Zussen lachen angsten van zich af

MIDDELRODE – Lachen is gezond. Het werkt bevrijdend, helend en grote problemen lijken er een stuk kleiner mee te worden. Corrie van Beusekom kampt haar hele leven al met een angststoornis. Zij nodigt iedereen die daar ook last van heeft of lijdt aan paniekaanvallen, dwangneuroses, depressies of op een andere manier niet lekker in zijn vel zit, uit voor een bijeenkomst bij tweelingzus Anja van Beusekom in Middelrode. Daar kunnen ze de kwalen met elkaar delen en in humor onderdompelen, zodat ze er samen heel hard om gaan lachen.

Door Wendy van Lijssel

Al van kinds af aan probeert Corrie van Beusekom te leven met een angststoornis. “Ik ben echt levenslang al bang voor van alles en durf helemaal niets”, zegt ze, “ik heb een omvangrijke psychiatrische carrière.” Ze vertelt het met humor en zelfspot en dát is, zo denkt ze intussen, mogelijk dé manier om het leven wat draaglijker te maken. Bij voorkeur niet alleen dat van haar, maar ook dat van anderen die angstig zijn of depressief of met een dwangneurose kampen, kortom ook dagelijks te dealen hebben met psychische kwalen.

Cabaretier

Het idee ontstond nadat ze getipt werd over Marjolijn van Kooten. Om het taboe dat rondom angst- en depressieklachten heerst te doorbreken stond zij als cabaretier in het theater en schreef een boek over haar leven met een paniekstoornis. “Ik ben me er via internet in gaan verdiepen en het spreekt me enorm aan om lekker de draak te gaan steken met al wat je mankeert. Als een psychiatrisch cabaret. Niet op een groot podium, maar in de beslotenheid van de huiskamer van mijn zus Anja. Door erom te lachen, gaat de stoornis niet weg, maar wordt het leven mogelijk wel draaglijker. Dan kan ik er weer tegenaan en voor de mensen die met me mee gaan doen, geldt hoop ik hetzelfde”, legt Corrie uit.

Dát ze met haar persoonlijke verhaal naar buiten komt en op de kiek gaat, samen met zielsverwant Anja, is natuurlijk al een eerste grote stap. Haar zus is een van de belangrijkste mensen in haar leven. Zij bevestigt dat Corrie inderdaad al vanaf de lagere school problemen had. Hoewel tweeling, lijken de dames qua uiterlijk helemaal niet op elkaar. Innerlijk kampten ze echter met dezelfde ‘levensangst’ problemen. Ze gingen er verschillend mee om. Anja holde altijd maar om de angst voor te zijn. Corrie bleef passief om de angst niet te hoeven voelen. De een denkt “wit”, de andere “zwart. Zo vullen ze elkaar aan en zoeken daarin samen de balans.
Dat doen ze ook bij dit initiatief. “Het is mijn project en ik ben de projectleider, maar Anja is mijn projectdeskundige”, aldus Corrie. Anja heeft MS en ondanks alle beperkingen die deze ziekte met zich meebrengt, is zij in staat daar met humor mee om te gaan. “Gelukkig heb ik MS”, stelt ze met een grote lach om te vervolgen: “Terwijl Corrie als kind al helemaal niets durfde en deed, holde ik voor twee om juist mijn angsten voor te zijn en ging daarbij over de kop. MS was wat mij betreft een herkansing en bracht rust in mijn leven.”

Beslotenheid

Corrie is dus op zoek naar mensen die net als zij met psychische problemen kampen en deze in de beslotenheid van het huis van Anja, te gaan delen in een humoristisch jasje.Doel is beter met de kwalen om te kunnen gaan en sowieso met een goed gevoel naar huis te gaan. Welke dag en het tijdstip en of er, als het eenmaal ‘loopt’, wellicht nog andere activiteiten uit voortvloeien zoals een psychiatrisch cabaret is allemaal langetermijnwerk. Corrie: “Dat gaan we overleggen met mensen die zich melden. Dat moet eerst gebeuren. In welke vorm we het uiteindelijk gaan gieten zien we gaandeweg.” Voor informatie of aanmelden kan dagelijks gebeld worden met Corrie tussen 20.00 uur en 22.00 uur via 0413-257400.

Zij, maar ook Anja, hopen echt dat er mensen zijn, die eigenlijk net als zij, de eerste hobbel overwinnen en zich gaan melden. “Tot dit moment staan angsten en dwang altijd voorop en ben ik voortdurend aan het overleven. Wat ik nu allemaal doe is ook voor mij hartstikke spannend, maar uiteindelijk zou ik graag voluit durven leven en ik hoop hiermee voor mezelf en als het even kan ook voor anderen, echt iets te bereiken.” De bedoeling is om in november te starten.

Corrie (l) en Anja van Beusekom kunnen ondanks alles om zichzelf lachen

Foto's:


0