10 december 2018

Publieksavond bij Halley

VINKEL – Sterrenwacht Halley is op vrijdagavond 21 december voor publiek geopend. Het programma begint om 20.00 uur en duurt tot ongeveer 22.00 uur. In de periode rond Kerstmis en Driekoningen besteedt de sterrenwacht op de publieksavonden aandacht aan de Ster van Bethlehem; het bekendste astronomische verschijnsel dat in de Bijbel wordt beschreven.

De Ster die de Wijzen uit het oosten naar de pasgeboren Christus leidde, is alleen bekend uit het Evangelie naar Matthéüs. In de loop der tijd zijn tal van theorieën uitgedacht om de Ster te verklaren. De Ster was kennelijk zo bijzonder, dat de Wijzen daarin het goddelijke teken zagen dat er een Koning was geboren. Zij begonnen aan een lange reis om de Koning te vinden en hem hulde te bewijzen. Ze kwamen uiteindelijk terecht bij de stal in Bethlehem, waar zij Christus aantroffen.
Wanneer Christus geboren is, is niet precies bekend. In het decennium voor het begin van onze jaartelling waren er veel sterrenkundige fenomenen die voor astrologen van bijzondere betekenis geweest zullen zijn. In de presentaties wordt een aantal van die bijzondere hemelverschijnselen naar voren gehaald en besproken. Wie weet was een daarvan de Ster van Bethlehem.

Komeet Wirtanen

Als het niet bewolkt is, worden de telescopen op de sterrenhemel gericht. De mooie Volle Maan en Mars kunnen ’van dichtbij’ worden bekeken, en speciale aandacht gaat uit naar de komeet Wirtanen, die in deze periode aan de hemel staat. De komeet is een kosmisch ijslichaam dat, net als de aarde, om de zon draait. Hij doet 5,4 jaar over één omloop. Deze maand komt hij zo dicht bij de aarde, ’slechts’ 12 miljoen kilometer, dat we hem mogelijk met het blote oog kunnen zien, en anders wel met verrekijkers en telescopen.
In het planetarium verzorgen Halleyleden voorstellingen over de sterrenhemel.
De entree is € 5,– (kinderen tot en met 12 jaar: € 3,–). Het adres van Sterrenwacht Halley is Halleyweg 1, 5383 KT Heesch/Vinkel (halverwege Heesch en Vinkel). Groepen kunnen op andere dagen en tijden terecht. Bel voor een afspraak: (0412) 45 49 99. Meer informatie over Sterrenwacht Halley: www.sterrenwachthalley.nl.

Komeet Wirtanen, november 2018. Foto: Alex Cherney (Terrastro, TWAN)

Foto's:


0