EP Schuurmans sluit de deuren

DEN DUNGEN – Terwijl Mies en zijn vrouw Agnes Schuurmans uit Den Dungen afgelopen zomer genoten van een welverdiende vakantie in het buitenland, zorgde een brand bij de buren ervoor dat zijn zaak EP Schuurmans aan het Heilig Hartplein in genoemde plaats, dusdanige rook-, roet- en waterschade opliep dat het echtpaar intussen besloten heeft, de zaak voorgoed te sluiten.

Door Wendy van Lijssel

In 1960 opende Sjef Schuurmans aan het Maaskantje 50 een elektronicawinkel die zich vooral richtte op televisies en het plaatsen van de destijds nog nodige antennes. Toen zoon Mies Schuurmans in 1981 samen met zijn vrouw Agnes het roer overnam, was hij daarmee de tweede generatie van het familiebedrijf. Na en paar jaar kreeg hij versterking van zijn broer Toon, die bij hem als monteur aan de slag ging en zus Tonnie sprong bij in de winkel, die vanaf 1985 gevestigd was aan het Heilig Hartplein. De term familiebedrijf is daarmee ten volle van toepassing.

Abrupt einde

Terwijl Mies sturing gaf aan de zaak en laten we zeggen ‘binnendienst’ had, Tonnie mede de winkel draaide, toerde Toon als monteur ruim drie decennia voor zijn broer door de regio voor reparatiewerk. Aan al het moois kwam afgelopen zomer abrupt een einde. “We waren op vakantie toen we gebeld werden dat er brand bij de buren was. Ons bedrijf liep veel rook-, roet- en waterschade op”, blikken Mies en Agnes samen met Toon terug.
Het stel keerde halsoverkop naar huis en zag met lede ogen de schade. “Het hele assortiment in de winkel was aangetast. Hoewel het niet verbrand was, kon het niet meer verkocht worden. Ook het hele interieur, wanden en plafond, zou moeten worden vernieuwd om door te gaan”, verzucht het echtpaar. Om te beginnen werd er een hoek ingericht als tijdelijk kantoor, zodat het reparatiewerk door kon gaan. Onderwijl bedachten Mies en Agnes hoe nu verder en óf wel verder te gaan. “Ik ben 65 jaar oud. Op het moment van de brand waren wij al doende met overnamekandidaten. Daar hoefden we dus niet meer over na te denken”, aldus Mies.

Toonzaal

Omdat een rekensom leerde dat het onrendabel zou zijn om alles weer helemaal opnieuw in te richten en verder te gaan heeft het echtpaar besloten om de deuren voorgoed te sluiten. Het goede nieuws in deze is dat broer Toon intussen besloten heeft als Toon Schuurmans Witgoed en Elektronica vanaf zijn woonadres aan de Hoogstraat 29 in Sint-Michielsgestel verder te gaan. “Ik ga een ‘Toonzaal’ beginnen”, lacht deze om serieuzer te vervolgen: “Er komt geen winkel, maar ik blijf gewoon repareren en indien gewenst en nodig kan er via mij nieuw witgoed of elektronica gekocht worden.”
Tot slot wil Mies alle klanten uit bijna 38 jaar EP Schuurmans uit de grond van zijn hart bedanken voor het in hem gestelde vertrouwen.

Mies en Toon Schuurmans

Foto's:


0