Dj’s en bands te volgen vanuit Gouden Leeuw

BERLICUM – De top 777 barst volgende week donderdag los. Wie dat wil, kan er van ’s morgens vroeg tot in de late uurtjes bij zijn in Herberg De Gouden Leeuw, waar een tijdelijke studio is ingericht. “Het idee is een beetje afgekeken op het altijd drukke Top2000-café”, erkent Patrick Schmitz van Lokaal 7, de grote kartrekker van de Top777. “Maar wij hebben iets waarvan ik denk dat zij het ook wel zouden willen.” Terwijl vanaf 13 december de vierdaagse uitzending loopt, is er elke dag een live band in het café. Die speelt nummers uit de Top777 en songs die het net niet gehaald hebben.

Door Wim Poels

Vorig jaar werd de TOP777 nog uitgezonden vanuit de studio van Lokaal7. “De dj’s kwamen met het idee om dat vanuit een café te gaan doen”, vertelt Schmitz, als dj bekend onder de naam Rick Smits. “Dan kun je zien hoe muziek valt, wat de reacties zijn. Er is interactie. Dat versterkt je band met het publiek en maakt de uitzendingen voor de meeste dj’s leuker.”
Zo’n idee klinkt eenvoudig, maar vind maar eens een café dat je wil ontvangen. Zeker als je zelf geen rode cent hebt om uit te geven. Lokaal 7 organiseerde al eerder evenementen samen met De Gouden Leeuw en eigenaar Peter van den Bosch wilde ook dit keer wel aansluiten. Grenzend aan het cafégedeelte wordt een met glas afgeschermde studio gebouwd. Het publiek kan er niet zomaar binnenlopen, maar dj’s en bezoekers kunnen elkaar wel zien.

Coverbands

Samen met de radiomakers kwam Van den Bosch wel tot de conclusie dat het iets meer moest zijn. Het café is gewend live bands te ontvangen en ook bij de TOP777 zou dat heel goed kunnen. “Het festivalseizoen is voorbij, dus willen we het wel proberen met een nieuwe evenement”, licht Peter toe. En dus staat er elke dag een band in De Gouden Leeuw. Via zijn netwerk wist hij een aantal uitstekende coverbands in huis te halen.
De uitzending begint donderdag om 16.00 uur. Die avond komt vanaf 20.30 uur het twaalfkoppige spektakel Line-Up naar de Gouden Leeuw, op vrijdag staat After Beat rond diezelfde tijd op het podium van het café en op zondag om 15.00 uur is de lokale band Hou’t Simpel aan de beurt. De groepen gaan nummers spelen, die live op de radio worden uitgezonden. De lijst van de TOP777 is daarbij leidend. Afhankelijk van wat de groep in huis heeft en wat er dat uur voorbij komt, worden platen niet in de originele versie uitgezonden, maar speelt de band ze live.
Ook zullen de verschillende coverbands nummers spelen, die de lijst niet gehaald hebben. Zo speelt After Beat enkel en alleen de grote hits uit een bijna vergeten decennium; The 60’s, terwijl Line-Up aandacht besteedt aan alle grote hits die niet in de TOP777 staan.

Spannend

Je kunt je afvragen of de luisteraars het fijn vinden als ze niet de plaat horen waar ze op gestemd hebben, maar een eigen versie van een coverband. Schmitz verwacht wel dat het gewaardeerd wordt. “Het zijn natuurlijk goede amateurs en het maakt het allemaal een stukje spannender”, denkt hij.
De zaterdagavond wordt een bijzondere. The Reverend speelt dan niet in het café, maar in de grote zaal. Dikke kans dat die naam u weinig zegt. Tot u weet dat ze bestaat uit leden van de band van Vrienden van Amstel Live. Muzikanten van niveau en met ervaring dus. The Reverend speelt werk van de echt grote bands, de hofleveranciers van de Top777. Denk aan Beatles, Stones, Queen en ABBA. Deze band geeft een gewoon concert. De nummers worden niet live op de radio uitgezonden, al zijn er op de radio straks wel impressies uit de zaal te horen.

Andere omroepen

De TOP777 is weliswaar een initiatief van Lokaal7, maar ook andere omroepen hebben zich aangesloten. Dommelland uit Boxtel deed vorig jaar ook al mee, nieuw is het Heusdense HTR. Zij vaardigen dj’s af. Ook medewerkers van het Vughtse Avulo en Omroep Meierijstad draaien platen in de Gouden Leeuw, al zendt hun omroep de lijst (nog) niet uit.
“Ik hoorde de TOP777 vorig jaar op de radio en ik vond het een leuk idee”, vertelt Erik van Tilborg van HTR uit Heusden. En dus nam hij snel erna contact op met Geert Jonkers van Lokaal7, die hij persoonlijk kent. Dit jaar gaat het signaal vanuit de Gouden Leeuw dus ook naar zijn omroep. “Het is gemakkelijker mee te doen, dan de hele organisatie van zo’n evenement voor jezelf op te zetten”, erkent Van Tilborg. “Bovendien wil de overheid dat lokale omroepen gaan samenwerken. Daar is dit natuurlijk een hele mooie vorm van.”
Alles voor honderd procent overnemen gaat niet lukken. Want alle omroepen hebben zo hun eigen cultuur. Anders dan Lokaal7 kent HTR wel reclame en dus zullen de luisteraars aan begin en eind van het uur een stukje muziek missen.

Openingstijden

De uitzending van de TOP777 begint donderdag 13 december om 16.00 uur en eindigt zondag de 16e om 21.00 uur met Radar Love. De Gouden Leeuw is deze dagen van 09.00 tot 02.00 uur gratis toegankelijk voor het publiek. De nachtelijke uren wordt er wel live vanuit de tijdelijke studio uitgezonden, maar is het café voor publiek gesloten.

The Revernd