23 juli 2018

Koningschieten Sint-Jorisgilde

GEFFEN – Het Sint-Jorisgilde Geffen gaat op kermiszondag 12 augustus om 13.30, uitgerust met kruisbogen, naar het veld bij molen Zeldenrust waar de vogel zoals elk jaar aan een molenwiek bevestigd zal worden voor het jaarlijkse koningschieten.

In de ochtend, na de gildemis, hebben de leden die mee willen dingen naar het koningschap, zich al ingeschreven en is er geloot voor de schietvolgorde. Het zal weer een spannende strijd gaan worden.
Bij aankomst op het veld zal de vogel gevrijd worden (vrijgemaakt van boze geesten, oud gildegebruik) door er driemaal omheen te lopen. Dat betekent voor het gilde drie rondjes om de molen. De openingsschoten worden gelost door de huidige koning Albert van Orsouw, keizer Piet van Erp (die als keizer nooit meer mee kan schieten voor het koningschap) en, indien aanwezig, pastoor David van Dijk en een afgevaardigde van de gemeente.
Na de strijd wordt de nieuwe koning geïnstalleerd en ingevendeld. Na dit alles wordt het terrein ontruimd en gaat het gilde terug naar het gildehuis voor de teeravond.
U bent van harte welkom op het schietterrein. Het evenement begint om 13.30 uur en duurt tot ca. 17.30 uur.
www.gildegeffen.nl/www.facebook.com/gildegeffen

Foto's:


0