Het doek valt voor Stichting Rosblues

ROSMALEN – Op zaterdag 3 november is het voor de allerlaatste keer genieten van de Rosblues. De mensen achter de organisatie trekken er na dertien jaar de stekker uit. Sponsoren haken af waardoor het evenement is niet financieel rendabel meer is. Na mooie muzikale jaren en vele topacts gaat het doek nu dan echt vallen.

Door Corrianne Schijvens van Hassel

Rinus van Zuidam (65) en Sjannie van Engelen (59) zijn de initiatiefnemers van de Stichting Rosblues. Het evenement begon in 2005 nadat Rinus via facebook reageerde op een artikel van een bluesband. De band zocht contact met hem en nodigde Rinus uit naar hun te komen luisteren op een festival. Rinus: “Ik ben altijd al een groot bluesliefhebber geweest en bezocht regelmatig evenementen. Op het festival waar ik uitgenodigd werd ontstond het idee om zelf organisatorisch actief te worden. Mijn vrouw Jeanne en ik trokken de stoute schoenen aan en in 2005 organiseerde we de eerste Rosblues avond in de Kentering. Die eerste avond was geheel een particulier initiatief en we deden ook nog niet veel aan de promotie. Gewoon een leuke bluesavond voor de lokale bevolking was de insteek.”

Succes

Rinus: “De eerste avond werd meteen een succes en het balletje rolde verder. Hans Janssen voormalig directeur van De Kleine Meierij, ook groot bluesliefhebber, besloot ons te gaan helpen middels het zoeken van sponsors. Het evenement groeide snel en door diverse sponsors was het mogelijk grote namen naar Rosmalen te halen. Ik wilde heel graag Walter Trout uit Amerika op ons evenement. Twee jaar later lukte het een kennis met de juiste connecties om hem via Mojo te boeken voor Rosblues. Dat dit ging gebeuren geloofde onze trouwe fans pas op het moment dat hij op het podium in De Kentering stond. En wij weer een hele ervaring rijker nu we zaken met zo’n grote impresario gedaan hadden. We zijn als ‘groentjes’ in de onderhandelingen gestapt en tot een overeenkomst kunnen komen. Onze connectie is al die jaren de boekingen van artiesten voor ons blijven doen.”

Hoogtepunten

Rosblues heeft vele hoogtepunten gekend. Namen als Johnny Winter en Ten Years After stonden op het podium en trokken uitverkochte zalen. Rinus en Sjannie zijn er terecht trots op dat ze grote bluesavonden hebben kunnen organiseren. Bezoekers van heinde en verre, ook uit het buitenland, kwamen op de grote namen uit de blueswereld af. Naast de bluesavonden heeft de Stichting ook diverse tribute concerten georganiseerd. The Dutch Eagles, Een Fleetwood Mac en Creedence Clearwater Revival tribute bands zijn enkele voorbeelden van zes succesvolle avonden die een ruimer publiek trokken.
Enkele jaren gelden besloot de organisatie van De Kentering naar Danscentrum Rosmalen te verhuizen en daar zal na 13 blues- edities ook de 14e en laatste avond plaats gaan vinden.

Laatste editie

Met pijn in het hart hebben ze moeten besluiten te stoppen door gebrek aan sponsors.
Rinus: “Het standpunt is altijd geweest dat we de entree zo laag mogelijk wilde houden om zoveel mogelijk bezoekers een leuke avond te kunnen bieden. Daarvoor hebben we echter wel sponsors nodig. Helaas is Hans Janssen die de sponsors aantrok inmiddels overleden en hebben wij niet de juiste contacten om het evenement financieel draaiende te houden. Daarnaast heeft de economische crisis er ook geen goed aan gedaan. We zijn een beetje door blijven hobbelen en inmiddels is het financieel niet meer te doen. Het is niet de bedoeling van deze hobby dat het ons privé veel geld gaat kosten. Het was even flink slikken maar uiteindelijk hebben we de beslissing om te stoppen genomen. De Stichting blijft voorlopig bestaan, wie weet was er in de toekomst nog op ons pad komt. We zijn blij met de vele vrijwilligers die ons al die jaren geholpen hebben.”

Julian Sas

Op 3 november sluit Stichting Rosblues af met een optreden van Nederlands nummer 1, Blues Rocker Julian Sas. De organisatie hoopt op een mooie opkomst om nog eenmaal een geweldige avond te kunnen beleven. Joost de Lange Blues Experience en Suger Queen and The Strait Bluesband (USA) maken de line-up voor deze avond compleet. Op het site podium zal Ben Prestage (USA) voor u optreden. Kaarten zijn online verkrijgbaar via www.rosblues.com, op de voorverkoopadressen die op de website staan en aan de deur op 3 november. Kaarten in voorverkoop € 15,00 en aan de kassa € 17,50. Zaal open 19.00 uur. Aanvang 19.45 uur.

Foto's:


0