Kerstmarkt onder sneeuw nog steeds gezellig

ROSMALEN – De sneeuw was al aan het smelten en het was erg koud. Toch weerhield dat het publiek niet om naar de kerstmarkt te komen in het dorp, die met het nieuwe centrum steeds meer te bieden heeft.

Door Sophie Fleur Verbiesen

Eigenlijk is een wandeling door het dorp al prima, tijdens de kerstmarkt. Om te zien hoe veel moeite de ondernemers doen is een lust voor het oog. Op Facebook waren de voorbereidingen van de markt al te volgen. Zo was de lokale drogist tientallen goodiebags aan het vullen. En natuurlijk ook de versierde kerstbomen bij de winkels geven net dat beetje extra sfeer. Een goed initiatief van het centrummanagement!
Met maar een graad boven nul was het wel een beetje afzien voor de standhouders. Gelukkig werden er volop warme hapjes geserveerd voor het winkelend publiek. Van een warm kopje koffie van de supermarkt tot een warme rookworst. Op het terras van Grand Café Rosmaelen was het goed toeven en werd er volop gezwaaid en gewenkt naar bekenden, terwijl de warme chocolademelk op tafel stond en de benen waren verstopt onder een dekentje. De sfeer zat er dan ook goed in. Niet in het minst door de kerstmuziek die je overal hoorde.

Sneeuw

Kinderen vermaakten zich opperbest bij het springkussen en anders met de opzij geschoven sneeuw, ondanks waarschuwingen van ouders (daar kan een hond op geplast hebben!). Met weer een grote diversiteit aan kraampjes was het een fijne wandeling. Verrassend was ook de verkoop van een Oeteldonkse deurmat bij een kraam, maar de kerstmarkt van Rosmalen trekt natuurlijk ook heel veel mensen van buitenaf.
Wilma van Creij, die de deuren van haar ruitersportwinkel sloot, stond ook op de markt. Voor de eerste keer. “Ik heb mezelf goed aangekleed, maar je staat toch veel stil,” vertelde ze, terwijl ze haar handen warmde aan een kopje thee. Het was op dat moment niet heel erg druk, maar dat vond Van Creij helemaal niet erg. “Zo zien de langslopende mensen tenminste wel mijn kraam”

Een paar meter verder stond haar echtgenoot, Sjef van Creij, met een kraam. Namens zijn politieke partij Gewoon Gedreven, deelde hij oranje kaarsen uit. Daarmee bleef hij in ieder geval wel in beweging.

Pompoensoep

Het aanbod was groot en divers. Van fournituren tot houtsnijwerk, van sneeuwballen tot kerststukjes, maar ook warme worstenbroodjes en warme pompoensoep. De Ros Conceptstore, waar diverse ondernemers hun waren kunnen tonen en verkopen, profiteerde volop van de markt. Binnen was het druk. Van kaartjes, kunst, decoratie, boeken, verf, badproducten, gepersonaliseerde cadeaus en keramiek: alles is er te vinden.
Op straat was het een vrolijk weerzien. “Hé, hoe gaat ‘ie?”, hoorde je vaak roepen. Ook bij de kerststal was het druk. Kinderen vonden het maar al te mooi om te zien, samen met hun ouders. Ernaast stond de grote kerstboom, vol met kerstgedachten. “Ik wens een witte winter en vrede voor iedereen”, stond er op een kaart te lezen. Een ander kaartje riep veel gevoelens op: “Ik hoop dat mijn moeder snel beter wordt”, in kinderhandschrift.

Handlettering

Er was ook muziek. Natuurlijk, dat hoort bij de kerstmarkt. De muziekkapel van CV De Likkebaerden liepen weer als vanouds in hun kerstrode tenue door de straten. Op de Driesprong zong een koor. Carnavalsclub Hedde FF stond te spelen bij Stylish by Ingeborg en in de Vreeburg zong kinderkoor Eigenwijs.
Ook in de Vreeburg zat Bianca Hendriks. Ze is onlangs begonnen met haar eigen bedrijf B-Special, waarin ze haar creativiteit meer dan kwijt kan. Van belettering tot raamtekeningen, bijna alles kan ze aanbieden. Omdat ze net startende is, benaderde ze de Bruna met het voorstel demonstraties te komen geven tijdens de kerstmarkt. En nu liet ze zien wat je met allerlei handletteringproducten kan doen. “Ik wil mensen graag inspireren. Vaak hebben ze thuis al allerlei producten, maar ligt het maar gewoon in de kast. Terwijl je op een heel gemakkelijke manier enorm leuke dingen kan maken.” Zo gaf ze nog niet lang geleden ook een workshop bij de Hema over handlettering.
En dat is natuurlijk ook de charme van de kerstmarkt. Kleine ondernemers met enorm veel talent, die zo kunnen laten zien wat ze in huis hebben. En dat de winkels open waren, is meer dan fijn. Kon iedereen toch nog even die kerstoutfit scoren of kerstkaarten halen. Kortom: het was een gezellige markt.

CV De Likkebaerden maakten er zoals altijd een (kerst)feestje van. (Foto: Corrianne Schijvens – van Hassel).

Foto's:


0