Fleur, Josefien en Hansje verkochten loom bandjes voor KWF

ROSMALEN – Toen de moeder van een vriendinnetje nog niet zo lang geleden kwam te overlijden aan de gevolgen van kanker wilde Fleur van der Zandt (11) en Josefien Poels (11) iets doen om te helpen. Op dat moment was het maken en dragen van loom bandjes heel populair in Nederland. De meiden gingen aan de slag en het resultaat van de verkopen €223,88 werd overgemaakt aan de KWF Kankerbestrijding.

Door Corrianne Schijvens- van Hassel

Op een gewone doordeweekse dag begin juli staat de moeder van Fleur aan de balie bij de Rabobank. Ze wil het door de meisjes bij elkaar gewerkte geld storten op de rekening van het KWF. De bank medewerkster die zelf in 2017 aan de Alpe D’Huzes heeft deelgenomen vraagt nieuwsgierig naar de achtergrond van het bedrag. Die dag nog stuurt ze een berichtje met dit bijzondere verhaal aan de Rosbode met de vraag of dat er aan de actie van deze meisjes geen aandacht besteed kan worden.

Loomelastiekjes rage

Fleur: “Toen de moeder van een vriendin overleed aan kanker wilde we wat doen om geld te kunnen geven aan de kankerbestrijding. We kwamen op het idee van de loom bandjes toen Josefien bij ons aan het logeren was. Samen met Josefien en nog een vriendin Hansje Reijshouwer, die ook wilde helpen, hebben we toen van loom elastiekjes armbandjes en sleutelhangers gemaakt en verkocht. Dit is even helemaal hip geweest en bijna iedereen had wel een armbandje om. Mijn ouders hebben tijdelijk twee pop-up stores gehad in Waalwijk en Tilburg waar ze loomelastiekjes verkochten en van hun hebben we de spullen om mee te knutselen gekregen. We hadden ze in alle soorten kleuren en maten. Met of zonder glitters en ook met streepjes en stippen. En we hebben ook sleutelhangers gemaakt. Van alles wat dus en we verkochten weer heel snel wat we al gemaakt hadden. “

Snelle verkoop

Josefien: “We zijn bij de Jumbo op de stoep gaan zitten en de bandjes waren snel verkocht. Zo snel dat we weer nieuwe moesten gaan maken omdat we niets meer hadden. We vroegen ook mensen om een geld te geven voor ons goede doel als ze geen loom bandje wilde kopen. We hebben er heel veel tijd in gestoken. De bandjes kosten € 0,50 per stuk, 3 voor € 1,20 en 5 voor € 2,00. Een simpel bandje maken we in acht tot tien minuten en een sleutelhanger of een moeilijker bandje duurt een paar minuten langer. Ook de leraren op onze school De Troubadour hebben loombandjes van ons gekocht. En van klasgenoten en juffen van de school mochten we ook de loombandjes die ze zelf al eens gemaakt hadden verkopen.”

Buitenland

Er zijn zelfs bandje van de meiden naar Nepal gegaan. Een aldaar wonend en werkend familielid plaatste een bestelling voor een school in Nepal. Zij werkt daar voor de Stichting Bombo. Maar de meiden hebben ook te maken gehad met minder leuke reacties. Mensen die lieten weten dat ze niet geloofden dat het geld gedoneerd zou worden. Het bewijs van storting hebben de meiden echter in huis. Het geld is echt naar de KWF gegaan. Fleur en Josefien: “Het is heel leuk dat mensen onze bandjes dragen. Maar de belangrijkste reden is toch echt dat we het gedaan hebben voor de overleden moeder van onze vriendin.”

Foto's:


0