van hun evenement”, aldus Hans. Daarmee is de cirkel rond en een aantal evenementen gered is de mening van zowat alle betrokkenen.

Seniorenbal
Een drietal evenementen staan nog te gebeuren: De verkiezing van het Roaplied heeft inmiddels (20 januari) plaatsgevonden. De uitvoeringen van Recht vur zunne Roap vinden plaats in de weekenden van 26 en 27 januari en 2 en 3 februari. Tussendoor organiseert het KBO in samenwerking met de commissie van Recht vur zunne Roap op zondag 28 januari het senioren carnavalsbal, met gratis toegang voor alle Geffense senioren. Een activiteit die niet meer is weg te denken in het programma van het Rottenrijkse carnaval en het KBO. Het is een feestelijke gratis carnavalsmiddag voor iedere Geffense senior. Lid zijn van het KBO is geen verplichting. De aanwezigheid van de senioren in carnavalskleding verhoogt alleen maar de feestvreugde. Antoon Romme, voorzitter van het KBO: “Het complete programma met alle optredens, feestelijkheden, hapjes en loterij, is gelijk aan vorige jaren. Overige informatie hierover (voor eventueel ophalen en thuisbrengen) is indien nodig verkrijgbaar op 073-5322401
Carnaval in de Gouwe Luw. Een eenmalig actie die maar weer eens bewijst dat intense samenwerking echt wel loont.

Foto’s: Uit het archief van carnaval in zaal de Gouden Leeuw

Foto's:


RII22