50 jaar De Treffers groots gevierd

ROSMALEN – Combibad Kwekkelstijn aan de Sportlaan werd geopend in de zomer van 1967. Momenteel is het dé sociaal-maatschappelijke zwemaccommodatie van Rosmalen en omstreken en de thuisbasis van Zwem- en polovereniging de Treffers die afgelopen weekend groots hun 50 jarig jubileum vierden.

Door Corrianne Schijvens–van Hassel

Het begon allemaal met een spontaan balspelletje in het water door vaste gebruikers van het toen net geopende Kwekkelstijn. Matth Peltzer, Piet van Rooij, Pieter van der Plas, Mari van Rooij, Wim Bezet, Piet van Hirtum en Huub de Vrede, de toenmalige badmeester, staken de koppen bij elkaar en richtten een waterpoloteam op.
Voordat alle administratieve zaken omtrent de oprichting geregeld waren was het inmiddels 25 augustus 1968, de officiële oprichtingsdatum van de RZPC Rosmalense Zwem en Polo Club. Omdat deze naam in Rotterdam al gebruikt werd, moest de naam meteen gewijzigd worden en werd het uiteindelijk Zwem- en Waterpolovereniging De Treffers. Nadat in 1978 er een binnenbad bijkwam was het voor De Treffers mogelijk om het hele jaar op haar thuislocatie te trainen. Wel zo prettig dat er in de winter niet meer naar een buitendorps zwembad uitgeweken hoefde te worden.
Nu 50 jaar later is de Treffers een bloeiende vereniging die 579 leden kent. De vereniging is op te delen in een drietal onderdelen, het waterpolo, het wedstrijd zwemmen en het synchroon zwemmen.

ABC-zwemmen

De 579 leden van De Treffers zijn niet alleen zwemmende leden. Bij dit aantal zijn ook de scheidsrechters, teamcoaches, instructeurs en andere vrijwilligers meegerekend.
Naast het waterpolo, het wedstrijdzwemmen en het synchroonzwemmen kun je bij De Treffers ook de diverse zwemdiploma’s halen.
Ilja te Brake en Dirk-Jan Verbiesen lichten toe: “Voor het ABC-diplomazwemmen is ieder jaar veel animo en als kinderen de smaak in het water te pakken krijgen, blijven ze vaak hangen bij een of meerdere disciplines van de vereniging. We hebben binnen de vereniging ook veel gezinnen. Hele families die De Treffers een warm hart toedragen, vader en moeder geven het goede voorbeeld en uiteindelijk zwemt het hele gezin bij De Treffers.”

Successen

Het bekendste succes in het verleden bij De Treffers is Annemarie Verstappen. Annemarie bleek met minimale inspanning toptijden te kunnen zwemmen en werd uiteindelijk in 1982 wereldkampioen op de 200 meter vrij. Zij was de eerste Nederlandse die wereldkampioen werd. Dirk-Jan: “Momenteel speelt het eerste waterpolo team bij de mannen op hoog niveau. Dat trekt belangstelling van mannen van andere clubs die hier komen poloën. Er zijn leden die het wedstrijdzwemmen en waterpolo combineren. Het synchroon zwemmen is meer voor meisjes, vrouwelijke bewegingen, glitter en glamour. Dit onderdeel telt zelfs moeders die de badpakken maken, de haren kappen en de make-up bij wedstrijden verzorgen.”
Vandaag de dag zijn er rond de veertig meisjes actief bij het synchroonzwemmen. Er is plaats voor nieuwe leden. Meisjes zonder synchroonzwemervaring moeten minimaal de diploma’s A en B hebben en mogen maximaal 11 jaar oud zijn om in te kunnen stromen. De Treffers is ook nog op zoek naar mensen die zich vrijwillig voor de vereniging in willen zetten. Interesse? De vereniging is bereikbaar via secretariaat.detreffers@gmail.com.

Nieuw wedstrijdbad

Blij zijn ze bij De Treffers met de grootse verbouwing van Kwekkelstijn. Het nieuwe bad telt een zesde baan, is langer dan het oude bad waardoor het binnen de wedstrijdeisen valt en de watertemperatuur is een aantal graden lager dan het oude binnenbad. Ilja: “Als je inspanning levert is deze temperatuur in het nieuwe bad een stuk prettiger zwemmen dan de 30 graden van het oude binnenbad. Daarnaast is alles lekker nieuw en fris.“

Activiteiten

Naast de wekelijkse trainingen en zwemlessen worden er ook kampen georganiseerd. Voor de leden is er ieder jaar de mogelijkheid om deel te nemen aan deze actieve zwemkampen. Daarnaast mogen de allerkleinste leden paaseieren komen zoeken en organiseren ze ieder jaar een seizoensafsluiting met BBQ en feestavond. Maar ook de ‘afterpartys’ na de polowedstrijden in het Kwekkelstijncafé staan bekend om hun gezelligheid.
Afgelopen weekend heeft De Treffers het 50-jarig jubileum gevierd met diverse clinics, onder andere met duiken als onderwerp. Daarnaast was er een demonstraties synchroonzwemmen, een receptie en feestavond en een zeskamp. Vele leden en ex- leden bezochten de festiviteiten die in en rond het zwembad georganiseerd werden.

Clinic in het kader van het jubileum

Foto's:


0