18 december 2018

De deur staat altijd open bij ‘Ons Plekske’

Unieke dagbesteding niet meer weg te denken uit de Vinkelse gemeenschap.

VINKEL –Bij binnenkomst in de monumentale woon- werkboerderij aan de Brugstraat in Vinkel val je van de ene in de andere verbazing. De voormalige bloemen- en groentewinkel van Jo en Nettie van den Hurk heeft een complete metamorfose ondergaan. Vooral de gecreëerde warme huiselijke sfeer in combinatie met de gastvrijheid geeft je het gevoel en vertrouwen of je al jarenlang over ‘de vloer’ komt. “Vertrouwen. Dat is ook juist de bedoeling van de hele opzet. De drempel zo laag mogelijk houden en daardoor (zelf)vertrouwen zien te scheppen bij onze jonge gasten”, zegt Luuk Broos, oprichter en coach van dagbesteding ‘Ons Plekske in Vinkel.

door Jan van Ravenstein

Na wat omzwervingen in het Vinkelse heeft Luuk, samen met zijn team, zich kunnen vestigen op een vaste locatie. “Dat was allemaal niet zo simpel als het lijkt hoor. Geld hadden we niet, alles wat binnen kwam werd besteedt aan onze projecten voor de jongeren. Ik had al langer kijk op het grote leegstaande pand aan de Brugstraat. In mijn dromen verwezenlijkte ik daar de mooiste projecten. Ik besefte me terdege dat het duidelijk ‘een brug te ver’ was voor ons. Totdat ik in gesprek kwam met Jan Versteegden, de eigenaar van het pand. Onze uiteindelijke en ultieme ‘weldoener’. Een eretitel die hij met recht heeft verdiend. Wat Jan voor ons heeft gedaan grenst aan het onbeschrijfelijke. Alles, maar dan ook alles wat we hier hebben mogen realiseren hebben we in beginsel aan deze man te danken”. De woorden van Luuk komen recht uit zijn hart.

Verleden
Het verleden van Luuk is een intensief verleden. Veertig jaar ervaring in de horeca, vijftien jaar actieve bestuursactiviteit bij de Stichting Verstandelijk Gehandicapten Midden Langstraat. “Daarna kwam ik in Vinkel te wonen en kwam ik in contact met jongeren met een lichte beperking en/of autisme. Dat is eigenlijk het begin geweest van alles. Het was voor mij een nieuw ‘home’ en een nieuwe droom in Vinkel. Wat hier in dit dorp kan, grenst bijna aan het onmogelijke. Iedereen, niemand uitgezonderd, is zo ontvankelijk, gastvrij, meelevend en zelfs meedenkend. Echt onvoorstelbaar”, aldus een toch wel bewogen Luuk Broos.

Woordenwaterval
Ondanks zijn drukke werkzaamheden zet deze duizendpoot zich ook nog met ziel en zaligheid belangeloos in voor het de Stichting Het vergeten Kind en de Stichting Hartekind. Wie Luuk ook maar enigszins kent weet dat hij eenmaal zittend op zijn praatstoel, door niets of niemand is te stoppen. Bovendien worden er tijdens het gesprek ter plekke nieuwe activiteiten bedacht. Dat is Luuk Broos, enthousiast, actief, bruisend, inspirerend en vooral, creatief ondernemend. “Hier binnen in huis hebben we alles aangepast. Geld was er niet. Alles hebben we bijeen gesprokkeld vanuit de kringloop, donaties en een fantastische sponsoring. Jan Versteegden heeft alles gratis verbouwd”, hoe mooi wil je het hebben zegt Luuk. De klok wijst negen uur aan en Luuk moet zich even verontschuldigen. Niets ontgaat aan zijn aandacht. Luuk: “De jongeren lopen binnen en ik moet ze even verwelkomen”. Door de openstaande deur klinkt het enthousiasme van de binnenkomende jongeren door. Prachtig om te ervaren.

Motiveren
“Motiveren door middel van een beloningssysteem. Dat is eigenlijk de rode draad die loopt door ons programma”, zegt Luuk. Hij heeft voorbeelden te over die hij samen met drie professionele full timers en twee stagiaires dagelijks ten uitvoer mag brengen. “We werken met gesloten beurzen. Een voorbeeld: Bij ‘Het Venster’ hebben we een groentetuin gratis ter beschikking. De jongeren leren daar het traject van ‘zaaien tot oogsten’. Als een soort van betaling verrichten op hun beurt weer lichte werkzaamheden. Alle twee de parijen zijn op deze manier blij met elkaar”, lacht Luuk. Ze werken samen met tal van instellingen en bedrijven. Met Bakker Lamers, Restaurant den Driehoek, Move2B Fit, de paarden manage, het Martinushuis, de camping en met een fruitteler. Het is een kleine opsomming van bevriende relaties. “Bij de bakker bijvoorbeeld, mogen ze meehelpen in de bakkerij en bij Restaurant den Driehoek in de keuken. Ze zijn werkelijk apetrots op hetgeen ze mogen doen. Enorm belangrijk voor het zelfvertrouwen wat ze zo broodnodig nodig hebben”, aldus Broos.

Boerderij
Op de eigen boerderij aan de Brugstraat is het elke dag een drukte van belang. De jongeren ontvangen de gasten en voorzien hun van koffie met wat lekkers. Luuk: “De werkplaatsen, achter de boerderij, zijn bij vele jongeren favoriet. Ze kunnen daar koken, knutselen, muziek maken, schilderen, hout- staalbewerken, fietsen maken en nog meer ambachtelijke bezigheden. Ingrediënten voor het koken komen uit eigen tuin. Vrijwilliger Albert van de Ven maakt de jongeren wegwijs in het verzorgen van de groentetuin. Het houtbewerken leren ze van Piet Hanegraaf en Hendrik van Esch leert ze omgaan met ijzer, auto’s en de techniek. “Een drietal vrijwilligers die Luuk heel graag benoemd wil hebben. Zonder deze ‘mannen’ zou ik me geen raad weten”, zegt hij met grote overtuiging. Het is niet alleen werken wat “Ons Plekske’ bezig houdt. Ontspanning staat zeer hoog in het vaandel. “Het is meer een mix van werken en ontspannen. Leren dat niet alles vanzelf gaat. Net als in de echte grote wereld”, aldus Luuk met een ietwat strenge ondertoon.

Kwaliteit
We hebben nu 25 jongeren in de leeftijd van 6 tot 30 jaar. We hebben nog volop ideeën. “Vaak kijk ik naar de te bebouwen grond hiernaast. Hoe mooi zou het zijn om daar een gebouw of gebouwtjes te hebben waarin onze ouderen kunnen vertoeven met onze jongeren als een soort van mantelzorger. Boodschappen doen, lichte werkzaamheden verrichten of gewoon samen een kaartje te leggen”, mijmert Luuk. Alweer een nieuw idee is geboren. En let op. Wanneer hij eenmaal op iets zit te broeden dan is het resultaat daarvan er vaak sneller dan gedacht. Luuk Broos, creatief ondernemend.
www.onsplekske.com

foto: Luuk Broos

Foto's:


di