Natuurliefhebbers zijn geen geitenwollensokken types

SINT-MICHIELSGESTEL – Natuurwandelingen, excursies naar andere gebieden, themalezingen en dia presentaties, natuureducatie voor de basisschool, advies aan gemeente en een aantal werkgroepen. Zeg je natuur, dan zeg je natuurgroep Gestel. Een club met honderden leden die zich op allerlei manieren bezig houden met de natuur. Met elke maand een (extra) activiteit viert de club het 25-jarige bestaan.

Door Wendy van Lijssel

Een natuur-, landschap-, planten- en vogelwerkgroep, een jeugdnatuurgroep, een kindermoestuin, een natuureducatieproject voor de basisschool, cursussen, wandelingen aan de hand van gidsen, uitstapjes naar andere natuurgebieden, het verstrekken van advies aan de gemeente bij zaken zoals bestemmingsplannen en landschapsbeleid, maar ook themalezingen en diapresentaties en een clubblad. De lijst met activiteiten van natuurgroep Gestel is eindeloos. De club is op elk denkbaar vlak inzake natuur actief en telt honderden geregistreerde leden. Dat neemt overigens niet weg dat ook mensen zonder lidmaatschap te allen tijde eigenlijk mee kunnen doen aan ongeacht wat voorbij komt maar: “Slimmer is om wel lid te worden. Doorgaans betaal je per activiteit een paar euro per persoon terwijl een lidmaatschap voor het hele gezin per jaar slechts € 20, – is”, vertelt bestuurslid Michel van de Langenberg uit Sint-Michielsgestel opgewekt.

Genoemde is een natuurliefhebber pur sang. Hij sloot zich in 1998 aan en nam in 2000 zitting in het bestuur. Hij maakte de ontwikkeling van de club van nabij mee. “De Natuurgroep werd in 1993 opgericht door een stel natuur liefhebbers die doende waren met het inventariseren van planten in de bermen. Wopke Wijngaart was een van hen. Hij was 20 jaar voorzitter van de Natuurgroep en is nog steeds een actief lid”, aldus Michel. Hoewel de doelstelling van meet af aan was om initiatieven te ontwikkelen en meer mensen te betrekken en te enthousiasmeren voor de natuur werd voorzichtig afgetrapt. Er werden wel lezingen gegeven en cursussen aangeboden, maar het was in verhouding met nu, tamelijk rustig. Daar kan nu niet meer van gesproken worden. “Wij zijn actief op allerlei gebied. Dat komt ook omdat natuurrecreatie zich in die 25 jaar sterk ontwikkeld heeft. Wij zijn daarin meegegroeid. We zien dat terug in ons ledenaantal en de activiteitenagenda. De natuur leeft en wij ook. De rek is er echt nog niet uit”, meent van de Langenberg.

Hij is blij te constateren dat in verloop van tijd de natuurbeleving veranderd is. “De natuur was er vroeger niet om te recreëren. Het was een, soms zelfs noodzakelijk, gebruiksvoorwerp. Hout was er om te stoken en de tuin om eigen groenten te kweken. Mensen hebben nog steeds een moestuin, maar dat die hebben ze uit liefhebberij. Omdat ze het leuk vinden en lekkerder om zelf groenten te telen. Er is op enig moment gewoon een kanteling gekomen. Nu mag iedereen ook genieten van een tuin waarin alleen maar planten, struiken en bloemen staan die je niet kunt eten. Mensen hebben hun blik verruimd. Als er een wandeling wordt gemaakt, wordt beter gezien hoeveel mooie bloemen en struiken er staan, de vogels die fluiten, de sporen die nagelaten worden. Noem het allemaal maar op. De mens heeft meer respect gekregen voor de natuur en handelt daar gelukkig ook naar”, aldus Michel. Hij voegt lachend toe: “Vroeger werden natuurliefhebbers trouwens ook geassocieerd met geitenwollensokkentypes. Ook dat is achterhaald. Wij zijn een club voor jong en oud met allerlei typen mensen en zeker geen geitenwollensokkenbeweging.”

Natuurgroep Gestel bestaat 25 jaar. Iets wat luister gezet wordt met sowieso elke maand een jubileumactiviteit voor leden én niet leden. Die en alles wat de vereniging doet is te vinden op de site www.natuurgroepgestel.nl Dankzij velen die er zich voor inzetten is de club, ook na een kwart eeuw, bruisend te noemen. Achterover leunen is er niet bij. “We zijn bezig met het maken van een profielschets van onze club. Doelstelling is om in samenwerking met diverse partijen te gaan kijken of het mogelijk is Sint-Michielsgestel groener te maken. Dat wil zeggen dat we willen proberen inwoners bewust te maken van hun eigen leefomgeving en wat er eventueel groener kan in hun wijk, straat of tuin. We willen verweven zijn in de samenleving en mensen de natuur leren kennen, voelen en ruiken”, doet Michel gedreven uit de doeken. Hij struikelt bijna over zijn woorden om uitdrukking te geven aan het belang van de natuur en hoe we er mee om moeten gaan en ook wat het kan brengen. Opgewekt: “Het is fantastisch om in de natuur te vertoeven. De gejaagde wereld achter je te laten en te luisteren naar de stilte. Daar krijg je energie van en het geeft een geweldig gevoel.” Uitnodigend: “Sluit gewoon een keer aan bij een activiteit en ervaar het zelf.”

Foto's:


0