Moeke App on air en opening eerste Mama Café

DEN DUNGEN – Afgelopen week werd door burgemeester Pommer van Sint-Michielsgestel de nieuwe informatiebalie die Litserborg sinds enige tijd rijk is officieel geopend. De balie is op werkdagen zowel voor als na de middag geopend en verwijst, informeert en adviseert Dungenaren bij vragen op allerlei terreinen. Dat is echter niet het enige. Vanaf 3 oktober wordt zowel de Moeke App gelanceerd die de dorpsactiviteiten van alle kernen van de gemeente laat zien en is inpandig van 09.30 uur tot 11.30 uur het Mama café voor het eerst geopend voor (alleenstaande en gast-) ouders, opa’s, oma’s en overige belangstellenden.

Door Wendy van Lijssel

Vanaf het moment dat Litserborg in Den Dungen in 2014 geopend werd, worden er door velen activiteiten georganiseerd en wordt er alles aan gedaan om het nog steeds heersende beeld van ‘bejaardenhuis’ te kantelen naar dat wat het is: ‘Een gemeenschapshuis voor jong en oud.’

Informatiebalie

Afgelopen week kwam burgemeester Pommer langs om de nieuwe informatiebalie officieel ‘in te zegenen.’ De balie kwam er op initiatief van Hart voor Den Dungen in nauwe samenwerking met Litserborg. “Onze informatiebalie is feitelijk niet meer dan een computer waar we alle instanties, organisaties en verenigingen die op terrein van onderwijs, veiligheid, wonen, ouder worden, de gemeente, scholen, welzijn en noem het eigenlijk maar op, bij elkaar gezet hebben, zodat we bij vragen samen met de vraagsteller direct kunnen kijken of we hem of haar zelf kunnen helpen, adviseren of doorverwijzen”, vertellen Toon van der Hofstad van Hart voor Den Dungen en bedrijfsleider Frans van der Waal van Litserborg. Voor de opening van de burgervader werd al enige weken proef gedraaid. “Er zijn vanaf dag één heel veel mensen gekomen. We hebben, uiteraard zonder namen te noteren, bijgehouden waar de vragen over gingen, zodat we zicht krijgen op wat er leeft of speelt in het dorp en waar eventueel behoefte aan is”, aldus Toon en Frans.

Moeke App

Als moderne aanvulling op de balie kan iedereen gratis de Moeke Ap downloaden. “Moeke woont op een prachtig plekje ergens in Sint-Michielsgestel en houdt alle activiteiten bij die er in de hele gemeente Sint-Michielsgestel plaats vinden”, vertelt Christel Heijmans. Volgens haar is er in de gemeente ontzettend veel te beleven en maakt de Moeke App het doorklikken via andere sites overbodig. “Het is ontzettend handig. “Je vinkt een kern aan en ziet in één oogopslag wat er te doen is”, meldt ze resoluut. Ze hoopt wel dat organisaties, verenigingen of anderszins het aan haar gaan door geven als er iets te doen is in ‘hun’ dorp. Dat kan via de app of via appmoeke@gmail.com Het downloaden is een piece of cake: De app is gratis verkrijgbaar in de Appstore en Playstore na de volgende stappen. Download eerst de App Smartcom, vervolgens open je de app en Ga dan verder. Typ de naam Moeke in en kies de Icon met Moeke. Een en ander is ook te vinden via de site www.litserborg.nl

Mama Café

Op woensdag 3 oktober wordt van 09.30 uur tot 11.30 uur voor de eerste keer het Mama Café geopend. “Dat moet je een beetje zien als het verlengde van het consultatiebureau. Een ontmoetingsplek voor (alleenstaande) ouders, gastouders, opa’s en oma’s en kinderen tot vier jaar om met elkaar ervaringen en tips uit te wisselen. Kinderen kunnen er met elkaar spelen en volwassenen lekker een kopje koffie of thee drinken. Alles in een ongedwongen sfeer. Als we horen dat er behoefte aan is, kan het zijn dat we er in de toekomst een keer een activiteit organiseren zoals een gastspreker over een bepaald onderwerp. We starten echter gewoon door elke 1e woensdag en 3e vrijdag ons ‘café ‘ open te stellen voor deze doelgroep”, legt Christel uit. Ze voegt monter toe: “Zeker leuk voor ouders die nog geen schoolgaande kinderen hebben of hier net zijn komen wonen. Zo ontmoet je toch gelijkgestemden en je kind(eren) kunnen lekker samen spelen.”

Toon van der Hofstad en Frans van der Waal

Foto's:


0