In de nieuwe aachterum

BERLICUM – Het was kinderspel … twee jongens hielden zich al meelopend vast aan de achterkant van de vierwielige wagen van de boerenbond, die vanuit Berlicum bijna bij de smederij van Jan Suikers in Middelrode was. Daar stond een kar stil en uit de tegenovergestelde richting kwam een luxe auto met brandende voorlichten aan en… er reed een Ford-vrachtauto op de achterkant van de wagen van de boerenbond. Aldus een van de verhalen in de nieuwe Aachterum van de Historische Vereniging Berlicum Middelrode.

De broertjes Toontje en Pietje, hangend aan de wagen van de boerenbond, kwamen onder het achterste stuk van de vrachtwagen terecht. Toontje gaf geen enkel teken van leven meer en Pietje, zwaargewond, schreeuwde steeds maar “Toontje, Toontje!”
Het auto-ongeluk op vrijdag 7 december 1928 in Middelrode was ook nieuws in landelijke kranten. Jan Lunenburg schrijft nu in een artikel, voorzien van enkele foto’s, over onder andere de aangifte van overlijden, de begrafenis door klasgenootjes en de behandeling van de rechtszaak.

Bruidjes

Onder de noemer “Het bekijken waard” plaatst de redactie een foto van enkele bruidjes en een zuster, gemaakt (vermoedelijk bij een gouden kloosterfeest) in 1933. Wie weet de namen van de bruidjes en de zuster?
Het gaat in elk geval niet om zuster Maria Theophila, een Franciscanesse, geboren in 1874 in Berlicum en gestorven in 1925 in Zaltbommel. Haar bidprentje is toch wel zeldzaam …!

Rijke boer

Theo van Herwijnen verhaalt over een Berlicumse boer die er – volgens een krantenbericht – “zeer warmpjes inzat”. Het blijkt te gaan over de 75-jarige Hendrikus van Hedel, overleden in 1892 te Berlicum. Theo beschrijft eerst het gezin Van Hedel/Van Langenhuizen en vervolgt met een uiteenzetting van de vier testamenten van Hendrikus, waarin heel wat legaten worden vermeld. Voor een goed begrip geeft Theo de familierelatie tussen Hendrikus van Hedel en de legatarissen weer. Twee mooie foto’s vervolmaken het artikel.

Extreem weer

“Berlicum in weer en wind” is een korte samenvatting van uitzonderlijke weersituaties, zoals orkanen, stormen, donder en bliksem, enorme hitte, onweer en hagelslag en zelfs een tyfoon, in de jaren 1832 tot en met 1940. Er viel een dode in 1890 … en dikwijls was er door slecht beheer overlast van water en braken dijken door. Jan Lunenburg las het in boeken, tijdschriften en oude krantenartikelen. Herinnert u zich nog het weer van de jaren na 1940?

Het tijdschrift Aachterum … is te verkrijgen als abonnement of los te koop bij boekhandel Wijgergangs. Informatie bij Riet Wesel-van Grinsven, r.wesel@home.nl of telefonisch: (073) 503 2156. Zie ook www.hvbm.net.

Het bakkersgezin Riswick (rond 1936)

Foto's:


0