18 juli 2018

Zonnemiddag bij Halley

VINKEL – Sterrenwacht Halley is op zondag 29 juli voor belangstellenden geopend. Het programma begint om 14.00 uur en duurt twee uur.

Als het niet bewolkt is, worden de telescopen op de zon gericht. Die zijn voorzien van speciale filters tegen het felle zonlicht. Dankzij die filters zie je donkere zonnevlekken en indrukwekkende zonnevlammen en protuberansen op de zon en aan de rand de zon. Leden geven daarbij tekst en uitleg. In het auditorium worden publiekspresentaties over de zon gegeven, voor jong en oud.
Raadselen
De zon is de best bestudeerde ster in de kosmos, maar toch is hij nog in veel raadselen gehuld. Tal van grote telescopen op aarde en in de ruimte zijn permanent op hem gericht, maar astronomen willen dichter bij de zon kunnen komen om hem nog beter te kunnen onderzoeken. Als alles volgens planning verloopt, wordt in augustus een ruimtevaartuig naar de zon gelanceerd: de Parker Solar Probe. De komende zeven jaar zal hij maar liefst 24 maal langs de zon vliegen, waarbij hij zelfs door diens ijle corona of dampkring heen beweegt. Hij zal de zon als het ware aanraken!
Entree zonnemiddag: € 5,– (kinderen tot en met 12 jaar: € 3,–). Sterrenwacht Halley ligt aan de Halleyweg 1, 5383 KT Heesch/Vinkel (halverwege Heesch en Vinkel).

Foto's:


0