Wijkmakelaar Mike Venrooij: “Ik denk in oplossingen”

SINT-MICHIELSGESTEL – Sinds begin maart is Mike Venooij uit Vught aangesteld als wijkmakelaar voor Sint-Michielsgestel en Gemonde. In beide kernen maakte hij intussen al kennis met diverse organisaties en haakte hij al aan. Hij hoopt dat inwoners/verenigingen hem gaan vinden indien zij ideeën dan wel initiatieven hebben om samen dingen voor elkaar te krijgen.

Door Wendy van Lijssel

Ambitieus, energiek, gedreven, creatief en vooral sociaal bewogen. Zo zou je Mike Venrooij waarschijnlijk het meest passend kunnen omschrijven. Sinds een paar weken is hij wijkmakelaar. Een functie die hij al eerder ambieerde, maar om te beginnen was hij elders actief. “Ik heb zeven jaar als hoofdagent bij de politie Boxtel gewerkt. Daar maakte ik ook onderdeel uit van het horecateam. Dat wil zeggen dat je in het weekend bezig bent om in het uitgaansleven alles rustig te laten verlopen. Verder was ik destijds vier jaar lang jeugdagent, zelfs als jongste van Nederland. Omdat ik me graag verder ontwikkel, volgde ik ondertussen diverse cursussen. Bij een reorganisatie bij de politie bleek dat ik acht jaar ‘vast’ zou staan op mijn functie en niet verder kon groeien. Vervolgens werd ik gevraagd voor een baan als leerplichtambtenaar Regionale Melding en Coördinatie (RMC). Dan werk je met kwetsbare jongeren en voortijdige schoolverlaters. Het sloot aan op mijn werk als jeugdagent en qua ontwikkeling was het een mooie doorstart. Dat heb ik dus gedaan. Overigens pas nadat ik er heel goed over nagedacht had, want dan moest ik stoppen bij de politie. Dat werk zit echter nog steeds in mijn hart”, doet Venrooij een ontboezeming.

Politie

Volgens de jonge wijkmakelaar is het werken bij de politie en de gemeente echt anders. “Bij de politie is het van dik hout. Het is toch nog steeds vooral een mannenwereld. Bij de gemeente kwam ik in het sociale domein te werken met heel veel vrouwen. Daar heb ik wel echt aan moeten wennen.” De afgelopen drie jaar was hij actiefbij leerplicht RMC. Toen in 2016 de wijkmakelaar in Sint-Michielsgestel werd gelanceerd en hij deze vacature voorbij zag komen, was hij direct geïnteresseerd. “Ik wist dat het iets was waar ik naar toe wilde groeien. Als wijkmakelaar zit je niet op één stoel, maar heb je bij wijze van spreken een klaslokaal vol. Je zit niet de hele dag achter een bureau, maar gaat de wijk in om met mensen in gesprek te gaan en samen dingen voor elkaar te boksen. Het is sociaal en je hebt ook met veiligheid te maken. Het behelst alles waar ik goed in ben en wat ik leuk vind”, claimt Venrooij.

Wijkmakelaar

Toen recent de vacature vrijkwam hoefde hij er dan ook niet lang over na te denken. Vanaf begin maart is hij aangesteld als wijkmakelaar voor Sint-Michielsgestel en Gemonde en werkt hij zich in, leert het gebied te kennen en de mensen die er wonen. “Als wijkmakelaar probeer ik de verbindingen van buiten naar binnen te krijgen. Dat wil zeggen dat ik ideeën en initiatieven bij burgers ophaal om vervolgens samen te kijken of er draagvlak voor is of gecreëerd kan worden. Zo ja, dan probeer ik de contacten naar binnen te leggen en de juiste mensen erbij te betrekken. Als het proces loopt, dan laat ik het los”, legt Venrooij uit. De kartrekkersrol is iets wat hem past. “Ik hou van creatief denken. Ik ben niet van wat kan er niet, maar eerder van hoe kan het wel. Ik denk in oplossingen.”

Projecten

Inmiddels heeft hij al kennisgemaakt met diverse organisaties en inwoners in Gemonde en Gestel. “Ik heb me aangesloten bij het DorpsOverleg Gemonde (DOG) en ben al betrokken bij de voortgang van het nieuwe Multi Functionele Accommodatie (MFA). Ik ben doende om de lopende projecten van mijn voorganger over te nemen, zoals de aanleg van een uitlaatveld voor honden, diverse speelveldjes en het planten van een fruitboom bij de moestuin in Gemonde. Ik ben aangesloten bij diverse overleggen van De Huif en heb ook in Gestel al kennisgemaakt met diverse initiatieven en inwoners. Er zijn inmiddels ook al enkele nieuwe projecten gemeld, zoals het realiseren van een voetbalveldje achter De Haasjes bij basisschool De Bolster in Sint-Michielsgestel.” Dan tevreden: “Ik ben ingestapt bij lopende en ook klaar voor nieuwe projecten.” Bij vragen, ideeën of anderszins: Mike Venrooij, Wijkmakelaar M.Venrooij@MijnGemeenteDichtbij.nl (06) 27 06 39 82.

Foto's:


0