Met dochter Brechtje en kleinkunstduo

’S-HERTOGENBOSCH – Han Kooreneef is dé tekstdichter van zingend Nederland. Marco Borsato, Ruth Jacott, Guus Meeuwis en Jeroen van der Boom: allemaal zongen ze zijn liedjes. Nooit eerder zong Han ze zelf. Tot nu. Samen met dochter Brechtje (18) en kleinkunstduo Elke Vierveijzer en Michiel Wetzer maakt de Rosmalense schrijver en componist een wereldreis door zijn waanzinnige oeuvre.

Han speelt, zingt en vertelt tussen de duetten, ballads en medleys door over zijn leven als liedjesschrijver. Han: “Ieder lied heeft zijn eigen verhaal. Zo lag de tekst van Hoe ik lopen moet, die ik schreef voor de doop van Brechtje, bij mijn moeder op de vleugel. Zij is twintig jaar de zanglerares van Guus Meeuwis geweest. Guus las het en zei: ‘Dit is zo mooi, hier wil ik een plaat van maken’. Zo’n verhaal geeft een liedje nieuwe betekenis.”

Ademloos luisteren

De repetities van zijn optreden zijn inmiddels in volle gang. Regisseur en medeproducent Frank Verhallen zit ademloos te luisteren. Na een poosje fluistert hij: “En dan te bedenken dat Han het in eerste instantie helemaal niet zag zitten, een muzikale voorstelling met hem in de hoofdrol. ‘Laat mij maar schrijven’, zei hij. ‘Het podium pakken is niks voor mij’. En moet je nu zien.” Door de interpretatie van Kooreneef en Vierveijzer zal al snel blijken dat veel van die liedjes, hoe verschillend het repertoire en de oorspronkelijke vertolkers ervan ook zijn, qua thematiek nauw op elkaar aansluiten. Dat leidt toch tot een echte kerstgedachte?

In een intieme Warme Winteravond- setting met niet veel meer dan twee vleugels, een gitaar en drie generaties muzikanten hoor je Han zijn liedjes zoals nooit tevoren. Kippenvel verzekerd. ‘Han Kooreneef: 25 jaar in liedjes’ is 18, 19, 21, 22 en 23 december te zien in Theater aan de Parade. Inclusief feestelijk hapje en drankje. Meer informatie en kaarten: theateraandeparade.nl.

Han Kooreneef neemt je mee op een wereldreis: 25 jaar in liedjes. Foto: Aleksander Willemse

Foto's:


0