De Jeugdraad en dansgardes in het provinciehuis

ROSMALEN – Afgelopen woensdag mocht het gehele jeugdblok van het Zandhazendurpse carnaval op bezoek in het Provinciehuis. Sanne Zwijgers, vorig seizoen ceremoniemeester van de Jeugdraad van XI, beschrijft hoe dat was.

Eigenlijk was commissaris van de Koning, Wim van de Donk, te ziek om een bezoek te brengen aan de opening van het carnaval dit jaar. Uiteindelijk kwam hij ook nog naar de pub in De Kentering om daar carnaval te vieren. Jeugdprins Jens dun urste had een cadeautje meegenomen voor de Koning dus, daarom mochten wij naar het provinciehuis komen om rondgeleid te worden.
Toen we aankwamen, kregen we eerst een gevulde koek en een bekertje frisdrank. Daarna werden we ontvangen door de commissaris van de Koning in de Statenzaal. Dit is een grote zaal met veel stoelen en microfoons. Hier worden belangrijke vergaderingen gehouden.

De commissaris deed zijn verhaal, een beetje over de geschiedenis van het provinciehuis en vervolgens betrok hij ons in het gesprek. Heel even waren we in de rol van de volkvertegenwoordigers. Hij stelde ons vragen en sommigen van ons mochten door de microfoon daar antwoord op geven. Dit was écht leuk.
Daarna werd er door twee bodes een rondleiding gegeven. We gingen eerst met de lift naar de 23ste verdieping van het provinciehuis. Dit was écht hoog, maar we hadden een héél mooi uitzicht. Vervolgens kregen we een interessante rondleiding door de bunker (in de kelder) waar nog allemaal dingen van vroeger stonden zoals typemachines, bakelieten telefoons en bedden. We zagen ook de badkamers van vroeger. We hebben onze ogen uitgekeken!
Na afloop kregen we een goodiebag met een mooie pet. Die deed iedereen natuurlijk meteen op. Het was een hele leuke middag!!!

Foto's:


0