Echte mannen zingen in koor

ROSMALEN – Het Rosmalens Mannenkoor zoekt nieuwe leden en niet alleen zij. Samen met collega-koren uit ’s-Hertogenbosch, Vlijmen en Vught verzorgen de Rosmalenaren een wervingsactie in de Bois le Duc-zaal van het provinciehuis op zaterdag 7 april. Tussen 14.00 en 17.00 uur laten deze koren afwisselend hun zangkunsten aan u horen en hopen ze op vele geïnteresseerde bezoekers.

Door Corrianne Schijvens-van Hassel

Onder de naam Regiokoren hebben de vier koren uit deze regio regelmatig overleg en nu organiseren ze dus een gezamenlijke wervingsactie in het provinciehuis. Uw gastheren zijn Het Koninklijk ’s-Hertogenbosch Mannenkoor, het Vughts Mannenkoor, het Vlijmens Mannenkoor en het Rosmalens Mannenkoor. Alle vier de koren zitten verlegen om jongere leden en met name tenoren. Het Rosmalens mannenkoor is het grootste koor van de vier. Met 47 leden heeft het een mooie bezetting, maar door vergrijzing en het feit dat je stem verandert naarmate je ouder wordt, ziet ook dit koor nieuwe leden graag verschijnen. Een openbare repetitie kort geleden leverde al vier nieuwe leden op, maar er is plaats voor meer mannen die graag zingen.

Zingen is ontspanning

Jim van Brakel en Theo van der Plas aan het woord: “Nederland heeft 1,7 miljoen koorzangers. Heel veel mensen zingen dus. De mannenkoren moeten er echter veel moeite voor doen om hun ledental op peil te houden. Mannen onderschatten vaak hun eigen stem en kwaliteiten. Wij worden vaak gezien als een kerkkoor, maar dat zijn we zeker niet. We zingen allerhande repertoire. In 1983 is ons koor opgericht door wijlen Pieter van der Plas en tot op heden zingen we iedere week met veel plezier. Zingen is ontspanning en een zinvolle tijdbesteding. Het geeft onderlinge verbondenheid en zingen is veel leuker in clubverband. En tijdens de optredens is het prettig om het publiek te boeien. Om bij het Rosmalens Mannenkoor te mogen zingen, hoef je geen noten te kunnen lezen. Het is overigens wel mooi meegenomen als je het kunt. Het lezen van je bladmuziek gaat mee in het leerproces als je lid wordt van ons koor. Al doende leert men, Je bent nooit te oud om te leren.”

Muzikaal en sociaal

“Mannen vanaf een jaar of 50 zijn welkom, we hebben geen maximumleeftijd. Je moet uiteraard wel kunnen zingen en een goed gehoor hebben en maat kunnen houden, dan ben je welkom. Het Rosmalens Mannenkoor heeft een muzikale en sociale tak. Naast het zingen kom je in een warme en gezellige club terecht. Heb je interesse ? Dan neemt onze dirigent Ien Bouwmans eerst een stemtest bij je af. De dirigent bepaald in welke stemgroep je instapt. Daarna zing je een aantal repetities zonder verplichtingen met ons mee en kun je groeien in de groep. De repetitie is iedere donderdagavond van 20.00 uur tot 22.15 uur bij Cafe-Zaal D’n Beer in de Dorpsstraat. En voorafgaand aan iedere repetitie oefent er een bepaalde stemgroep met de dirigent apart. De stemgroepen voor deze extra repetitie rouleren. Door de hedendaagse digitale mogelijkheden kun je thuis oefenen en meezingen met ons repertoire middels een daarvoor beschikbaar programma.”

Eigen evenementen

“Jaarlijks organiseren wij een aantel eigen evenementen zoals Koren op de Rosmolen en een kerstconcert in de Lambertuskerk. Ieder jaar op eerste kerstdag zingen wij ook de mis in de Laurentiuskerk. Daarnaast treden we op bij de instellingen zoals de Binckhorst en Mariaoord. Leuke sociale optreden voor minder mobiele mensen. Als mensen niet naar ons kunnen komen luisteren, dan gaan wij naar de bewoners toe. Wij zingen ook bij jubilea, en bij minder leuke dingen zoals bij de uitvaart van koorleden. Nee, wij zingen niet alleen licht klassieke muziek. Wij zingen ook moderne muziek, we hebben een breed repertoire. Doordat wij een smoking dragen tijdens optredens, hebben wij wel een klassieke uitstraling. Voor de meer informele optredens dragen we een kleurige outfit. Ook mannen die al in meerdere koren zingen zijn bij ons welkom. Graag zien we belangstellende op het provinciehuis verschijnen op zaterdag 7 april. Bent u dan verhinderd wij zijn ook bereikbaar via info@rosmalensmannenkoor.nl.“

Foto's:


0