“Het is hier één geoliede machine”

ROSMALEN – Het getimmer is al van straten ver te horen, want daar begint de Kindervakantieweek traditiegetrouw mee op maandag. Vanaf groep 2 worden er hutten gebouwd met pallets, deuren, en stukken hout. De jongste kleuters mogen zich een dag vermaken met knutselen en het versieren van hun tent. En dat is nog maar het begin van de week.

Door Sophie Fleur Verbiesen

Rijen dik stonden de kinderen op maandagmorgen. Uitgelaten, blij hun klasgenootjes weer te zien, springerig en met de hamer in de hand. Na het SJV-dansje werd er afgeteld. Bij de nul stoven de kinderen naar hun plek, want van tevoren was al duidelijk welk groepnummer ze hadden.
Bij de groepen 2 was het wel even wennen. Daar mochten ze voor het eerst gaan bouwen. En waar men een hand te kort kwam, sloten afscheidnemende ouders gewoon even aan om even mee te timmeren of behang te plakken.
Wie deze week langs het terrein van de SJV aan de Mimosastraat wandelt, weet niet wat hij ziet. Van kleurige kleine hutjes, tot hele huizen met twee verdiepingen. Er wordt ook wel eens wat van huis mee gesmokkeld. Zo werd een vader gespot met een terrasstandaard en kwam dit jaar een gele glijbaan tevoorschijn bij groep 44.

Vriendinnetje maken

Yvonne van der Pasch, mede-organisator van de Kindervakantieweek, is blij met deze goede start. “Ik zag vanmorgen heel veel energie. Van de hulpouders, de timmerpapa’s en bij de kinderen. Natuurlijk is het weerzien na een lange vakantie altijd fijn met de vriendjes en vriendinnetjes, maar we merken ook dat samengestelde groepen – die bestaan uit kinderen van diverse scholen bijvoorbeeld – het ook meteen met elkaar kunnen vinden.”
En dat blijkt. De vijf-jarige Amélie van KC ’t Ven zat bij leerlingen van KC de Troubadour in het groepje. Als ze wordt opgehaald door haar moeder vraagt ze meteen: “Mama, ik heb vandaag een vriendinnetje gemaakt. Ze heet Lotte. Mag ik daar spelen?”
Op deze maandag hebben de kinderen en de hulpen het ook getroffen met het weer. Op maandagmorgen leek het nog de hele dag te regenen. Yvonne van der Pasch: “We hebben geluk gehad, al hadden we in het geval van zware regen ook een alternatief programma binnen gehad.”

Citroenen met kruidnagel

In de tussentijd is het lunchtijd. De kinderen kruipen gezellig bij elkaar in de getimmerde hut om de boterhammen op te eten. De enige spelbrekers zijn een paar wespen, die natuurlijk wel in de gaten hebben dat hier wat lekkers te scoren is. Met de steken valt het mee. “We hebben daar natuurlijk wel op geanticipeerd. Bij de ranja-kramen liggen citroenen met kruidnagel en verder hopen we dat de groepshulpen extra goed opletten.”
Dan worden de kinderen opgehaald, het is 15.00 uur. En juist dan begint het te regenen. Coach van de groepen 5 Yvonne van Geffen kijkt tevreden terug. “Het ging dit jaar nog soepeler van start dan andere jaren. Je merkt gewoon dat het één geoliede machine is geworden. Iedereen weet waar hij of zij moet zijn, wat er verwacht wordt en wat de regels zijn.” En met ongeveer 1100 kinderen op één plek, is dat best bewonderenswaardig.

Sport en spel

De rest van de week zit weer boordevol sport en spel. Zo gaan de jongste groepen op dinsdag naar ’t Kwekkeltje en de Parkweg, terwijl de oudere groepen een divers programma hebben op het SJV-terrein met knutselen, vloggen en sport. Op woensdag is er voor de onder- en middenbouw de Wipe-Out. Deze keer op het terrein van de Gryphons, in plaats van bij OJC, want daar is onderhoud aan de velden gepland. De bovenbouw gaat dan op uitstapje naar Duinrell. Ook op donderdag wordt er gesport en gespeeld en op vrijdag zijn er nog dansworkshops voor de groepen 1 en 2 en is er ’s middags een markt. Ouders, grootouders, buren, neven en nichten, ooms en tantes…iedereen is dan van harte welkom om de hut te komen bewonderen én om spulletjes te kopen. “Op vrijdag maken we er altijd nog een feestje van,” aldus Van der Pasch. En dat feestje is vandaag begonnen.
Foto: Groep 44 met hun hut en de befaamde gele glijbaan, die elk jaar wel ergens opduikt.

Foto's:


0