‘Wij hadden geen bedrijf, maar een vriendenclub’

SINT-MICHIELSGESTEL – “Wij hadden geen bedrijf, maar een vriendenclub”, lachen Marcel en Michel van der Linden. De heren stonden vele jaren aan het roer van het gelijknamige grote bouwbedrijf uit Sint-Michielsgestel, dat gedurende het bestaan landelijk grote toonaangevende bouwwerken op zijn naam schreef. Ondanks een fusie en latere overname, blijft het voormalige bedrijf loyaal aan alle ‘vrienden’. Samen met de hele familie en oud werk-medewerkers wordt op zondag een grote reünie gehouden, waarbij er ook nog een aantal extra feestelijkheden op het menu staan.

Door Wendy van Lijssel

Op de dag dat de Gestelse timmerman Jan van der Linden met zijn Drieka van Vessem in de huwelijksboot stapte, besloot Jan ‘vur z’n eige’ te beginnen. Dat was op 1 mei 1918 en onlangs dus een eeuw geleden. Jan was een vakman en wist het bedrijf middels studie en keihard werken op de kaart te zetten. Na de Tweede Wereldoorlog namen de zonen Sjel en Christ met in hun kielzog latere mededirecteur Jan van Pinxten het roer over. Zij ontwikkelden het bedrijf verder, waarna midden jaren ’70 Marcel en Michel van der Linden en Gerrit van Pinxten, de jongere broer van Jan, aantraden. In de loop van het bestaan werden niet alleen regionaal, maar ook landelijk grote bouwwerken gerealiseerd. Te denken valt aan ziekenhuizen, kantoren, fabrieken, scholen en overheidsgebouwen.

Sunt

Na een fusie in 1995 met HEVO in Den Bosch volgde een overname door de Hurks Groep in 2003. Een beslissing die ook met het oog op alle ‘vrienden’ werd gemaakt. “Wij waren de derde generatie, maar er stond geen vierde meer klaar. Voor de continuïteit van het bedrijf, maar zeker ook voor de circa 150 werknemers die bij ons werkten, besloten we in 2003 de onderneming bij een ander familiebedrijf onder te brengen”, vertellen Marcel en Michel.
Gevraagd hoe erg hen dit aan het hart ging wordt laconiek gereageerd. “Door iets jammer te vinden, red je een bedrijf niet”, om lachend te melden: “Maar het was wel ’n bietje sunt’.” Hoewel je zou kunnen denken dat daarmee aan al het moois een eind kwam, is daar bij Van der Linden geen sprake van. Er is ook 15 jaar nadat het doek viel nog veel waardering en contact met oud-werknemers.
Sterker nog: er is zelfs een club met oud-werknemers die jaarlijks nog bij elkaar komt. “We hebben een ‘Ouwe Knoepers Club”, doen Marcel en Michel lachend uit de doeken en leggen uit. “Dat zijn allemaal mensen die bij Van der Linden gewerkt hebben en intussen van hun pensioen genieten. Soms vallen er mensen af (wegens overlijden red.), maar er komen ook nog steeds mensen bij”, aldus de heren. Er zijn circa 80 ‘ouwe knoepers’ die jaarlijks een druk bezochte reünie houden. “Dan rikken we, spelen een partijtje biljart, drinken wat en dan komen de frikandellen langs”, vatten Marcel en Michel het samen.

Reünie

Niet alleen Marcel en Michel halen nog steeds veel plezier uit de contacten met oud-werknemers. Dat is vice versa en blijkt uit de respons die er is bij de komende viering van het 100-jarig huwelijksfeest van de grondleggers. “Het 100-jarige bestaan van ons bedrijf kunnen we niet meer vieren, maar wel dat opa en oma er een eeuw geleden mee begonnen’. Bijna iedereen die is aangeschreven komt, waaruit blijkt dat we er velen een plezier mee doen”, motiveren ze. De reünie is er een voor ‘ouwe en jonge knoepers en hun partners, samen met alle van der Linden nazaten. Een feest dat ook nog een aantal bijzondere momenten kent. Zo worden kraanmachinist Gerard van Grinsven en hoofduitvoerder Mari van de Wassenberg in het zonnetje gezet voor hun 50-jarige dienstverband. “Die zijn bij ons begonnen. Ze zullen door de Hurks Groep ook wel geëerd worden, maar wij doen het in ieder geval ook”, vertellen Marcel en Michel. Namens het voormalige bedrijf wordt een gedenksteen aangeboden aan het Medisch Centrum Achter de Linden. Dé plek waar vroeger het woonhuis en bedrijfspand gevestigd waren. Voor de gelegenheid is het centrum even geopend, zodat geïnteresseerde aanwezigen kunnen zien wat ervan geworden is. Tot slot wordt door burgemeester Pommer een naambordje onthult van het voetpad naar de achterliggende nieuwe wijk. De feestelijkheden worden opgeluisterd door de harmonies van Sint-Michielsgestel en Den Dungen.

Fonds

Hoewel de reünie voor genodigden is, liften eigenlijk alle kernen van de gemeente Sint-Michielsgestel mee. Het speciale Van der Linden Fonds dat al tientallen jaren sociaalculturele zaken en ontwikkelingswerk financieel ondersteunt, heeft voor de bijzondere gelegenheid vele clubs uit de gemeente getrakteerd op een bijdrage.
Bescheidenheid siert de mens en in dit geval het bedrijf, want de geste werd niet door Marcel en Michel aangekaart, maar aangedragen door vele clubs die dit steuntje in de rug heel goed kunnen gebruiken. Dat je met ‘gewoon doen, dan doe je al gek genoeg’ en wederzijdse interesse en respect, ver kunt komen, bewijst het voormalige bouwbedrijf. Net als iedereen die er ooit werkte, kijken Marcel en Michel tevreden terug en vooruit om uiteindelijk te constateren: Wij hadden geen bedrijf, maar een vriendenclub en we zien er naar uit om onze vrienden allemaal weer te ontmoeten.”

Marcel (l) en Michel (r). Foto: Wendy van Lijssel

Foto's:


0