17 juli 2018

ONDERWEG GEZIEN…

Standaardmolen “De Zeldenrust” in Geffen

door Jan van Ravenstein

De molenaars van De Zeldenrust in Geffen. Elke zaterdagmorgen zijn ze aanwezig om belangstellenden te ontvangen, rond te leiden of gewoon om even bij te kletsen over ‘hun trots’, de molen. Een afspraak maken is niet nodig. Vanaf 09.30 uur tot 12.00 uur is er altijd iemand aanwezig.

De molen, hij staat er in al zijn pracht en praal weer puik bij. Januari 2007 vernielde een krachtige rukwind de molen voor het overgrote deel. Hiervan is met het ‘lekenoog’ niets meer van te zien.

Drie molenaars zijn aanwezig. Ton van den Boom (38 jaar molenaar), Gerard Gerrits (13 jaar molenaar) en Henk van Dinther (5 jaar molenaar). Hemmie Berendsen (38 jaar molenaar) is deze ochtend vanwege vakantie afwezig.

Een bezoek aan de molen is vrijblijvend. “Wanneer bezoekers hun graan meebrengen, malen wij het gratis. Aan de ene kant om het proces te laten ervaren en aan de andere kant een soort van service van onze kant”, zegt Ton. Door zijn collega’s wordt er meteen aan toegevoegd dat het graan en malen alleen voor veevoer bestemd mag zijn, dit vanwege de hygiëne.

“Vaak draaien we voor de Prins, voor niks dus”. zegt Henk. Een gezegde uit de tijd van Frederik Hendrik (1584 /1647), prins van Oranje en graaf van Nassau, weten de heren te vertellen.
De Zeldenrust is ook het uitgiftepunt van producten van “De Zuidmolen uit Groesbeek’ voor zelfbakkers. Voor meer informatie: www.zeldenrustgeffen.nl

Foto. v.l.n.r. Ton van den Boom, Gerrit Gerards en Henk van Dinther

Foto's:


I