‘Het is motorrijden en bier drinken’

MIDDELRODE – Het wordt een actief, maar tegelijkertijd ook relaxed weekend. Dat weet Kenny van der Steijn uit Middelrode nu al en hij verheugt zich erop. Voor het derde jaar doet hij in de crossklasse mee aan de brascross. Een onderdeel van de 24-uurs Solexrace. Het muzikale, ronkende spektakel dat op vrijdag 24, zaterdag 25 en zondag 26 augustus gehouden wordt in de bossen rondom de Heibloemsedijk in Heeswijk-Dinther. Dat zijn stoere motorkleding hiervoor gedeeltelijk vervangen moet worden door iets ludieks deert hem niet.

Door Wendy van Lijssel

Nadat hij jaren op een crossfiets te vinden was, verruilde Kenny van der Steijn deze vier jaar geleden in voor een crossmotor. “Ik heb jaren wedstrijden gefietst. Dat werd allemaal wat minder serieus en dus vond ik het tijd voor wat anders”, motiveert hij deze beslissing. Om op een crossmotor te rijden is een motorrijbewijs niet nodig omdat je niet op de openbare weg rijdt. Wel een licentie. Die krijg je na aansluiting bij een club. Met het genoemde papiertje mag je trainen. “Ik ben ingeschreven bij MC Heeswijk. Die club bestaat vooral op papier en organiseert slechts een paar wedstrijden per jaar, waaronder ook deze brascross. Een aantal jaren geleden zijn enkele verenigingen gefuseerd en vanaf dat moment train ik vooral in Berghem. Ik kan met mijn licentie overigens ook naar andere banen”, legt hij uit.

Brascross

Voor Kenny gaat het om de snelheid en het plezier: “Het is een hobby. Ik hoef er geen kampioen mee te worden”, meldt hij uit de losse pols. Af en toe rijdt hij een wedstrijd in de funklasse en verder staat de maïsplakcross op zijn agenda. Wat hij ook niet overslaat is de brascross. Dat is een onderdeel van de 24-uurs Solexrace verdeeld in acht categorieën. Van een luier-, snotneus, brommercrossklasse tot Snevelbokken licht- en zwaar, drie en een quad, gescharrel met een barrel én de crossklasse.
Die laatste is de groep waarin de crosser meedoet. Hoewel er in deze klasse alleen maar mensen met een licentie meedoen, is er volgens Kenny van een echte wedstrijd nauwelijks sprake. Hij wil het echter voor geen goud missen. “Meedoen met de brascross is écht mooi. Het is best druk, want je rijdt met zestig rijders. Verreweg de meesten rijden echter niet om te winnen. Het is echt just for fun en om het publiek te vermaken. Er zijn er zelfs die onderweg stoppen om effe flink gas te geven en grond te spollen voor publiek of ze gaan door een waterbak”, vertelt hij.
De onderlinge sfeer is optimaal. “Als iemand stukken heeft wordt hij vooruitgeholpen. Eerst rijden we onze baantjes en na afloop drinken we samen een biertje.”

Elmo

Hoewel hij op steenworp afstand van het hele gebeuren woont, verblijft Kenny samen met zijn vrienden het hele weekend op de camping bij het festival. “Ik rijd op zaterdag en zondag twee manches. Op vrijdag ben ik vrij en drinken we een biertje. De volgende ochtend maak ik mijn motor in orde en leg ik mijn kleding klaar en is het gás erop”, doet hij uit de doeken.
Wie bij het woord kleding aan standaard motorcrosskleding denkt, vergist zich. Regel is dat deelnemers zich qua kleding ludiek uitdossen. Iets waar iedereen, volgens Kenny, steeds fanatieker in wordt. “Het eerste jaar werd daar nauwelijks iets aan gedaan. Omdat het moest zette je dan een hoedje op je helm of trok een raar shirt over je motorpak. De laatste jaren worden mensen echter steeds gekker.”
Ook hij is aangestoken door dit verkleedvirus. “Ik ben er al mee bezig. Dit jaar zie je me als de Amerikaanse versie van Elmo van Sesamstraat”, verklapt hij. Kenny als rare vogel op zijn motor. Je zou denken dat het enige schroom oplevert, maar dat is beslist niet zo. “Je valt op als je niet verkleed bent”, weet Kenny.

Hij verheugt zich nu al op het komende evenement. “Het is een heel relaxed weekend met vrienden, bekenden en gezelligheid.” Dan lachend: “Het is motorrijden en bier drinken.” Voor kaartjes en/of informatie www.24uurssolexrace.nl.

Kenny van der Steijn verheugt zich om als Elmo deel te nemen aan de brascross

Foto's:


0