Ingenieus

PrietJanPraat

Het prachtige weer van de laatste weken en dagen is voor velen onder ons een uitstekende reden om het ‘stalen ros’ maar eens van stal te halen. Natuurlijk zijn er de echte die-hards, de professionals, de elektrische gedreven fietsers die elke gelegenheid om op de fiets te stappen te baat nemen. Weer of geen weer, het maakt ze niet uit. Een ding is zeker. We hebben prachtige fietspaden in Nederland en zeker in ons Brabantse. Iedereen kent in zijn eigen omgeving wel een leuke route. Zeker met de hulpmidden van vandaag de dag, blijf je ontdekken. Wielrenners werken vaak met het ingenieuze GPS- systeem. Een pracht uitvinding.

Wij, als gewone dagelijkse fietsgenieters hebben dat niet nodig, die ingewikkeldheid. En weet je, ook wij komen zonder die ingenieuze techniek waar we wezen moeten, inclusief de terrasje. Wij maken gebruik van een ander ingenieus plan, het fietsknooppuntennetwerk (wat een mooi scrabbelwoord overigens).

Vanaf deze plaats zou ik graag een ode willen uitbrengen aan de bedenkers en vooral de uitvoerders van dit fenomeen. Je denk er bijna nooit over na, onderweg op de fiets. Maar dit ‘netwerk’ mag je met recht ingenieus noemen. Wij hebben intussen toch al best veel kilometertjes in onze fietskuiten zitten. En heel veel van die kilometers zijn getrapt via dit ‘netwerk’. En weet je, wanneer we ooit eens ‘fout’ zitten en bijna gaan mopperen, zo van.. Potverdorie, zie je wel…. bemerken we wanneer we terug gaan naar het laatste bordje, dat we zelf in de fout zijn gegaan.

Pas een keer hebben we de digitale hulp van onze telefoon moeten gebruiken. En dat was ook nog eens om het feit dat het bordje was vernield. Wie of wat het allemaal maakt en doet is bijna een groot geheim. De verantwoordelijkheid en initiatief is per provincie verschillend, lees ik op een site. Maar voor ons zijn het de helden van het fietspad.

Thuis, wij doen dat vaak, kun je digitaal je route alvast uitpuzzelen. Je bepaalt zelf het aantal kilometers, of je links of rechts gaat en de pauzeplekjes. Het systeem geeft ook automatisch de bezienswaardigheden aan die er te zien zijn, en…. de terrasjes. Ook belangrijk, niet dan.

Vandaar, om dit alles en omdat we steeds weer mogen genieten van al het mooie onderweg. Een grote hulde aan de bedenkers, uitvoerders en diegene die het gehele netwerk onderhouden. Speciaal van ons, en ik denk dat ik dat ook wel dat we dat namens alle gebruikers mogen zeggen: ‘Een dikke verdiende pluim op de hoed van al deze mensen’.

Ze hebben ons op plekjes in onder andere het Brabantse gebracht, waarvan we het bestaan nog niet eens wisten. Dank jullie wel.