Bennie en zoon Joël Vissers rijden Model Stockcar

ROSMALEN – Het is een ondergewaardeerde sport, je hoort er eigenlijk nooit iets van. Bennie Vissers (47) en zijn zoon Joël (15) zijn actief bij de Model Stockcar Club in Rosmalen. Joël is de coureur en Bennie de monteur. In 2015 deden ze samen als team mee aan de wereldkampioenschappen en behaalde Joël zelfs een derde plaats bij de jeugd tot 16 jaar. In 2017 werd hij in dezelfde klasse Nederland kampioen. Slechts vier verenigingen kent deze sport in Nederland en een daarvan is gehuisvest op de Biestkampweg in Rosmalen.

Door Corrianne Schijvens-van Hassel

Het begon allemaal vijf jaar geleden toen Bennie en Joël een kijkje gingen nemen bij een kameraad van Bennie die in een grote stockcar rijdt. Zo een waar je dus zelf in moet gaan zitten. Hierdoor sloeg het stockcarvirus op vader en zoon over. Zij maakten echter de keuze zich te gaan verdiepen in de radiografisch bestuurbare schaalmodellen. De brandstofstockcar met een schaal van 1:8 en de wagen met de electromotor met een schaal van 1:12. De eerste jaren reed Joël alleen met een brandstof aangedreven stockcar op buitenbanen. Sinds drie jaar heeft hij ook een electrowagen en kan er ook binnen gereden worden.

Sleutelen

Bennie: “Van maart tot oktober rijden we buiten en de wintermaanden op binnenbanen. Bij de club op de Biestkampweg hebben we vorig jaar van de kantine een electrobaan gemaakt zodat we ook in Rosmalen in de winter door kunnen rijden. Dat heeft ook nog het voordeel dat er meer inkomsten bij de club binnen komen van kantineopbrengsten en inschrijfgeld van de winterwedstrijden. Er zijn maar vier clubs in Nederland en om de beurt organiseren we wedstrijden. Het laatste wereldkampioenschap waar Joël derde werd is ook in Rosmalen verreden. Joël rijdt de wedstrijden, laat mij maar lekker sleutelen. Ik heb niet de juiste ‘feeling’ om te rijden. Ik zorg voor het onderhoud van de wagens en lever wat hand- en spandiensten. De brandstofwagen is beduidend groter dan de electrowagen en daar is ook meer aan te sleutelen. Zo heeft de brandstofwagen waarmee buiten gereden wordt verschillende soorten banden voor diverse weersomstandigheden.

Wedstrijden

Joël: “Als we willen kunnen we iedere week wedstrijden rijden. Dat doen we niet, wij rijden tussen de acht en tien wedstrijden per jaar. De brandstof is kostbaar en daar hebben we geen sponsor voor. De grootste sponsor zijn we zelf. We rijden met nitro als brandstof. Dat is benzine met olie gesmeerd en voor vijf liter betaal je € 40,00. Mijn brandstofwagen loopt op nitro wel 60 à 70 kilometer per uur, terwijl mijn electrowagen maar 40 à 50 kilometer per uur haalt. De wagens bestuur ik radiografisch en door trainingen krijg ik feeling met de wagens en de baan. De laatste tijd gebruik ik het meest de electrowagen. In de brandstof klassen heb ik nauwelijks nog concurrentie. Electrowagens zijn populairder bij mijn leeftijdsgenoten. Mijn auto’s hebben een gele dakkleur. Dat wil zeggen dat ik gevorderd ben als rijder. Beginners hebben een witte dakkleur en als je bijvoorbeeld wereldkampioen bent mag je met een goud dak rijden.”

Buitenlandse wedstrijden

Vader en zoon zijn ook al eens naar Engeland afgereisd om daar deel te nemen aan een wedstrijd. Daar gaat het er veel harder aan toe dan hier en is er veel meer animo voor de sport. Joël wist er daar ondanks de stevige concurrentie toch een zevende plaats in de wacht te slepen. Deze vorm van hobby wordt ook niet wereldwijd beoefend. Nederland en Engeland zijn zo’n beetje de landen waar het zich allemaal afspeelt.

MSCR

De Model Stockcar Club Rosmalen telt maar zestien rijdende leden. Erg weinig zou je zeggen, maar dat is het toch weer niet als je hoort dat alle Nederlandse clubs ongeveer dit aantal leden hebben. Een ondergewaardeerde sport of gewoon te onbekend? Een keer in de twee weken wordt er op de baan in Rosmalen getraind op dinsdagavond tussen 19.00 en 22.00 uur. Nieuwelingen krijgen vanuit de club hulp aangeboden. Hebben we je interesse door dit artikel gewekt ? De volgende wedstrijd op de Biestkampweg is op zaterdag 27 oktober. Vanaf 15.00 uur wordt er getraind en om 18.30 uur starten de wedstrijden. Kom eens kijken! www.mscr.nl.

Bennie en Joël

Foto's:


0