24 juli 2018

Renske van Santvoort (14) ‘Een kampioen van grote klasse’

Nederlands kampioen en derde beste fietscrosser van Europa

 

NULAND –De bescheidenheid die ze uitstraalt, siert de 14- jarige Renske van Santvoort op alle fronten. Jawel hoor, ze is en dat mag ze ook echt wel zijn, ‘apetrots’ op haar behaalde titels. Een podiumplaats bij de Europese Kampioenschappen, dat was haar doel voor dit jaar. Ze heeft het meer dan ruimschoots gehaald. Een week voor dit prestigieuze kampioenschap, fietste ze ook even de Nationale titel binnen. Zomaar, of het haar geen moeite kost. Nog maar veertien jaar oud, een prestatie van formaat. We zijn op bezoek bij de kampioene op ‘het Heeseind’ in Nuland. Aan het ouderlijk huis prijkt nog steeds het grote spandoek van de kersverse kampioen, je kan het met geen mogelijkheid missen.

Door Jan van Ravenstein

Samen met moeder Jeannette praten we met Renske, onder het genot van een heerlijk kopje koffie, over de behaalde resultaten. Renske straalt en weet niet goed waar te beginnen. Ze wil alles kwijt, over de spanning, de wedstrijden, de warmte in Frankrijk en haar resultaat. We beginnen bij het begin: Wie is Renske? “Ik ben veertien jaar, woon op een boerderij en ik heb drie zussen en een broertje. Sanne, Ilse, Lotte, Ruud en ik dus”, begint Renske voorzichtig. Haar zus Lotte (20) fietst ook. “Wij trainen heel vaak samen en we gaan ook als het kan samen op wedstrijd. Ons mam gaat dan altijd mee. Ze is onze chauffeur, onze begeleidster en onze steun en toeverlaat. Die weet altijd alles”, lacht Renske. Papa René blijft dan thuis, want het zijn lange wedstrijd dagen. Meestal vertrekken we heel vroeg en dan is papa de koeien nog aan het melken. Ze ratelt op een heel gezellige manier maar door, alsof ze op de fiets zit, zo snel gaat ze. Het is een genot om naar haar te luisteren. Aan alles bemerk je dat het fietscrossen haar ‘alles’ is. Misschien daarom ook, de al zo vroeg behaalde titels. Alleen de grootste sporters onder ons mogen zo’n vroeg succes op hun conto schrijven.

Crossen
De fietscross club FCC uit Nuland is haar cluppie. Op de fonkelnieuwe banen van FCC in Nuland draait Renske haar trainingsrondjes. Tweemaal per week sowieso de clubtrainingen en wanneer het ook maar enigszins mogelijk is trekt ze, vaak met haar zus Lotte, haar individuele sprintjes. Samen met haar trainers, Ton en Jorg van Dinther, werkt ze aan de vele technieken die er komen kijken bij de te rijden rondjes. Moeder Jeannette: “De start bijvoorbeeld, daar blijf je in feite altijd aan werken. Maar ook de bochtentechniek, het springen en het geconcentreerd bezig zijn, om maar een paar voorbeelden te noemen. Renske neemt dat allemaal heel erg serieus en traint daar individueel nog eens extra aan. Dat is het mooie van haar als jonge sportvrouw”. Fietscrossen. Het is van huis uit een jongenssport. Maar de ‘mannen’ onder haar vrezen voor de titel wanneer ze Renske aan de start zien verschijnen. “Niks mannenwereld, dat weten ze intussen wel”, zegt Renske met een brede smile.

Fiets
Renske bewijst met haar behaalde titels, inmiddels haar derde titel Nederlands Kampioen, dat de ‘winst’ niet ligt in het materiële van dit alles. Motivatie staat met stip op nummer een. Maar zonder inzicht, durf en vooral lef breng je ook geen titels mee naar huis, moge dat duidelijk zijn. Renske heeft het allemaal in huis. “Ik heb nog maar pas een betere fiets van mijn ouders gekregen. Dus daar ligt het niet aan. Natuurlijk, op zo’n hypermoderne superlichte fiets van carbon ga je nog sneller. Dat weet ik ook wel. Maar die zijn knetterduur. Dan moet ik nog heel veel krantjes in mijn wijk wegbrengen”, zegt ze met een wat zure lach. Het is best een dure sport. “Van ons, haar ouders, mij moet ze de beschermende kleding, de body protector, perse aan. Dus die moet er ook zijn. En daarnaast heb je de nodige attributen die erbij horen. Een helm(en) handschoenen, schoenen, broek en shirts. Haar persoonlijke sponsor ( de firma Lunenburg uit Nuland) helpt haar waar het kan. Maar voor het overige komen gelden uit onze, maar ook uit Renske’s eigen best smalle portemonnee. Het is niet anders. Een sponsor zou erg welkom zijn. Wie zich geroepen voelt, is heel welkom”, haast moeder Jeannette nog te zeggen.

Haar doel
Ze crossen zowat het hele jaar op wedstrijden door geheel het land om punten te verzamelen voor deelname aan de Nederlandse en Europese wedstrijden. “Het komende jaar (juli 2019) wordt in Zolder (B) het Wereldkampioenschap verreden. Daar wil ik dolgraag aan meedoen”, zegt Renske. Dit jaar werden de Europese wedstrijden verreden in Frankrijk, maar liefst elfhonderd kilometer van huis. Jeannette: “In het Franse Sarrians was dat, om precies te zijn. We hebben er maar meteen met ons gezin een vakantieweekje van gemaakt. Dan konden we Renske ook met zijn allen supporteren. Het was heel gezellig ook, we waren daar met meerdere leden van de club. Acht deelnemers streden om de diverse titels. En ons Renske. Ja, ook wij zijn apetrots”, zegt mama Jeannette. Ze genieten nog steeds van al het moois. “Iedereen leefde ook zo mee. Zelfs van afstand via een livestream. Een van de trainers die thuis was gaf me via de stream nog tips waar ik op moest letten, echt gaaf”, zegt Renske
“Mijn doel voor 2019? In de finale staan tijdens het WK in Zolder”, zegt de vastbesloten 14- jarige kanjer. En ze meent het met iedere strijdlustige vezel die in haar sportieve lichaam te vinden is. En voor later, op langere termijn? Renske: “Dat ik opgenomen mag worden in Nationaal Team. En dat ik van daaruit mee mag doen aan de Olympische Spelen. Dat is niet alleen mijn doel, maar ook mijn ultieme droom”. En het gaat haar lukken ook, zeker weten. Ze wordt niet voor niets in fietscross kringen, de nieuwe Laura Smulders genoemd. Renske van Santvoort, een naam om te onthouden.

 

Foto's:


III