Met Kerst op het Plein

DEN DUNGEN – Verleden jaar werd al toenadering tot elkaar gezocht, maar omdat het ene evenement al zo goed als rond was, bleek het niet meer haalbaar om samen te gaan. Dat is dit jaar echter anders. Stichting ’t Oude Ambacht en Stichting Den Dungen in Kerstsfeer hebben de handen ineengeslagen om met Kerst op het Plein iedereen in Den Dungen en omstreken zowel zaterdag 15 december als zondag 16 december te gaan vermaken met een happening voor jong en oud op het plein voor Litserborg.

Tot verleden jaar waren er twee Stichtingen die doende waren om Den Dungen in kerstsferen te dompelen en te vermaken met aan kerst gerelateerde zaken. Dit jaar hebben beide partijen elkaar liefdevol omarmd en is besloten om met behoud van al het goede van beiden, gezamenlijk op te trekken in het neerzetten van een groot kerstevenement in goed overleg en nauwe samenwerking met Litserborg. Het hele spektakel vindt plaats op het plein ervoor.

Kerstmarkt

Het nieuwe evenement zorgt voor een frisse wind, terwijl het goede van voorheen behouden en zelfs uitgebreid wordt. “De kerstmarkt wordt niet meer de 2e zaterdag en in het Sint Jacobusstraatje gehouden, maar op de 3e zaterdag op en rondom de wensboom en schaatsbaan”, vertellen Gerry de Keijzer van Stichting ’t Oude Ambacht, Brigit Hellings van Den Dungen in Kerstsfeer en Frans van der Waal van Litserborg. De markt wordt gehouden vanaf 15.30 uur tot circa 20.30 uur.
Gewoontegetrouw telt de mert weer velen kramen, gevuld met aan de periode van dit jaar gerelateerde zaken. Kerststukjes-, versiering-, stalletjes, maar ook kaarsen, winterkleding, handschoenen, wintersportspulletjes, vogelvoer, spelletjes om de avonden door te komen en ga zo maar door. Het bakhûske in de Sint Jacobusstraat speelde voorheen altijd een centrale rol omdat er de hele dag vers brood gebakken en verkocht werd. Het bijzondere pandje wordt ook dit jaar niet overgeslagen. “We gaan er gewoon bakken en verkopen het brood aansluitend op de markt”, laat Gerry weten.

Kerstcafé

Nieuw is dit jaar ook het kerstcafé dat gecreëerd gaat worden. “We gaan een overdekte gelegenheid realiseren tegen Litserborg aan, dus niet binnen, maar buiten”, vertelt Frans. In ‘zijn’ café wordt het niet één, maar zelfs twee dagen goed toeven. “We zijn geopend tijdens Kerst op het Plein op zaterdag en ook op zondag kan iedereen bij ons terecht terwijl de schaatsbaan geopend is. Kinderen voor een warme chocolademelk en volwassenen voor een glühwein of een ander drankje. Je kunt er gezellig uitblazen of bijbuurten”, aldus Frans.

Kerstwensboom

De intussen vertrouwde kerstwensboom wordt ook dit jaar als Sinterklaas vertrokken is, gezet. “Wij brengen een standaardversiering aan. Vervolgens mag iedereen er zelf iets in hangen. Tijdens de kerstmarkt zijn transparante kerstballen te koop, waar een wens in gestopt kan worden”, vertelt Brigit.
Met de hulp van vrijwilligers en sponsoren zorgt Stichting Den Dungen in Kerstsfeer verder dat niet alleen tijdens genoemd weekend, maar gedurende de hele kerstperiode het hele dorp in kerstsfeer versierd wordt. “We verlichten de kerk, andere monumentale panden, hangen guirlandes en ‘zuurstokken’ aan lantaarnpalen. We doen er samengevat ons best voor een warme sfeer tijdens deze doorgaans gure dagen”, aldus Brigit. Het hoeft geen betoog dat iedereen aangemoedigd wordt om tuinen en perkjes ‘mooi en sfeervol’ aan te kleden.

Schaatsbaan

Het is nog steeds niet alles. Na het kleine schaatsbaantje verleden jaar komt er dit jaar, wederom ook met hulp van sponsoren, een grote baan. Voor slechts € 1,00 inclusief chocomelk en schaatsen kunnen er baantjes gemaakt worden. De baan is op zaterdag geopend van 11.00 uur tot 22.00 uur en op zondag van 11.00 uur tot 18.00 uur.
Tijdens de kerstmarkt op zaterdag wordt ook een lichtjestocht gehouden voor de jeugd. Brigit: “Alle kinderen mogen een zelfgemaakte lampion meebrengen en meelopen. Wie geen lampion heeft, kan er bij ons een kopen voor € 0,50. De route zetten we uit met in kaarsjes geplaatste zakken. Het is wel belangrijk dat ouders met hun kinderen mee gaan, want wij kunnen onmogelijk op alle kinderen tegelijk letten. Bij terugkomst op de markt ligt er voor alle deelnemers een kleine verrassing klaar.”

Goed Doel

Naast uiteraard de kerstman die ook dit jaar niet ontbreekt, vuurkorven en een muzikaal programma met onder andere kinderkoor De Triangel, een saxofoonkwartet en andere lokale artiesten wordt een gedeelte van de opbrengst van de kerstmarkt geschonken aan een goed doel. Dit jaar is gekozen voor Faith in Faya. Een Stichting die kinderen met een beperking ondersteunt, zodat een optimale manier van leven kan worden bereikt.
Gerry, Frans en Brigit zetten er samen met vele vrijwilligers de schouders onder om de eerste editie van Kerst op het Plein onvergetelijk te laten zijn. Hoewel zo’n beetje alles inmiddels vernoemd is, wordt lachend gemeld, dat overwogen wordt om gedurende de kerstmarkt een ‘foute-kersttruien-borrel’ te houden. Wel of niet, die mag sowieso aangetrokken worden op zowel zaterdag 15 als zondag 16 december.

Gerry, Birgit en Frans

Foto's:


0