Amnesty heeft je nodig

BERLICUM – De tijd van de gezellige decembervieringen is er weer, van banketletters, cadeautjes en kerstdiners. Voor Amnesty International is er ook geregeld iets te vieren omdat de acties van Amnesty effect hebben: onschuldige mensen komen weer vrij. Amnesty zet zich al meer dan vijftig jaar in voor politieke gevangen en voor vluchtelingen. Ook treden ze op tegen de schending van mensenrechten door overheden en bedrijven en tegen de doodstraf. Dit doen ze onder andere door brieven te schrijven.

De afgelopen maanden is de christelijke Asia Bibi in Pakistan vrijgesproken, die ter dood werd veroordeeld vanwege godslastering. Amnesty heeft de regelmatig actie voor haar gevoerd. De Palestijnse mensenrechtenverdediger Salah Hammouri werd vrijgelaten uit een Israëlische gevangenis. Hij is dankbaar voor de acties van Amnesty en vond deze ondersteunend.

Ook is Lahiru Madhushanka in de Malediven vrijgelaten, die na een oneerlijk proces meer dan drie jaar onder barre omstandigheden gevangen zat. In Egypte is tevens de mensenrechtenadvocaat Haytham Mohamdeen vrijgelaten, die vertelt: ‘Ik dank Amnesty International en de activisten voor alle steun en solidariteit. Dit was van enorme invloed op het verbeteren van mijn gevangenisomstandigheden en het aandringen op mijn vrijlating.’

Ondanks het goede nieuws van deze vrijlatingen is er nog veel steun nodig. Er zitten ook tijdens de feestdagen nog steeds veel onschuldige mensen vast. De Berlicumse schrijfgroep van Amnesty schrijft eens per twee maanden brieven om te helpen. Nu doen ze dat voor Aser Mohamed in Egypte, die als 14-jarige drie jaar geleden werd opgepakt en gemarteld en nog steeds gevangen zit.

Ook schrijven ze voor de vader van Bota Kussaiyn, die voor een doktersbezoek naar China ging vanuit Kazachstan en in een heropvoedingskamp gevangen is gezet. Hij komt uit de regio Xinjiang waar islamitische minderheidsgroepen leven. De Chinese autoriteiten hebben ongeveer een miljoen mensen uit deze minderheidsgroepen opgesloten in heropvoedingskampen.

Leila de Lima is senator in de Filipijnen en zit bijna twee jaar gevangen. Ook voor haar schrijft de Berlicumse schrijfgroep brieven. De Lima was lid van een mensenrechtencommissie die de betrokkenheid van president Duterte onderzocht bij het doden van duizenden, vooral arme, mensen op straat in zijn strijd tegen drugs.

Laat deze onschuldige mensen niet in de steek en geef wat van je tijd om brieven te schrijven. Doe mee met de lokale schrijfgroep van Amnesty International. Neem hiervoor contact op met Annelie Smits, contactpersoon in Berlicum. Tel. 073-8500560 en mail: anneliesmits@hotmail.com.

Foto's:


0