24 juli 2018

Verhalen Nieuw Beekvliet gezocht

SINT-MICHIELSGESTEL – In het dagelijks leven is Sabine Ticheloven uit Sint-Michielsgestel freelance schrijver van levensverhalen en bedrijfshistorie. Nu werkt ze aan een boek over de geschiedenis van Nieuw Beekvliet. Hiervoor is ze op zoek naar verhalen en ervaringen van Gestelnaren met de Surinamers die vanaf halverwege jaren 70 op Beekvliet werden gehuisvest.

Zelf kan ze zich de dag nog goed herinneren dat de pot thuis eens iets anders schafte dan de gebruikelijke aardappelen, groente en vlees. Haar moeder had namelijk een kookcursus cadeau gekregen als dank voor de taallessen die ze aan de Javaanse Surinamers had gegeven. “Op tafel stonden kommetjes met rijst, frietjes, gefruite uitjes, selderie, mie, taugĂ© en Saoto soep. Heerlijk! Wat een verademing was dat.”
De aanleiding voor het boek is het vertrek van de laatste bewoners van Nieuw Beekvliet naar het Wereldhuis in Boxtel vorig jaar.
De (tijdelijke) vestiging van enkele honderden – voornamelijk Javaanse – Surinamers is een bijzondere periode in de historie van Sint-Michielsgestel, waar nog weinig over geschreven is. Kort na de onafhankelijkheid van Suriname in 1975 werden deze mensen gevestigd in het voormalige seminarie Beekvliet. Nieuw Beekvliet opende in 1988 de deuren en was in die tijd uniek voor Nederlandse begrippen. Nog niet eerder was er een bejaardenhuis gebouwd aangepast aan de levenswijze van een speciale bevolkingsgroep.

Sabine is nu op zoek naar verhalen van dorpsbewoners over de Javaanse Surinamers in Sint-Michielsgestel. “Ik ben benieuwd welke herinneringen zij hebben en hoe ze erop terugkijken. Verhalen over ontmoetingen, vriendschappen of anderszins.” U kunt contact met haar opnemen via info@sabineticheloven.nl of via haar website www.sabineticheloven.nl Fotograaf Paul Bolk ca. 1987 Nieuw Beekvliet Sint Michielsgestel. Bron: BHIC

Foto's:


0