30 januari 2018

Rottenrijk: CarnaCantus met de Revuo’s

Dinsdagmiddag in de feesttent, carnavalesk zang- en drinkfestijn

ROTTENRIJK – “Om er over mee te kunnen praten, moet je het tot het ultieme einde hebben meegemaakt”, aldus Prins Rens van het Rottenrijk, de kartrekker van dit fonkelnieuwe Rottenrijkse feestgebeuren. “Het basis idee komt uit de studentenwereldje en is op aan aantal onderdelen aangepast aan carnaval”, aldus Rens. Zang, bier en feest zijn wel de drie elementen die zijn blijven staan. Ze zijn en blijven in feite de basis voor een knallend feest. De -nieuwe- Revuo’s uit Lith dragen zorg voor de muzikale ondersteuning. De Praeses (voorzitter Jaime van Griensven ) is de baas en leidt de Cantus. Hij staat tijdens de CarnaCantus ontegenzeggelijk boven alle regels.

door Jan van Ravenstein

Cantus: Wikipedia omschrijft het als volgt. “Met Cantus (zang) wordt gedoeld op een zang- en drinkfestijn. Hoofddoel is en blijft verbroedering en het leren kennen van de medemens aan de hand van samenzang en het delen van een glas”, einde citaat. Meer woorden zijn bijna overbodig, zeker wanneer je op You Tube de beelden van de diverse Carnaval Cantus bekijkt krijg je kippenvel. Waar dan ook is het een groots feest. “En dat beeld, die overvolle tafels met die zingende en drinkende massa feestende mensen. Ja, dat willen we zien en mee gaan maken op die carnaval dinsdagmiddag in onze Rottenrijkse tent. Het is een feest voor jong en oud met gratis entree. Het dak moet eraf”, aldus Rens van Wanrooij die samen met Tijn van Oorschot, Perry van Erp, Laura van Erp en de Praeses de drijvende krachten vormen inzake de CarnaCantus.

Latijn
“Inderdaad. Het zijn allemaal Latijnachtig klinkende woorden waar we mee te maken gaan krijgen. “Dat is een beetje nog de invloed die bestaat uit het wereldje van de bedenkers. Niks mis mee toch, als wij er maar een carnavaleske draai aangeven. En weet je, na een aantal glazen spreek je toch alle talen”, lacht Rens. Wat uitleg is misschien wel op zijn plaats; Zang, in combinatie met bier zijn zo’n beetje de belangrijkste hoofdmoten van het geheel. De Praeses (senior en voorzitter) is de baas, hij alleen geeft aan wat en wanneer er gaat gebeuren. Zittend of staand aan tafels hebben de deelnemers in de tent (de Corona) de bevelen van de Praeses op te volgen, anders volgt er een straf die op het hoofdpodium voldaan zal moeten worden. De straffen zijn ludiek met een carnavalesk tintje en blijven tot de dag van uitvoering geheim. De Praeses wordt bijgestaan door twee secondanten, zijn linker- en rechterhand (Mike Dortmans en Randy van Dijk). Op de tafels liggen de Cantusbundels met daarin de liederen die op bevel van de Praeses staande moeten worden meegezongen.

De regels
“Je ontkomt er niet aan. Wanneer je samen gaat ‘spelen’ zul je, om het geheel tot een goed en vooral gezellig einde te brengen, spelregels moeten maken. Maar als die regeltjes dan ook nog eens leuk worden gemaakt, dan is het feestje toch compleet”, aldus Prins Rens. Bijvoorbeeld:
De Praeses bepaalt in principe wat er gebeurd, welke liederen er worden gezongen. Hij geeft ook aan wanneer er gedronken mag worden. De hele corona, alle lallers in de zaal, volgen de regels en opdrachten van de Praeses, zoals: “De handjes de lucht in, loop de polonaise, klappen, staan, drinken en zitten”.
Het liederenboek van de Corona is tijdens het zingen geopend en wordt na elk lied gesloten en er wordt staand gezongen door de Corona. Tijdens het zingen mag je niet drinken of praten en wordt er niet gelopen, tenzij de Praeses anders bepaalt. Je mag de Praeses alleen staand en met de rechterhand omhoog aanspreken met de woorden; “Senior, mag ik spreken?” De taak van de Praeses is te zorgen dat de Cantus goed verloopt en zal alles wat ten koste gaat van de gezelligheid in toom houden. De Praeses legt eventueel boetes op om de orde te handhaven. De Praeses bepaalt samen met mijn linker- en rechterhand de boetes.

Feest
Prins Rens: “De CarnaCantus. Voor carnaval begrippen een compleet nieuw woord, een compleet nieuw feestmoment ook. Maar wanneer je, net als ik, ooit eens tijdens zo’n Cantus feest in de Corona hebt gezeten dan weet je niet wat je meemaakt. Vooral de verbroedering die je meemaakte door samen, vaak staande op stoelen en tafels, te zingen en te drinken”, is een waar feest. Lange tafels, naar voorbeeld van de oktober feesten, met de bekende kannen bier op tafel. Op commando van de Praeses te proosten of de polonaise voor- of achteruit te moeten lopen. Daarnaast zijn er diverse protocolletjes die als het effe kan moeten worden nageleefd.

De Revuo’s
De Revuo’s uit Lith, in een afgeslankte vorm, terug op het podium in Geffen. Dat alleen al is een feest op zich. “In 2013 namen ze met een emotioneel slot afscheid van het podium. Vandaar dat we met dit unieke heroptreden, weliswaar in afgeslankte vorm, heel erg in onze nopjes zijn. De Revuo’s en CarnaCantus, het is voor ons bijna een twee- eenheid. Zij snappen wat we bedoelen, ga daar maar vanuit. Jarenlang waren zij de ultieme smaakmakers op het Kerkplein tijdens Effe noar Geffe. Het overvolle Kerkplein zong en deinde tot in de late uren mee op hun muzikale klanken. Dat willen we zo graag terugzien in de tent”, aldus een glunderende Rens.
In de ‘CarnaCantusBundel’, zoals het reglementen- en liederboek wordt genoemd, staan ruim 40 liederen die variëren van; “Tulpen uit Amsterdam, ons Durpke, Bloemkolen, de Kneuzers, het Wilhelmus tot aan het winnende Roaplied (op de ski) van de Gangmakers toe. Rens: “Ze mogen.. Nee, ze moeten allemaal staande en uit volle borst worden meegezongen, dan pas is het feest geslaagd”, Alle overige informatie en nieuwtjes: www.rottenrijk.nl

Foto's:


I