HC Berlicum ontvangt eersteklasser in strijd om Silver Cup

BERLICUM – De sfeer rondom het veld doet nou niet meteen aan hockey denken. Als de winnende shoot out tegen derdeklasser Boxmeer is genomen, steken “gelegenheidshooligans” aan de zijlijn van het hockeyveld vuurwerk af. Voor het eerst doet Heren 1 van HC Berlicum mee aan de Silver Cup en de mannen weten niet wat ze meemaken. Zowel qua sfeer als resultaat. Ze hebben de vierde ronde bereikt en vrijdag 30 november spelen ze tegen eersteklasser VMHC Basko uit Veldhoven.

Door Wim Poels

Het voetbal kent het bekertoernooi. In het hockey is er de Silver Cup. Ook een knock-outtoernooi, waarbij alleen de winnaar verder gaat. Naarmate het evenement vordert, stromen er ploegen uit steeds hogere klassen binnen. Alleen de eerste teams van hockeyverenigingen mogen zich inschrijven.
De Berlicumse hockeyers hadden weliswaar van de Silver Cup gehoord, maar aanvoerder Martijn van Rosmalen kan zich niet herinneren dat het idee om mee te doen ooit is geopperd. Tot eerder dit jaar dan. Coach Berry Jurriens vroeg aan zijn spelers of ze zin hadden zich dit seizoen eens in te schrijven. “Een paar extra wedstrijden, dat leek ons wel leuk”, vertelt de aanvoerder. “Zonder al te veel verwachtingen besloten we mee te doen.”

Bescheiden ploeg

Misschien is dat laatste wel de crux, denken zowel hij als Mireille Gijsberts, vrijwilliger op vele fronten bij de club, trouw supporter van Heren 1 en moeder van de keeper. Want in feite is Heren 1 een bescheiden team, acterend in de vierde klasse. Weliswaar een team met een grotendeels jonge ploeg in opbouw die potentie heeft., Mede door gebrek aan ervaring, gaat het in de competitie met ups en downs. Heren 1 is een aardige middenmoter. En diezelfde jonge jongens hebben nu dus een derdeklasser uitgeschakeld, een team dat vorig jaar nog in de tweede klasse speelde.
“Toeschouwers aan de kant zien al langer wat de spelers nu pas beginnen te beseffen. Het gaat zo goed omdat er geen druk op de spelers staat. Ze kunnen vrijuit spelen”, denkt Mireille. Martijn gelooft dat daar wel iets in zit. “Als team gaan we voor een goed resultaat in de competitie. In feite moeten we elke wedstrijd winnen.” Rondom de Silver Cup hangt die hoge verwachting niet.

Onvermoede krachten

Misschien brengt juist dat onvermoede krachten naar boven. Tegen Boxmeer kwamen de Berlicummers met 3-1 voor. “Je zag in het laatste kwartier dat de wedstrijd kantelde”, vertelt Mireille. “Het werd 3-3, maar de jongens wilden de wedstrijd niet uit handen geven. “ Ook de aanvoerder was onder de indruk van zijn ploeg. “Toen we van het veld stapten zag ik dat iedereen wel iets had. Een opengehaalde hand, bloedende knieën). Dat had ik nog nooit gezien”, vertelt hij. De shoot outs werden uiteindelijk gewonnen.
De winnende zat er nog maar net in, of de jeugd van de hockeyclub staken vuurwerk af. Op verzoek van Heren 1 zelf trouwens. Het is niet meteen een tafereel dat je bij hockey verwacht. “Bij de competitie past het niet, maar de Silver Cup heeft echt een andere sfeer”, weet Mireille. “Er komt veel publiek op af. En dat deed ons echt iets”, voegt Martijn toe.
Voor de uitstraling van de club als geheel is het ook mooi dat het vaandelteam zijn nek uitsteekt. Zeker ook omdat het juist de mannen zijn. “Jonge meiden gaan vaak op hockeyen, mede door het succes van de Oranje dames. Maar bij de jongens ligt dat moeilijker. Ze kiezen vaak voor voetbal”, weet Mireille. Dat terwijl HC Berlicum nog genoeg plaats heeft voor jonge teams, mede dankzij een nieuw half kunstgrasveld dat de vereniging vorig jaar in gebruik nam . Bovendien houdt de club allerlei leuke activiteiten voor de jonge leden. Het hockeykamp op het sportpark is al jaren een succes. Urban hockey wordt georganiseerd in samenwerking met Heren 1 om jonge jongens kennis te laten maken met de hockeysport.

Verdediging

Nu wacht de grote mannen dus een eersteklasser: VMHC Basko. De aanvoerder denkt niet dat de trainingen in de voorbereiding heel anders zullen zijn dan bij een reguliere competitiewedstrijd. “Wel gaan we meer accent op de verdediging leggen”, verwacht hij.
Opnieuw speelt Berlicum thuis. Voor de beleving is dat natuurlijk heel mooi. Dat die bij de Silver Cup heel belangrijk is, blijkt ook al uit het feit dat de club vrijdag sowieso een feestje bouwt in en rond het clubhuis. “Ongeacht het resultaat”, verzekert Mireille. En iedereen die hockey een warm hart toedraagt is natuurlijk van harte welkom.
De wedstrijd begint om 20.30 uur op sportpark De Brand aan de Groenstraat 14 in Berlicum. Je kunt toekijken vanaf de zijlijn, maar ook op het verwarmd terras van het clubhuis. Daar wordt na de wedstrijd feest gevierd. Een dj draait muziek en er is een vergunning aangevraagd om tot in de kleine uurtjes door te gaan. Heren 1 van HC Berlicum

Foto's:


0