Halley open tijdens totale maansverduistering

VINKEL – Het blijft een bijzonder hemelverschijnsel: een totale maansverduistering of maaneclips. De Volle Maan beweegt op vrijdag 27 juli enkele uren door de schaduw van de aarde. Per jaar kunnen twee of drie maansverduisteringen plaatsvinden, maar die zijn lang niet allemaal vanuit ons land zichtbaar. Die van 27 juli is de enige eclips die we hier dit jaar wel kunnen meemaken. Ook met Mars is wat aan de hand: hij staat namelijk uitzonderlijk dichtbij de aarde…

De maansverduistering begint al om 20.24 uur. In het uur daarna schuift de maan langzaam de aardschaduw in, maar daarvan kunnen we niets zien. De maan komt namelijk pas om 21.30 uur op. Als het dan niet bewolkt is, zien we de totaal verduisterde maan als een oranje- of roodachtige schijf aan de oostelijke horizon verschijnen. De maan klimt aan de hemel en het duurt tot 23.13 uur voordat hij de aardschaduw begint te verlaten. Vervolgens is de maan nog ruim een uur bezig helemaal uit de schaduw te raken. De donkere, rode gloed verdwijnt en het felle schijnsel van de volle maan krijgt weer de overhand. Sterrenwacht Halley is tijdens de eclips voor iedereen open; met de telescopen is dit fenomeen mooi te volgen, mits het niet bewolkt is.

Mars

Gedurende de maansverduistering is er bij Sterrenwacht Halley de gelegenheid om ook de planeet Mars door de telescoop te bekijken. Zijn helderheid en schijnbare diameter zijn in deze periode enorm groot, omdat Mars de aarde heel dicht nadert. Op 27 juli bedraagt de afstand aarde-Mars slechts 57,6 miljoen kilometer. In 2003 kwam Mars korte tijd nog iets meer naar ons toe, tot op 56 miljoen kilometer afstand. In de 60.000 jaar daarvoor was hij nooit zo dicht in de buurt geweest. Op Mars, door zijn kleur ook wel Rode Planeet genoemd, zijn nu met telescopen oppervlaktedetails te zien, die we anders niet kunnen onderscheiden. Andere planeten die u deze avond kunt observeren: Venus, Jupiter en Saturnus.
Sterrenwacht Halley is op 27 juli voor belangstellenden geopend van 21.00 uur tot het einde van de eclips. Entree: € 5,– (t/m 12 jaar: € 3,–). U vindt de sterrenwacht aan de Halleyweg 1, 5383 KT Heesch/Vinkel (halverwege Heesch en Vinkel).
Totale maansverduistering in 2003 (foto Rob van Mackelenbergh)

Foto's:


0