Zwieren en zwaaien op de Gésselse Kermisfeesten

SINT-MICHIELSGESTEL – Omdat het kermisterrein dicht bij zijn ouderlijk huis lag liep Noot de Kort uit Sint-Michielsgestel als ‘menneke’ het ‘kermisvirus’ op. Iets wat chronisch bleek, want het kleurrijke, bruisende spektakel liet hem nooit meer los. Hij doet er alles aan om ‘zijn’ virus te verspreiden en dus tovert hij met medewerking van vrijwilligers onder de vlag van De Gestelse Pomp van zaterdag 22 t/m dinsdag 25 september weer een feestelijk programma uit de hoge hoed. Iedereen is van harte welkom voor een stukje gezelligheid bij de Gèsselse Kermisfeesten in de spiegeltent op de kermis.

Door Wendy van Lijssel

Gedurende het voorjaar en de zomer trekt de kermis weer door Nederland om her en der in dorpen en steden mensen te entertainen met kleurrijke en soms duizelingwekkende attracties, waarbij de muziek die bij elk vermaak gedraaid wordt zorgt voor een kakofonie.
Hoewel het hele gebeuren nog altijd mensen uit hun huizen lokt, is de tijd dat de kermis gold als een jaarlijks hoogtepunt waarbij scholen hun deuren sloten en mensen vrij namen van hun werk om ook op maandag en dinsdag overdag aan te sluiten in de matinee, bijna overal voorbij. Met de nadruk op bijna want in Sint-Michielsgestel is het, mede door toedoen van Noot de Kort, alweer enkele jaren terug van weggeweest. De Kort is een kermisliefhebber pur sang en hij telt nog steeds de dagen dat het hele spektakel het dorp aandoet. Een virus dat terugvoert naar zijn jeugd. “Ik woonde dicht bij het kermisterrein en zag altijd de wagens komen. Vervolgens ging ik uren kijken naar het opbouwen van alles. Het was jammer dat ik naar huis moest als het begon te schemeren”, blikt hij lachend terug.

Matinee

Hoewel de tijden veranderden, bleef zijn voorliefde bestaan. Met lede ogen zag hij jaar na jaar het feestgewoel minder worden, waarop hij in actie kwam. “In 2006 ben ik samen met mijn broer Peter begonnen met het organiseren van de Michaëldag. Doelstelling was en is om de matinee weer nieuw leven in te blazen en met zoveel mogelijk mensen gezellig kermis te vieren”, vertelt hij. Noot is voorzitter van stichting de Gestelse Pomp die De Gèsselse Kermisfeesten vanaf dat moment jaarlijks op de kaart zetten én hij is voorzitter van Kermis Cultuur Nederland.
De opzet is in ieder geval gelukt. Intussen zijn er weer velen uit Sint-Michielsgestel en zelfs daarbuiten die vrij nemen om zich mee te laten sleuren in het programma dat in de prachtige spiegeltent nabij het Fun House op de kermis staat opgesteld. Ook dit jaar is er wederom een programma dat niet klinkt als een klok, maar zoals een echte kermis.

Septemberfest

Zaterdag 22 september wordt vanaf 20.00 uur afgetrapt met een Duitse avond. Een Septemberfest met medewerking van topband Ien Orde en lokale artiesten die een eigen draai geven aan gevestigde namen. “Ien Orde is een 14-koppige partyband die in onder andere in Duitse sferen speelt en zingt. Feestelijk en perfect bij de gelegenheid passend”, aldus Noot tevreden.
Dat is hij ook door de inbreng van acts zoals Die Deutsche Prominenten, Duo Back und Brat en de zanger Karl Darmstadt om er maar eens een paar te noemen. Ook Esther van Heeswijk treedt deze avond op. De toegang is gratis. Zondag 23 september kan iedereen vanaf 15.00 uur gaan swingen op muziek van de lokale coverband Les Metres onder leiding van Lloyd Sweeb.

Michaëldag

Maandag 24 september is het tijd voor het ‘kindje’ van Noot want vanaf 10.30 uur is de spiegeltent het decor van De Michaëldag. Zoals gebruikelijk is dat een mix van de geschiedenis van de kermis, wetenswaardigheden en bijzondere optredens die in sneltreinvaart voorbij denderen, waarbij het programma zo in elkaar gestoken is, dat het geen moment verveelt. “We hebben een vlooientheater en twee dames die ermee opgroeiden die erover vertellen. Een en ander wordt ondersteund met foto en film. Er is een kermiswaarzegster en er komt een kermisfotograaf langs. Ook is er een spreker die vertelt over hoe de opbouw van een kermisterrein tot stand komt en er is een optreden van Theo van Veghel”, vat Noot het samen, zonder meteen alles te verklappen. Voor de matinee is de band De Heeren Van geboekt en zij spelen vanaf 13.30 uur. De toegang is wederom gratis.

Variété

Dinsdag 25 september trekken Noot en zijn broer Peter als discotheek Second Life hun collectie vinyl van zolder. Uiteraard is ook hier iedereen welkom om vanaf 13.30 uur dit matinee mee te maken. De kermis van 2018 wordt in de avonduren vanaf 20.00 uur besloten met een variétéavond. “Jeroens Clan” is onze hoofdact deze avond. Drie heren die het helemaal maken in de cabaretwereld. Ze stonden dit jaar nog in de finale van het Camaretten Festival. Ze zijn onwijs leuk”, geniet Noot al vooraf. “Naast hen, is er onder andere een koorddanseres, een burlesque danseres in een enigszins sexy getint en variétéachtige genre en komt de kermisfotograaf weer langs. Deze avond met een ander, maar wederom boeiend verhaal. Tot slot verzorgt zanger René Ulehaken uit Schijndel een optreden.”
Met hulp van de Gestelse Pomp en vrijwilligers is er wederom een druk en wat Noot betreft, entertainend, gezellig en humorvol programma samengesteld. Laatstgenoemde is, wat hem betreft, gelijk de reden om niet langs maar zeker áán te komen om het aan den lijve te ondervinden.

Foto's:


0