Rubik’s Cube nog altijd springlevend

SINT-MICHIELSGESTEL – Al is het nog pauze, overal zitten jongeren aan tafel met een variant op Rubik’s cube in de hand. De bekende puzzel uit de jaren tachtig leeft nog steeds, zo bleek dit weekeinde in Sint-Michielsgestel. Groepsaccommodatie De Zonnewende was het decor van een internationaal weekeinde voor cubers. Ze kwamen van heinde en verre om mee te doen aan de wedstrijden en vooral met elkaar te praten over alles wat met de cube samenhangt. “De kubus is voor deze mensen zoveel meer dan alleen een puzzel”, weet organisator Sandra de Geeter.

Door Wim Poels

Het lijkt zo typisch jaren tachtig, de kubus van Rubik. Maar in Sint-Michielsgestel is te zien dat er nog altijd een harde kern is die zich met graag met de puzzel bezighoudt. Sterker nog, in de loop van de jaren zijn er allerlei varianten ontstaan. Rond twee uur zaterdagmiddag beginnen de jonge, meest mannelijke deelnemers, aan de ‘5x5x5’. Juist ja, een kubus dus met aan elke zijde vijf blokjes. De originele cube, toch ook al niet makkelijk, heeft er slechts drie per zijde.
Daarnaast zijn er cubes in allerlei vormen: driehoekig, met blokjes in verschillende vormen, en variaties van 2x2x2 tot zelfs 7x7x7. En dan zijn er nog allerlei wedstrijdvormen: met één hand, geblinddoekt. “Zelfs de traditionele kubus oplossen met de voeten hebben we op het programma staan”, glimlacht De Geeter. “Maar dat doen we ’s avonds, met een biertje erbij. De meeste deelnemers nemen dit niet al te serieus.”

Traditie

Het weekeinde in Sint-Michielsgestel was tot 2010 een traditie onder de kubisten. “Ik heb zelf een zoon die cuber is. Zo kwam ik in die wereld terecht en ik merkte dat er nog altijd met plezier op die weekeinden werd teruggekeken en de deelnemers het misten. Daarom hebben ik samen met Heleen van Ree de organisatie opgepikt”, vertelt De Geeter.
Aan de wedstrijdtafels zie je de deelnemers achter een heus display, waar de tijd op duizendsten van seconden af te lezen is. Een wedstrijd bestaat uit vijf rondes, iedereen krijgt dezelfde vijf uitgangssituaties. De op te lossen kubus wordt aangereikt van onder een beker. Als die wordt opgetild, krijgen de deelnemers maximaal vijftien seconden om de kubus te bekijken. Zodra de timer starten mogen ze gaan draaien. Een enkeling laat een cameraatje meelopen, want mocht er een recordtijd uitrollen, dan is het natuurlijk altijd leuk een filmpje daarvan op youtube te zetten. Er zijn deelnemers die binnen vijftig seconden de 5x5x5 oplossen, al tikken de meeste deelnemers af in een twee keer zo lange tijd.

Debuut

Jim Fleuren is dit weekeinde de enige gast uit Sint-Michielsgestel zelf. De 13-jarige Havo-leerling van het Elde College maakt zijn debuut op een dergelijk groot evenement en kijkt zijn ogen uit. “Ik vind het vooral leuk dat je hier andere mensen tegenkomt die dezelfde hobby hebben”, legt hij uit. “In mijn vriendenkring ken ik eigenlijk niemand die de kubus ook leuk vindt. Hier kun je praten over de beste merken en de verschillende methodes om ‘m op te lossen.”
De jonge Gestelnaar maakte kennis met de kubus dankzij zij vader, die er nog eentje had. “Ik vond ‘m niet meteen leuk”, erkent hij, “dacht eerst dat het me nooit ging lukken.” Maar later zag hij bij oma ook zo’n kubus liggen en hij begon er steeds vaker aan te draaien. Een dikke twee jaar geleden vond hij een methode. “Dankzij internet”, geeft hij toe. “Daar stond een oplossing en ik heb alles uit mijn hoofd geleerd.”
Jim komt vooral voor de gezelligheid. Over zijn resultaten tot nu toe, tijdens het gesprek is het zaterdagmiddag en is het kamp nog niet halverwege, is hij best tevreden. Hij is tenslotte nog jong en het is zijn debuut. “Ik eindig wel in de achterhoede, maar ben tot nu toe nog niet laatste geworden”, zegt hij.
Voor een ‘normale’ kubus, die van drie bij drie stenen dus, heeft hij 26 seconden nodig. Ook als je in aanmerking neemt dat de moderne wedstrijdkubus licht loopt en met één vinger te ‘besturen’ is, is dat natuurlijk razendsnel.
Maar een van de leuke kanten van het cuben is dat beginners en de wereldtop gewoon in dezelfde wedstrijd tegen elkaar uitkomen. En dan blijkt dat het allemaal nog een stuk sneller kan. In Sint-Michielsgestel lopen wereldtoppers rond. Uit Duitsland, Moldavië en andere landen, maar ook gewoon uit Nederland. Mats Valk bijvoorbeeld is oud-wereldrecordhouder op de 3x3x3. Hij lost ‘m in vijf seconden op.
Jim kan daar alleen maar van dromen. “Ik geloof niet dat ik dat ooit ga halen. Maar een weekeinde als dit stimuleert me wel om nog beter te worden.”

Foto: Cubers aan de wedstrijdtafel

Foto's:


0