Iedereen kan leren kantklossen

GEMONDE – Het oogt ingewikkeld, maar schijn bedriegt. Echt iedereen kan het leren. Dat beweren althans de dames die aangesloten zijn bij Kantklosgroep Gemonde. Zij komen een keer in de twee weken van 13.30 uur tot 15.30 uur bij elkaar in zaal de Schuif in Gemonde. Zij hopen op nieuwe leden die het willen leren.

Door Wendy van Lijssel

Het lijkt een oud handwerkambacht dat met uitsterven bedreigd wordt, maar zover willen Annie Wolf, Corrie Putmans en nog acht leden van de kantklosgroep uit Gemonde het zeker niet laten komen. Zij slaan niet op de tamtam, maar rammelen met hun ‘klosjes’ in de hoop dat er nieuwe mensen opstaan om de huidige 10-koppige groep uit te breiden.
De leden komen niet alleen uit Gemonde maar uit de hele regio. “Natuurlijk ‘klossen’ de dames thuis, maar het is ook gezellig om eens in de twee weken bij elkaar te gaan zitten. Als iemand vervolgens problemen heeft met een patroon, dan is er altijd wel iemand die het weet op te lossen”, aldus Wolf en Putmans.

Les geven

Beide dames zijn al vanaf het eerste uur lid van de kantklosgroep en eerstgenoemde geeft er inmiddels les. Zij zagen hun hobby zich door de jaren heen ontwikkelen. “Vroeger maakten we vooral (kast)randjes en kleedjes, maar in de loop van de tijd werd ontdekt dat er meer mogelijkheden zijn. Ik heb doopmutsen en schoentjes voor mijn kleinkinderen gemaakt, maar je kunt ook vestjes, stola’s, versieringen voor op kleding en bloemschikkunsten maken. Het is niet zo dat alles in (gebroken) wit moet of dat het allemaal heel teer en fijn is. Dat ligt aan de dikte van de draden waarmee je werkt. Je kunt het zelfs met ijzerdraad en kant is er in allerlei kleuren. Het is echt niet ouderwets. Je hebt tegenwoordig hele moderne en kunstzinnige patronen”, doen de dames uit de doeken.

Simpel begin

Volgens hen is het met kantklossen zoals met elke vaardigheid die geleerd moet worden: Oefening baart kunst. “We beginnen simpel met acht tot tien klosjes. Er zijn slechts twee slagen namelijk de linnen- en netslag. Dat is te vergelijken met rechts en links breien. Daar zijn vervolgens weer een aantal varianten op. Je begint eenvoudig en breidt je kennis naar gelang de beheersing van de kunst, gewoon uit”, stellen de dames.
Er wordt gewerkt op een kantkloskussen en doorgaans met een patroon. De echt ervaren kantklossers lukt het om zelf een patroon te ontwerpen en met vele tientallen klosjes te werken. Dat is echter van latere zorg. Om te beginnen is er eigenlijk helemaal niets nodig als de wens de kunst te leren beheersen. “Ik zorg voor een basispakket zodat je, in deze letterlijk, aan de slag kunt”, lacht Wolf.
Zij en Putmans nodigen iedereen uit om aan te sluiten of een keer binnen te lopen bij De Schuif op donderdagmiddag om het ‘kunstje’ te bekijken. De eerstvolgende keer is donderdag 20 september. Voor inlichtingen kan gebeld worden met: 073-5512044.

Corrie Putmans en Annie Wolf

Foto's:


0