Wereldkampioenen strijden om nationale titel driebanden in Berlicum

BERLICUM- De top zestien van de Nederlandse driebanders strijken van 11 tot en met 14 januari neer in Berlicum. Cultureel centrum Den Durpsherd zal dan in het teken staan van het Nederlands kampioenschap driebanden. Tijdens deze KNBB Jumbo Masters 2018 zal drievoudig wereldkampioen Dick Jaspers zijn vorig jaar verworven 18e nationale titel verdedigen.

Maar het zal hem niet gemakkelijk worden gemaakt, de jonge Hagenees Glenn Hofman, die tijdens de vorige twee edities in Berlicum tot in de finale kon doordringen is er nu op gebrand zijn werk af te maken. Hofman struikelde in 2016 in de eindstrijd over Raimond Burgman, terwijl vorig jaar Dick Jaspers de titel voor zijn neus wegkaapte. Jaspers zal zeker rekening moeten houden met streekfavoriet Jean van Erp, die in 2015 (Kaatsheuvel) het nationaal kampioenschap veroverde. De Heeswijker speelt als het ware in zijn achtertuin en kan altijd rekenen op een leger enthousiaste supporters. Ook Huub Wilkowski zal in zijn eigen gemeente willen schitteren. Naast Jaspers, Van Erp en Wilkowski, zijn met Barry van Beers, Roland Uijtdewillegen en Harrie van der Ven nog drie Brabanders van de partij.
Het publiek is gedurende vier dagen gegarandeerd van topbiljarten. Zo geven niet alleen Jaspers, maar ook de wereldkampioenen Jean-Paul de Bruijn, Sander Jonen en Therese Klompenhouwer acte de préséance. Bij dit rijtje wereldkampioenen behoren ook Raimond Burgman en Jean van Erp, die samen met Jaspers wereldtitels voor driebandenteams veroverden.

Biljarten anno 2018

Dat biljarten al jaren geen stoffige oude mannen sport meer is, zal in Berlicum wederom worden bewezen. Het klikken met de vinger, gefluister en bescheiden klopjes op de tafel met heel rustige achtergrondmuziek hebben plaats gemaakt voor een echte belevenis. De muziek is luider, bij regelmaat klinkt er applaus en zo af en toe, wanneer de spelmomenten dat toelaten zelfs een luchthoorn. Spandoeken op de tribune zijn ook geen uitzondering meer. Hoge series worden beloond met een extra premie, welke wordt aangekondigd met een luide jingle. Bij opkomst heeft ieder speler zijn eigen tune, waarbij een sensationele presentatie en een flitsende lichtshow een en ander compleet maken. Sinds Biljart Evenementen Nederland in 2014 de organisatie van dit jaarlijks terugkerende en meest toonaangevende landelijke biljartevenement op zich heeft genomen is er een frissen wind gaan waaien door de nationale biljartwereld.
Vier dagen lang wordt er dagelijks aan de Kerkwijk 61 weer een volle zaal verwacht. Alle wedstrijden worden door Kozoom.com wereldwijd via internet uitgezonden. Vooral de Zuid-Koreanen willen geen glimp missen van het spektakel.

Op zondagavond 14 januari zendt NOS Studio Sport een samenvatting uit van de finale partij.
Donderdag 11 januari is om twaalf uur de officiele opening, waarna exact om 13.00 uur de eerste sensationele botsingen plaatsvinden. Titelverdediger Dick Jaspers speelt dan zijn eerste poulewedstrijd tegen provinciegenoot Barry van Beers. De enige dame in het gezelschap, Therese Klompenhouwer, neemt het dan op tegen Roland Uijtdewillegen uit Eindhoven. Op vrijdag beginnen de wedstrijden eveneens om 13.00 uur. Zaterdagochtend 13 januari wordt om 11.00 uur het startsein gegeven. De kwartfinales staan dan voor 19.30 en 21.00 uur op het programma. Op zondag ochtend om 10.30 uur wordt de eerste halve finale gespeeld, terwijl om 12.30 uur het startsein voor de tweede halve finale wordt gegeven. Het hoogtepunt volgt dan om 15.00 uur met de finale. Op donderdag, vrijdag en zaterdag is de toegang geheel gratis. Voor de finaledag op zondag kost een dagkaart 10 euro. Meer informatie over het evenement via: biljartevenementen.nl

Foto’s Ton Smilde

Foto's:


0