(Chez) Frédérique gooit het roer om

BERLICUM – Jaren was Frédérique Schoenmakers-de Groot uit Berlicum werkzaam op een totaal ander en niet te vergelijken vlak en even was ze zoekende. Vervolgens pakte ze echter al haar interesses en talenten samen, verdiepte zich en gooide het roer om. Inmiddels is ze aan de slag als verhalenverteller Chez Frédérique en is iedereen welkom om op zondag 15 en 22 juli om 15.00 uur op landgoed Seldensate in Middelrode onder andere naar het historische verhaal van deze ruïne te komen luisteren. De toegang is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt gewaardeerd.

Door Wendy van Lijssel

Soms gebeuren er minder leuke dingen die uiteindelijk toch (meer dan) goed uitpakken. Zoals in het geval van Frédérique Schoenmakers. Nadat haar baan in de dienstverlenende sector ophield kwam ze werkeloos thuis te zitten. Iets waar ze niet heel erg vrolijk van werd. “Toch moet ik blij zijn dat mijn contract niet verlengd werd, want na een aantal vruchteloze sollicitaties ben ik met hulp van een persoonlijke coach begonnen aan een compleet nieuwe uitdaging. Daar haal ik wel heel veel plezier uit. Ik zie de toekomst met vreugde tegemoet en loop over van de plannen en ideeën”, vertelt ze.

Verhalenverteller

Met haar coach zette Frédérique op een rij wat ze leuk vind en waar ze goed in is. “Ik heb vroeger aan toneelspelen gedaan en ik zing in een koor. Ik lees graag en veel boeken met een moraal zoals de kinderbijbel, maar ook geschiedkundige verhalen. Ik ben een dagdromer waarbij mijn fantasie met me aan de haal gaat en ik volop ideeën en inspiratie krijg. Uiteindelijk meldde ik ook tot mijn eigen verrassing dat ik graag op een podium sta in bijvoorbeeld oude gebouwen, kerken en bijzondere plaatsen om mijn verhalen te delen”, aldus Frédérique. Daarmee was de grondslag van verhalenverteller Chez Frédérique een feit. Volgens de vertel-ster, komen daarmee veel van haar vroegere en hedendaagse hobby’s en karaktereigenschappen samen en, zoals ze stralend vertelt, past deze nieuwe baan haar als een op maat gesneden jasje. Jurk is overigens een beter woord. Speciaal voor de voorstellingen die ze momenteel speelt, kocht ze twee bijpassende jurken. Want Frédérique doet niets half. “Alles moet tot in detail kloppen”, vindt ze.

Doelgroep

Het woord verhalenverteller wordt door veel mensen met kinderen geassocieerd. Ten onrechte, want de doelgroep van Chez Frédérique bestaat juist uit volwassenen. Dat is een bewuste keuze. “Die hebben allemaal levenservaring. Ik verhaal over gebeurtenissen die ik tot op heden op mijn levenspad tegen kwam en me gevormd hebben, maar ook historische en andere verhalen. Het kan eigenlijk van alles zijn. Gebracht en verpakt in een luchtig, en krokant laagje. Mits van toepassing, in humor doordrenkt. Niet altijd, want indien nodig, benoem ik ook mindere kanten van een verhaal. Mijn volwassen toehoorders zullen zich erin herkennen. Het zijn geen kinderbedtijdverhaaltjes.”, legt ze uit.

Seldensate

Na een aantal try outs waarbij ze huis en haard openstelde en toehoorders om feedback vroeg, heeft ze haar werkterrein intussen verplaatst naar de ruïne van Seldensate in Middelrode. Daar verzorgt Chez Frédérique op zondag 15 en 22 juli om 15.00 uur onder andere het verhaal van het voormalige landgoed. De voorstelling duurt ongeveer een half uurtje en doet oude tijden herleven. De verhalen zijn geïnspireerd op wat ze over het landgoed las én hoorde na een gesprek met iemand uit het dorp die er als kind speelde en de voormalig bewoners kende. Belangstellenden wordt aangeraden om een (klap)stoeltje mee te nemen of kussentje voor de muren van de ruïne. Als je iets wilt drinken, moet je dat ook zelf meenemen. De toegang is gratis, maar een vrijwillige bijdrage is van harte welkom en bij € 5,00 of meer ontvangt de gever een getekende ansichtkaart van het poortgebouw.

Theater

Op moment van schrijven heeft Frédérique al een aantal voorstellingen gehad. Ze is laaiend enthousiast en borrelt over van plannen om na deze reeks verder te gaan. “Ik heb het weekend van zaterdag 15 en zondag 16 september twee nazomerse tuinvoorstellingen bij mij thuis aan de Milrooijseweg 9 in Berlicum. Zoals het afgelopen jaar ga ik weer inhaken op feestdagen zoals Valentijn, Moeder- en Vaderdag en zo meer. Mijn toekomst zie ik echter uiteindelijk in het theater. Zoals mijn voorbeelden Brigitte Kaandorp en Christel de Laat wil ik daar uiteindelijk staan met een eigen voorstelling.”

Belangstellende voor het verhaal van Seldensate en meer mogen zich aanmelden via frederiqueschoenmakers71@gmail.com , maar het hoeft niet. “Spontaan ‘aan komen waaien’ is ook prima”, laat Fréderique nog weten. Zij heet iedereen van harte welkom.

Foto's:


0